Τοπικά

Ο Αλ.Μεϊκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:

“Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή κάθε μεγαλουργήματος” Ονορέ Ντε Μπαλζάκ.
Παγκόσμια ημέρα για τη γυναίκα. Η 8 Μαρτίου, όπως κάθε έτος, έτσι και φέτος είναι ημέρα γιορτής, σχεδιασμού, προβληματισμού, αναθεωρήσεων. Η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει τον ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση των κοινωνιών και της παγκόσμιας ιστορίας γενικότερα και για να υπενθυμίζει πως ασχέτως των όσων θετικών βηματισμών προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν στο μέλλον.
Αυτή την ημέρα υψώνουμε τη φωνή μας και τιμάμε τις γυναίκες και τον αγώνα τους για ανθρώπινη ζωή, την ισοτιμία, τη δουλειά με δικαιώματα, αλλά και τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας ως συζύγου, μάνας, εργαζόμενης και ενεργού μέλους της κοινωνίας. Ωστόσο οι δράσεις και οι προβληματισμοί δεν μπορούν να εξαντλούνται σε μία μόνο ημέρα. Οφείλουμε να συνεχίζουμε και να ενδυναμώνουμε τον αγώνα των γυναικών για την επίτευξη των οραμάτων τους, για την κατάργηση επιτέλους κάθε διάκρισης και εκμετάλλευσης μεταξύ των δύο φύλων, για την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του ανθρώπου, όπως επιτάσσει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι μας το εξής. Η γυναίκα δεν είναι το ασθενές φύλο. Ασθενής είναι εκείνη η κοινωνία που προβάλει εμπόδια και θέτει διακρίσεις και περιορισμούς προς αυτή. Και αυτή την κοινωνία δεν τη θέλουμε. Η γυναίκα είναι το σύμβολο της ζωής και της οφείλουμε τον σεβασμό μας.
Γι’ αυτό και πέρα από κάθε επετειακή απόδοση σεβασμού και τιμής, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα κοινωνικά, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Ο αγώνας αυτός για την ουσιαστική ισότητα των φύλων συνεχίζεται και αποτελεί πάντα προτεραιότητα. Ένα από τα ουσιαστικά βήματα αυτής της Κυβέρνησης και προς ενίσχυση του σημαντικού έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιου κυβερνητικού μηχανισμού για την πάταξη των έμφυλων ανισοτήτων που δίνει καθημερινές μάχες για την προστασία της γυναικείας αξιοπρέπειας και προσωπικότητας, είναι η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης).

Το μήνυμα αυτής της ημέρας λοιπόν ήταν και παραμένει ότι δεν χωράει επανάπαυση στον αγώνα για την ολοκλήρωση και τη θεσμική και ηθική παγίωση της ισότητας. Ας μη λησμονούμε ότι η σύγχρονη γυναίκα, εργαζόμενη, άνεργη, συνταξιούχος, μετανάστρια σηκώνοντας το μεγάλο βάρος του πολλαπλού της ρόλου συμβάλλει αδιάκοπα στην κοινωνική και οικονομική ζωή και παράλληλα πρωτοπορεί στον αγώνα για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ευημερίας. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να συνεχίσουμε με σκληρή δουλειά και δράσεις, την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των αγώνων της, έως ότου βεβαιωθούμε ότι η πραγματική ισότητα και η εξάλειψη κάθε διάκρισης θα είναι ένα αμετάκλητο εδραιωμένο γεγονός για την κοινωνία μας. Γιατί άλλωστε όπως είπε και η Μαργαρίτα Ντυράς, «το σημαντικό δεν είναι να σχεδιάζουμε μόνο πολιτικές αλλά να ανατρέπουμε τα καθιερωμένα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το