Ελλάδα

Ο άγνωστος λογαριασμός στην Ελβετία και η… ορφανή μίζα

martinis

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος είναι προφυλακισμένος εδώ και λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της μίζας ύψους 3,1 εκ. γερμανικών μάρκων από τη γερμανική Hospitalia.

Ο δικηγόρος τον οποίο ο Ανδρέας Μαρτίνης επικαλέστηκε ως πρόσωπο που έβαλε στον λογαριασμό του τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι προέρχονταν από τη ρευστοποίηση πατρικής επιχείρησης της συζύγου του, διέψευσε τους ισχυρισμούς του πρώην ισχυρού άνδρα, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα φαντασίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος και εξάδελφος της συζύγου του Α. Μαρτίνη, στην κατάθεσή του ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Ν. Τσιρώνη και Χ. Μάρκου, υποστήριξε ότι η εταιρεία Mijas άνοιξε κατ’ εντολήν του ίδιου του Α. Μαρτίνη, προκειμένου μέσω του λογαριασμού της «να πληρωθούν κάποιοι άνθρωποι», όπως του ζήτησε ο Α. Μαρτίνης. Θέση η οποία έρχεται «κόντρα» στα λεγόμενα του πρώην προέδρου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά ήταν τα κέρδη και ό,τι απέμεινε από μία ναυτιλιακή εταιρεία στην Αμερική και άλλες δραστηριότητες του πεθερού του, τα οποία απέδωσε ο δικηγόρος στην εξαδέλφη του και σύζυγο του Α. Μαρτίνη, Γεωργία.
«Η αιτία δε για την οποία εισέρρευσε τμηματικά το ποσό που αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ήταν η καταβολή υπεσχημένου από την οικογένεια της συζύγου μου ποσού 3 ή 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, το έτος 1979 απεβίωσε ο πεθερός μου, γνωστός βιομήχανος, ο οποίος κατέλιπε μια μεγάλη κληρονομιά, η οποία περιήλθε στα τρία του παιδιά, δηλαδή στη γυναίκα μου, την αδερφή της και τον αδερφό της. Ειδικότερα, το 1979 η σύζυγός μου έλαβε ποσό ύψους 12 εκατομμυρίων δραχμών, ως κληρονομιά, το οποίο φορολογήθηκε νομίμως. Πέραν των δώδεκα αυτών εκατομμυρίων δραχμών, ο πεθερός μου κατέλιπε ως περιουσιακό στοιχείο και το μερίδιο συμμετοχής του σε μια ναυτιλιακή επιχείρηση στην Αμερική. Την επιχείρηση αυτή διοικούσε στην Αμερική ο αδερφός του πεθερού μου. Είχαν συμφωνήσει τα δυο αδέρφια ότι τα όποια κέρδη ανέκυπταν στην πορεία ή το όποιο προϊόν απέμενε από τη λύση της εταιρείας θα περιέρχονταν στα παιδιά τους, συμφωνία η οποία τηρήθηκε και μετά τον θάνατο του πεθερού μου. Τα χρήματα λοιπόν αυτά, 1,8 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αποτελεί μέρος του υπεσχημένου, προέρχονται από την παραπάνω επιχείρηση και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του πεθερού, τα οποία και απέδωσε ο δικηγόρος, με ένα μέρος του ποσού της προμήθειας που έλαβε από τη Hospitalia για τις υπηρεσίες του» είπε απολογούμενος ο Α. Μαρτίνης. Ποια είναι η αλήθεια θα φανεί από την πορεία της δικαστικής έρευνας.
Οι λογαριασμοί και η προσφυγή
Από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Α. Μαρτίνης, αλλά και τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στους ανακριτές διαφθοράς μέσω του εισαγγελικού πορίσματος, προκύπτουν μία σειρά από λογαριασμούς στο εξωτερικό, οι οποίοι χρήζουν ενδελεχούς… μελέτης. Και αυτό γιατί ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε έναν εξ αυτών έχουν εντοπιστεί και άλλα εμβάσματα, η προέλευση των οποίων πρέπει να ερευνηθεί. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι οι ανακριτές θα ζητήσουν μέσω δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία το άνοιγμα και την πορεία τους, ενώ γνωρίζουν και τα πρόσωπα που κατέβαλαν τα χρήματα, αλλά και εκείνα στα οποία «έβαζε» χρήματα ο Α. Μαρτίνης. Από το υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελικές και οι δικαστικές αρχές, μπαίνουν μετά βεβαιότητος στο στόχαστρο μία εταιρεία με το όνομα Agiorit Investment, ένας λογαριασμός με την κωδική ονομασία Cloud και δύο πρόσωπα.
Αξιοπερίεργο είναι όμως ένα ακόμη γεγονός: Την ίδια χρονική περίοδο που η Hospitalia βάζει τα 3,1 εκατ. γερμανικά μάρκα στη Mijas, το ίδιο ποσό συμφωνείται -όπως προκύπτει μέσα από έγγραφα της δικογραφίας- να καταβληθεί και σε μία ακόμη εταιρεία με το όνομα Guadarama. Η χρονική στιγμή και το ύψος του ποσού προκαλούν υπόνοιες στις Αρχές ότι μπορεί να αφορούν στην ίδια δικογραφία, ωστόσο εάν δεν αναζητηθεί ο δικαιούχος της εταιρείας και εάν δεν ανοίξει ο λογαριασμός της, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι σχετίζονται με την υπόθεση Μαρτίνη.
Από την πλευρά του ο Α. Μαρτίνης δηλώνει ότι ο λόγος που είχε ανοίξει στην Ελβετία τους επίμαχους λογαριασμούς ήταν οι δικαστικές διενέξεις που είχε στην Ελλάδα, και όχι η απόκρυψη εισοδήματος από παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών κατέθεσε και προσφυγή σε βάρος του εντάλματος προσωρινής του κράτησης, υποστηρίζοντας ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων που του έχει απαγγελθεί έχει παραγραφεί και ως εκ τούτου κρατείται παρανόμως.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το