Τοπικά

O Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς στο συνέδριο με θέμα την γυναικεία επιχειρηματικότητα και την αγροτική ανάπτυξη

Σε διήμερο συνέδριο που συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Περιφέρεια Αττικής και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προσκλήθηκε και συμμετείχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς. Το συνέδριο διοργανώθηκε στο Σ.Ε.Φ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου με θέμα “Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Ανάπτυξη – Συνεργασία, Παράδοση, Ποιότητα”.
Η Αντιπρόεδρος που εκπροσώπησε τον Συνεταιρισμό, ανέπτυξε προτάσεις και καλές πρακτικές με κύριο παράδειγμα τη Ζαγορά, στα πλαίσια ομιλίας με τίτλο “Γυναικεία Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Συμμετοχή στο Συνεταιριστικό Κίνημα”.

Στην εισήγησή της η αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Δέσποινα Βαρούτα ανέφερε:
«Φέτος η οργάνωση μας κλείνει ένα κύκλο 100 ετών αγροτικής επιχειρηματικότητας με πυλώνα την διαρκή προσφορά και συμμετοχή της Ζαγοριανής αγρότισσας και συνεταίρας, σε μια παράδοση που χτίστηκε με την διπλή προσφορά και στο σπίτι και στο αγρόκτημα. Η γυναίκα της Ζαγοράς καθημερινά δίνει καθημερινά έναν αγώνα σε κάθε μετερίζι όπου και αν συμμετέχει, με ισχυρό συνεταιριστικό υπόβαθρο ακλόνητη συνεταιριστική ιδέα, εμποτισμένη διαχρονικά με την ιδεολογία της συνεργατικότητας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας από τους πρώτους Γυναικείους Αγροτοτουριστικούς Συνεταιρισμούς ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στη Ζαγορά. Ένας Γυναικείος Συνεταιρισμός που διαθέτει οργανωμένο ξενοδοχείο σε ένα πλήρως ανακαινισμένο πηλιορείτικο αρχοντικό της Ζαγοράς, με πρατήριο – γλυκοπωλείο και εργαστήριο τελευταίων προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο της διατροφής».

Η βαθιά συνεταιριστική ιδέα που υπάρχει στη Ζαγορά, βοήθησε στην ίδρυση και ανάπτυξη του συγκεκριμένου γυναικείου συνεταιρισμού, με τον οποίο στρατηγικά επιλέξαμε να αναπτύξουμε μια νέα εντελώς επιχειρηματική προσπάθεια δικτυώνοντας στην ουσία συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Η δική μας πρακτική στην ανάπτυξη οριζόντιων πολιτικών γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, προήλθε με τη συνέργεια των γυναικών της Ζαγοράς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συνεργάζεται πλέον για την παραγωγή ενός νέου μεταποιητικού προϊόντος από το Π.Ο.Π. φιρίκι της Ζαγοράς Πηλίου παράγοντας ένα «delicatessen» προϊόν που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά, προϊόν της σύμπραξης και της συμπόρευσης δυο συνεταιρισμών, όπου η γυναίκα κυριαρχεί ως σταθεροποιητικός και επιχειρηματικός παράγοντας σε εντελώς νέα βάση.
Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας στο επόμενο διάστημα προχωρά και στην παραγωγή «chips» μήλου από την ποικιλία ρενέδων, μιας παραδοσιακής και ξεχασμένη ποικιλίας μήλου, που όπως είναι κατάλληλη για διαβητικούς χωρίς ζάχαρη, εναρμονισμένη με την νέα τάση της υγιεινής διατροφής.

Από τις σκέψεις μας και τους προκαταρτικούς σχεδιασμούς που ξεπηδούν από την όσμωση και την αρμονική συνύπαρξη των δυο φίλων στην περιοχή μας οδηγούμαστε σε μια νέα ισότιμη αγροτική επιχειρηματική προοπτική των δύο φύλων, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα συνδυαστούν συνεδριακού τύπου υποδομές, εστίες εστίασης και διατροφής αξιοποιώντας εγκαταλειμμένες υποδομές, περιουσιακό στοιχείο των Τουριστικών Ακίνητων Α.Ε. Το εγχείρημα βέβαια δεν μπορεί να είναι απλό και εύκολο, ωστόσο υπάρχει γόνιμο έδαφος για ένα τέτοιο εγχείρημα.
Ένα άλλο στοιχείο έμπρακτης εμπέδωσης της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας που επικράτησε σταδιακά στους συνεταιρισμούς της Ζαγοράς είναι και η εκλογή μου στο Δ.Σ. της οργάνωσης, καθώς και η εμπιστοσύνη που κερδήθηκε, επιλέγοντας ομόφωνα μια γυναίκα ως Αντιπρόεδρο μιας καθαρά αγροτικής οικονομικής οργάνωσης. Μ’ αυτό τον τρόπο μπήκαν οι βάσεις για την πολλαπλή συμμετοχή της Ζαγοριανής γυναίκας, έτσι ώστε αργότερα να συμμετέχει στον προγραμματισμό και στη δημιουργία αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Η γυναίκα αγρότισσα και συνεταίρα για να συμβάλει στην ανάπτυξη της γυναίκειας επιχειρηματικότητας, πρέπει να είναι παρόν στα κέντα λήψης αποφάσεων και σε συλλογικά όργανα που υλοποιούν αντίστοιχα σχεδιασμούς.
Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει και οι αντίστοιχοι θεσμικοί φορείς να φροντίσουν να κατοχυρώσουν τη θέση και τη συμμετοχή της γυναίκας σε Διοικητικά Συμβούλια φέρνοντας στο προσκήνιο μια διαβούλευση για την ποσόστωση της συμμετοχής των γυναικών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το