Τοπικά

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την γενοκτονία των Ποντίων

Σε δήλωσή του με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος επισημαίνει τα ακόλουθα:

Όπως κάθε χρόνο το μυαλό και η καρδιά δακρύζουν καθώς αποδίδουμε φόρο τιμής και μνήμης για τους αδικοχαμένους προγόνους μας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με το νόμο 2193/1994, αποτελεί σταθμό και σημείο αναφοράς για την ιστορική τους δικαίωση, καθιερώνοντας την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης.
Η γενοκτονία των Ποντίων αποτέλεσε μια από τις πιο μαύρες σελίδες και μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες της σύγχρονης ιστορίας με 353.000 νεκρούς. Το Τουρκικό κράτος με μεθοδευμένο τρόπο ξερίζωσε τον Ποντιακό Ελληνισμό, που κρατούσε άσβεστο το Ελληνικό στοιχείο που ήταν επί σειρά αιώνων κοιτίδα πολιτισμού, παρόλο ότι βρισκόταν μακριά από τη Μητροπολιτική Ελλάδα.

Ο ξεριζωμένος ποντιακός ελληνισμός με την έλευσή του αποτέλεσε ένα από τα πιο αξιόλογα και δημιουργικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά και ουσιαστικά στην πρόοδο και τη προκοπή της χώρας μας.
Ωστόσο, ο µεγαλύτερος εχθρός της κατανόησης των γεγονότων και της θύμισης είναι πάντα ο χρόνος, καθώς στο αμείλικτο διάβα του αδυνατίζει τη µνήµη μας για γεγονότα που συνέβησαν πολλά χρόνια πίσω. Γι’ αυτό και εμείς, οι νεότερες γενιές οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στη λήθη και να διεκδικούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη. Ο αγώνας για την απόλυτη καταδίκη των γενοκτονιών και την οχύρωση της ανθρωπότητας από τους κινδύνους επανάληψής τους στο μέλλον είναι αυτονόητος, ενώ πηγάζει και οδηγείται με πυξίδα την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ρίζες μας.

Και φυσικά αυτό που πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό είναι ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων δεν έχει σκοπό να διχάσει τους λαούς μας αλλά να τους ενώσει. Η απαίτηση από την πολιτική κα πνευματική ηγεσία της Τουρκίας να καταδικάσει το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα κατά του Ελληνισμού και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια ζητείται ως μία πράξη που έχει άμεσο σκοπό να διδάξει τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος και απώτερο στόχο να συμβάλλει στη φιλία και στη καλή γειτνίαση των δυο λαών.
Η σημερινή επέτειος λοιπόν, μας βοηθά να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη αναλλοίωτη, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει δημιουργική συνέχεια και ουσιαστική πρόοδος ενώ λόγω της λήθης πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος η ιστορία κάποια στιγμή να επαναληφθεί με τα ίδια ή και χειρότερα αποτελέσματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το