Τοπικά

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος καλεί στη Βουλή Χρυσοχοΐδη & Χατζηδάκη για την αστυνομική βία και τον τοξικό αέρα του Βόλου

Τη χρήση εκτεταμένης αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια και στη συνέχεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την αέρια ρύπανση στις 13.06.2020 αλλά και τις απρόκλητες επιθέσεις σε πολίτες, καθώς και τα αποτελέσματα της 12μηνης έρευνας της ειδικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δείχνουν την ύπαρξη εκτεταμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση καλεί τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη στη Βουλή προκειμένου να δώσουν απαντήσεις ο πρώτος για τα προκλητικά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που δημιούργησαν πανικό διαλύοντας βιαίως μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με οικογένειες, παιδία και ηλικιωμένους, αλλά και τους βάναυσους ξυλοδαρμούς πολιτών, και ο δεύτερος για τα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας που δείχνουν ότι υπερβάσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων και τοξικότητα στον αέρα του Βόλου.

 Αντιλαμβανόμενος την αυξημένη σοβαρότητα των ζητημάτων αυτών, καθώς και τη δίκαιη αγωνία και αγανάκτηση των συμπολιτών του για τον αέρα που αναπνέουν και το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν μια πόλη με υγιείς πολίτες, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει τα κρίσιμα αυτά θέματα από το βήμα της Βουλής εντός των επόμενων ημερών.

Αναλυτικά οι Επίκαιρες Ερωτήσεις:

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Εκτεταμένη και αδικαιολόγητη αστυνομική βία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αέρια ρύπανση στο Βόλο»

Το Σάββατο 13.06.2020 χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένοι από το Βόλο και την υπόλοιπη Ελλάδα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge και κατά της δημιουργίας εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου. Η πορεία προς το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ ήταν ειρηνική με συνθήματα κατά της καύσης, συμβολική τοποθέτηση πανό και μικροφωνική διαμαρτυρία.

Την ειρηνικό και ήπιο κλίμα της διαμαρτυρίας αμαύρωσε ο ιδιότυπος «υπερβάλοντας ζήλος» των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. έξω από το εργοστάσιο όπου παραταγμένοι σε διμοιρίες και από τις δύο πλευρές πραγματοποίησαν εκτεταμένη χρήση χημικών και ωθώντας εγκλώβισαν τον κόσμο στην κοντινή μικρή παραλία. Στο ασφυκτικό αυτό κλίμα έντασης και πανικού, οι διμοιρίες των ΜΑΤ αδιακρίτως κυνήγησαν, ξυλοκόπησαν και προχώρησαν σε συλλήψεις με αρκετούς να καταλήγουν στο νοσοκομείο και δώδεκα να προσάγονται. Ενδεικτικά, γονείς έτρεχαν να διαφύγουν και να προστατεύσουν τα τρομαγμένα τους παιδιά που χάνονταν μέσα στο σύννεφο χημικών. Στη συνέχεια, οι διμοιρίες επιτέθηκαν σε κόσμο που επέστρεφε στην πόλη με φωτοβολίδες κρότου και επιδόθηκε σε νέο κυνηγητό στους δρόμους της πόλης.

Μικρό πλήθος ατόμων μετέβησαν ειρηνικά έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για να καταγγείλουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας και να ζητήσουν να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Συνεχίζοντας το ρεσιτάλ βιαιότητας και με πρόφαση ότι εμποδίζουν την είσοδο, μονάδες των ΜΑΤ επιτέθηκαν εκ νέου απρόκλητα και καταδίωξαν τους ανθρώπους. Χαρακτηριστικό της αδιάκριτης και ανεξέλεγκτης χρήσης βίας είναι και η φραστική και σωματική επίθεση που καταγράφηκε σε περαστικό έξω από το τμήμα κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ζητώντας να μεταβεί στο Ι.Χ. όχημά του χτυπήθηκε βάναυσα με την ασπίδα να σπάει πάνω στο σώμα του.

Το ίδιο σκηνικό αστυνομικής αυθαιρεσίας επαναλήφθηκε και την επόμενη ημέρα έξω από τα δικαστήρια σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες με χημικά και ξυλοδαρμό ενός νεαρού πολίτη.

Ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες και όχι την κάθε βιομηχανία και είναι πραγματικά λυπηρό να τη βλέπουμε να πρωταγωνιστεί σε τέτοια βίαια γεγονότα.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είχαν λάβει οι αστυνομικές δυνάμεις σχετικές εντολές για την εκτεταμένη χρήση χημικών και βίας προκειμένου να καταστείλουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας;
  2. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ, και αν ναι, πότε θα γνωρίζουμε τα πορίσματά της;
  3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Τοξικός ο αέρας της Μαγνησίας»

Στις 15/06/2020 δημοσιεύθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της 12μηνης έρευνας της ειδικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Green Your Air». Η μελέτη αφορούσε τη καταγραφή του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και συγκεκριμένα της ύπαρξης στην ατμόσφαιρα της περιοχής των βλαπτικών για την υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων pm2,5 και το κατά πόσο αυτά υπερβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας το επιτρεπόμενο όριο σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο μέσος όρος των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου έως 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) για την δωδεκάμηνη περίοδο από 01/03/2019 ως και 29/02/2020 ανήλθε σε 30,03 μg/m3, με ετήσιο όριο βάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα 10 μg/m3 και με ετήσιο όριο βάση της ελληνικής νομοθεσίας τα 25 μg/m3. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε μια υπέρβαση 200,3% σε ότι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 20,12% σε ότι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία.

Ο Βόλος είναι μία πόλη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρική ρύπανσης στο Βόλο είναι και οξύ και πολυπαραγοντικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι εν λόγω μελέτη αφορά μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια 2,5pm και όχι άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους που πιθανόν να υπάρχουν, η εκτεταμένη ανησυχία των πολιτών και των επιστημονικών φορέων της πόλης για τις επιπτώσεις στην υγεία τους είναι απολύτως δικαιολογημένη και καλεί σε άμεσες ενέργειες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεται να παρέμβει και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πύκνωση σταθμών μέτρησης και καταγραφής των αερίων ρύπων  της πόλης και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το