Τοπικά

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου

Σε δήλωσή του για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρει:

“Η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Αγχιάλου από τους Βούλγαρους ανακαλεί στη μνήμη μας τα γεγονότα στις 30 Ιουλίου του 1906, που οδήγησαν στη δημιουργία της σημερινής Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία.
Η Αγχιάλεια, η Αγχιάλη, η Αχελώ, η Ουλπία και σήμερα Πομόριε είναι τα ονόματα της πόλης στο πέρασμα των 2500 χρόνων από την ίδρυσή της, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Δυστυχώς όμως ήταν γραφτό πριν 115 χρόνια ο Ελληνισμός της Βόρειας Θράκης να δοκιμασθεί και να εκδιωχθεί από τις εστίες του. Το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου ήταν αποτέλεσμα της πραξικοπηματικής κατάληψης της Ανατολικής Ρωμυλίας από το Βουλγαρικό στρατό στα 1885. Από το καλοκαίρι του 1906 οι ανθελληνικοί διωγμοί πήραν μεγάλες διαστάσεις σε όλη τη περιοχή αυτή. Εκδηλώθηκαν με την καταστροφή ελληνικών εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και κορυφώθηκαν με την καταστροφή της Αγχιάλου στις 30 Ιουλίου του 1906.
Οι Αγχιαλίτες για να σωθούν εγκατέλειψαν τις αρχαιοτάτων χρόνων πατρογονικές εστίες τους στον Εύξεινο και κατέφυγαν στην Ελλάδα. Πρόσφυγες πλέον επέλεξαν τη σημερινή Νέα Αγχίαλο για μια νέα ζωή, σεβόμενοι τις παραδόσεις και τις αξίες των ντόπιων και μπολιάζοντάς τες με τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας τους.
Είναι γεγονός πως οι Αγχιαλίτες δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους. Διατήρησαν και ενίσχυσαν τους δεσμούς με την παλιά Αγχίαλο (Πομόριε) προσπαθώντας να κρατήσουν άσβεστη τη μνήμη της παλιάς πατρίδας στις νέες γενιές, για να διατηρηθεί η ιστορική συνέχεια, για να γνωρίζουν τις ρίζες τους και την ιστορία του τόπου τους. Γιατί όταν η καρδιά και το μυαλό δεν σταματούν να θυμούνται, το χθες και το σήμερα ενώνονται αρμονικά με το μέλλον, γίνονται παντοτινό βίωμα και ευγνωμοσύνη για τους προγόνους μας, τον πολιτισμό που μας κληροδότησαν, τους αγώνες που πρόθυμα έδωσαν και την ιστορία που έγραψαν παραδίδοντας τον κονδυλοφόρο στα δικά μας χέρια για τις επόμενες σελίδες.
Η φετινή επέτειος αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της ιστορίας. Είναι γνωστό ότι Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να τιμούμε τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που ίδρυσαν αυτή την όμορφη πόλη, τη Νέα Αγχίαλο και να βαδίσουμε στο μέλλον ενωμένοι, με οδηγό τη γνώση και τη σωφροσύνη”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το