Τοπικά

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις αντισεισμικές κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη είχε σήμερα Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 ο Αλ. Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Νασίκα και των μηχανικών του Δήμου κ.κ. Κατσιούρα Αποστολία και Λάβδα Λεωνίδα, προκειμένου να τον ενημερώσουν αναλυτικά για τις αντισεισμικές κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου.

Πρόκειται για αντισεισμικές κατοικίες οι οποίες κτίστηκαν στον Νομό Μαγνησίας μετά τους δύο σεισμούς του 1955 και 1957 για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης που δημιουργήθηκε, καθώς το 90% των κατοικιών τότε είχαν κριθεί ακατάλληλες. Η Κυβέρνηση εκείνης της περιόδου για την ανοικοδόμησή τους παρείχε δάνεια προς τους ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τους σεισμούς, καθώς και την επίβλεψη των μελετών από μηχανικούς του στρατού.

Για τις συγκεκριμένες αντισεισμικές κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φεραίου δεν είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες με αποτέλεσμα σήμερα να κρίνονται αυθαίρετες, παρότι κτίστηκαν για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού εξαιτίας φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κτίρια που κτίστηκαν μετά το 1955 πρέπει είτε να διαθέτουν οικοδομική άδεια είτε να έχουν νομιμοποιηθεί με την εκάστοτε πολεοδομική νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο κατασκευής τους.

Ωστόσο για τις συγκεκριμένες κατοικίες, όπως ανέφερε ο Βουλευτής, το πρόβλημα προέκυψε κυρίως από την ισχύ του ν. 4014/2011, οπότε και καταργήθηκε η δυνατότητα προσκόμισης από τους ιδιοκτήτες βεβαίωσης του οικείου Υποθηκοφυλακείου, η οποία θα αποδείκνυε τη λήψη σεισμόπληκτου στεγαστικού δανείου την χρονική περίοδο που κατασκευάστηκαν.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει επιτακτική πλέον η νομιμοποίηση των αντισεισμικών κατοικιών τύπου Παρασκευόπουλου, γεγονός που επιβαρύνει με υψηλό κόστος τους ιδιοκτήτες τους, καθώς καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμα, παράβολα, αμοιβές μηχανικών. Επιπλέον προβλήματα δημιουργούνται και για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας όπως, η ανέγερση νέων οικοδομών σε οικόπεδα στα οποία υπάρχουν κατοικίες αυτού του είδους, η έκδοση αδειών που αφορούν σε προσθήκες, οι μεταβιβάσεις, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς η ΔΕΗ ζητά νομιμότητα του κτιρίου.

Ο βουλευτής είχε θέσει κατ’ επανάληψη στον κ. Υπουργό το ζήτημα των εν λόγω αντισεισμικών κατοικιών, οι οποίες δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και απαιτείται
πλέον η νομιμοποίησή τους, ενισχύοντας τις προσπάθειες του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ο Υπουργός άκουσε προσεκτικά το θέμα που έχει προκύψει και αναφέρθηκε στο νέο νόμο που θα ψηφιστεί, ο οποίος προβλέπει τη διευθέτηση κτιρίων χωρίς οικοδομική άδεια με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, δεσμευόμενος ώστε σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του Υπουργείου να δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, αναγνωρίζοντας το κοινωνικό ζήτημα που δημιουργείται λόγω του κόστους επιβάρυνσης για τη διαδικασία της νομιμοποίησης των κατοικιών αυτών.

Ο Βουλευτής τόνισε την ανάγκη εξέτασης του ζητήματος που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών του Ν. Μαγνησίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η ανέγερση των οποίων απαιτήθηκε, λόγω μιας άνευ προηγουμένου φυσικής καταστροφής, με την αρωγή και επίβλεψη της πολιτείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το