Τοπικά

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στην τηλεδιάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας

Στην τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας και του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με τα αντίστοιχα όργανα του Πολωνικού Κοινοβουλίου συμμετείχε χθες, 08.12.2020, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η «Πρόσβαση στον Πολιτισμό κατά την πανδημική περίοδο και η ανταλλαγή απόψεων». Κατά τη συζήτηση έγινε εκτενής αναφορά στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας, τα προβλήματα που αναδείχθηκαν με την πανδημία και οι λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα το θέμα της προσαρμογής στη μετά την πανδημία εποχή.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, που είναι Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας, επικέντρωσε την τοποθέτησή του στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό λέγοντας ότι η πανδημία επέφερε «ισχυρό σοκ» το οποίο διαχύθηκε στο εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και την ίδια τη δημιουργική έκφραση.
«Ατμομηχανή της πολιτιστικής δραστηριότητας είναι οι άνθρωποί του και η κρίση του κορωνοϊού έρχεται στη χώρα μας, δυστυχώς, σε συνέχεια των προβλημάτων που προκλήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών» επεσήμανε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε λέγοντας ότι: «Η πανδημία οξύνει χρόνια ζητήματα, όπως οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση και η απουσία τακτικού εισοδήματος, ενώ για να είναι τα μέτρα αποτελεσματικά θα πρέπει να επικαιροποιούνται διαρκώς και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου που αποτελείται από οργανώσεις μικρής κλίμακας και αυτοαπασχολούμενους, ώστε να μη μένει κανένας εκτός».
Αναφερόμενος στο θέμα της ψηφιοποίησης και της χρήσης νέων ψηφιακών εργαλείων, τόνισε ότι συνέβαλαν μεν στο να μην εξαφανιστεί ο πολιτισμός που είναι τόσο σημαντικός για την ψυχική στήριξη του κόσμου και την κοινωνική συνοχή στη δύσκολη αυτή συγκυρία, δεν μπορούν όμως να υποκαταστήσουν τη δια ζώσης εμπειρία και συμμετοχή. Η πανδημία, όπως ανέφερε, πίεσε την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο του πολιτισμού και έδωσε ώθηση στους φορείς του πολιτισμού και τους καλλιτέχνες να αξιοποιήσουν νέα εργαλεία και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρύτερο κοινό.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι στο δρόμο προς την ψηφιακή μετεξέλιξη πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται θα πρέπει να είναι σταθερά η ισότιμη πρόσβαση όλων στην πολιτιστική ζωή που σημαίνει να υπάρχει μέριμνα για τα άτομα με αναπηρίες, τους οικονομικά αδύναμους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έθεσε επίσης τα ζητήματα της διαδικτυακής προσβασιμότητας και του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Ολοκληρώνοντας, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι ο πολιτισμός πρέπει να λογίζεται ως μέρος της λύσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και κλειδί για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το λόγο αυτό χρειάζεται γενναία στήριξη τόσο σε επίπεδο εθνικό όσο και ευρωπαϊκό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το