Τοπικά

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την 139η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης του Βόλου από τον τουρκικό ζυγό

Ίσως δεν είναι σε όλους γνωστό αλλά η οδός 2ας Νοεμβρίου, η κεντρική οδός που συνδέει το Βόλο με τη Νέα Ιωνία, οφείλει την ονομασία της στη σημαντικότερη ίσως στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του Βόλου, εκείνη της 2 Νοεμβρίου του 1881, όταν απελευθερώθηκε η πόλη από τον τουρκικό ζυγό και ανέπνευσε ελεύθερη, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας μετά από αιώνες.

Είχαν προηγηθεί τα ανεπιτυχή επαναστατικά κινήματα του 1854 και του 1878, όπου ειδικά το τελευταίο είχε κινητοποιήσει περισσότερο τη διεθνή κοινή γνώμη και σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές συνθήκες της εποχής οδήγησε στη συνθήκη του Βερολίνου το 1878 με την οποία συμφωνήθηκε η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας (πλην Ελασσόνας) και τμήματος της Ηπείρου (Άρτα).

Έτσι λοιπόν στις 2 Νοεμβρίου είναι η 139η επέτειος της ελεύθερης πλέον, σύγχρονης ιστορίας της πόλης του Βόλου, που γνώρισε λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής της θέσης αλλά και του φυσικού της κάλλους σημαντική βιομηχανική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Στον τόπο μας και σε όλη την Ελλάδα, η ιστορία έχει καταγράψει ατελείωτες σελίδες θάρρους και αυταπάρνησης με αγώνες για τις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά με μεγαλύτερο όλων εκείνο της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης.

Το ελάχιστο που οφείλουμε όλοι οι Έλληνες είναι να μην ξεχνούμε τις ύψιστες θυσίες των προγόνων μας. Με τις πράξεις μας να μην τις προδίδουμε αλλά να ενεργούμε πάντα σύμφωνα με το πνεύμα τους για τη δημιουργία μιας ελεύθερης, σύγχρονης, δυνατής Ελλάδας. Της Ελλάδας που υπήρξε λίκνο του πολιτισμού, της χώρας που γέννησε τις τέχνες, τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία την αλληλεγγύη.

Με αυτό το πνεύμα και εν μέσω των δύσκολων καιρών που βιώνουμε, οι πράξεις μας οφείλουν να προστατεύουν την πατρίδα μας και το λαό της. Οι πολιτικές θα πρέπει να ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την υγεία, την παιδεία και δεν μπορούν να είναι πεδία εφαρμογής αποσπασματικών ή αντικοινωνικών μέτρων.
Ο λαός μας αγωνίστηκε για αιώνες για να είναι αυτή η γωνιά που ονομάζεται Ελλάδα ελεύθερη. Και πραγματικά ελεύθερη, πραγματικά δυνατή και δημιουργική μπορεί να γίνει μόνο όταν ευημερούν οι πολλοί, και όχι λίγοι.
Με αυτές τις σκέψεις οι επέτειοι και οι εκδηλώσεις τιμής δεν θα είναι απλά σημειακές ημερομηνίες αλλά ουσιαστικές αποδόσεις τιμής και μνήμης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το