Τοπικά

Ο Άγιος Βλάσιος στο πέρασμα του χρόνου- Εκδηλώσεις με ομιλίες, εκθέσεις, ζωγραφική “Θ”

Το χωριό το 1914
Το χωριό το 1914

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Βλασίου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, διοργανώνει σήμερα Κυριακή 7 Αυγούστου, ομιλία του Άρη Παπαδόπουλου «Καραμπάσι κι Άγιος Βλάσης» (όπως το είδε ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης) στο τέλος του 1800. Επίσης την Τετάρτη 10 Αυγούστου οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με ζωγραφική από παιδιά του χωριού με επίβλεψη της Σοφίας Σαράντη.
Επίσης συνεχίζεται και η Έκθεση Βιβλίου για την καλοκαιρινή συντροφιά των συγχωριανών και επισκεπτών.
Παράλληλα έχει αρχίσει και τελειώνει την Παρασκευή 12 Αυγούστου «Έκθεση παλιάς φωτογραφίας και ντοκουμέντων», που απεικονίζει τη ζωή του χωριού στη διάρκεια του αιώνα που πέρασε με την εξής θεματολογία:

Εκδρομή Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου Αγ. Βλασίου στα Πλατανίδια το 1925
Εκδρομή Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου Αγ. Βλασίου στα Πλατανίδια το 1925

-Αρχίζοντας με την κατασκευή και τα εγκαίνια της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλος – Λεχώνια (Οκτ. 1895) με φωτό Στ. Στουρνάρα. Το τρένο βοήθησε καίρια στην ανάπτυξη της οικονομικής ζωής της περιοχής για την προώθηση των προϊόντων του μικρόκαμπου των Λεχωνίων κι αυτό πιστοποιείται από επιστολή του Εβαρ. Ντε Κίρικο προς τον βουλευτή Φιλάρετο: «Σημειώσατε ότι πέρυσι 1896 ροδάκινα των Λεχωνίων μέσω Θεσσαλονίκης εστάλησαν στη Βιέννη και την Αγία Πετρούπολη…»). Δεν υπήρχαν βαγόνια ψυγεία.
-Αγροτική ζωή με τη δημιουργία του Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπώρων Λεχωνίων Καραμπάσιου (Σ.Π.Ο.Λ.Κ.) το 1915 (2ος Συνεταιρισμός στη Μαγνησία μετά τον Αλμυρό) με την κονσερβοποίηση των φρούτων και την αποστολή τους σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη ακόμη και στο εξωτερικό (Αλεξάνδρεια) με λιθόγραφες ετικέτες.
-Εργασίες στο μεταξουργείο Κοκωσλή 1870 με απασχόληση κυρίως κοριτσιών απ’ την περιοχή 10-15 χρόνων (η πρώτη εφαρμογή παιδικής εργασίας πανελλαδικά κατά τον ιστορικό Γιάννη Κορδάτο).
-Λαϊκή τέχνη με φωτογραφίες έργων του Θεόφιλου στο σπίτι του Γκέκα (1895) και την επίσκεψη του Κίτσου Μακρή.
-Ευεργέτες – παράγοντες του χωριού με πρώτον τον παπα-δάσκαλο Γιώργο Δημόπουλο, που τον αναφέρει και περιγράφει χαρακτηριστικά η Καλλιρόη Πάρρεν κατά την επίσκεψή της στα Λεχώνια 1895, ύστερα τον Κώστα Μουρογιάννη, ιδιοκτήτη του γνωστού στους παλιούς κήπου Μουρογιάννη, ευεργέτη του χωριού, που είχε άδοξο τέλος (1925), τον δάσκαλο του χωριού για 30 χρόνια Γιάννη Αλπάκη και τον Κώστα Αρκουδογιάννη, πανεπιστημιακό και ιδρυτή της βιβλιοθήκης το 1962 και τον Δημήτρη Ακριβογιάννη, αντιστράτηγο και φοβερό λόγιο του χωριού.
-Σχολείο αρχίζοντας από φωτογραφίες του 1901 (85 αγοράκια διακρίνονται) και συνεχίζουμε μέχρι το 1970. Τώρα το σχολείο είναι κλειστό.
-Εκκλησίες – γιορτές – θρησκευτικές εξορμήσεις Αη Λαυρέντη – Γορίτσα – Τρίκερι κ.λπ.
-Γάμους αρχίζοντας από το 1895 και στην πορεία μέχρι το ’70 (φωτογραφίες – προσκλητήρια 1919).
-Πανηγύρια – γλέντια με νταούλια και κέφι. Μια άλλη ζωή…
-Κατοχή – Αντίσταση – Κάψιμο χωριού και κατάσταση θυμάτων.
-Πολιτικοί του χωριού με αναφορά στον Δημοσθένη Ρίζο, ιδιοκτήτη της Θεσσαλίας το 1901 και βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1936 και τον Κώστα Σαμαρά, βουλευτή το 1952. Μια εξάλλου τραγική περίπτωση η απώλεια του αεροπόρου Ακριβογιάννη Νίκου, που έπεσε θύμα των μυστικών υπηρεσιών, με τη γνωστή «δίκη των αεροπόρων», που απασχόλησε το πανελλήνιο. Και τέλος:
-Η εκκλησιαστική προσφορά των λειτουργών της εκκλησίας, με αφορμή την πρόσφατη «αποστρατεία» του παπα-Γιώργη (40 χρόνια παπάς του χωριού).
Κι όλα αυτά για να αναστηθούν οι μνήμες των μεγάλων και να δοθεί μια ευκαιρία στους νέους, να μάθουν μέσα από τις εικόνες την ιστορία του χωριού.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων η παρουσία του κόσμου είναι συγκινητική, φέρνοντας παλιές φωτογραφίες, συμπληρώνοντας έτσι το παζλ της ζωής του χωριού.
Σημειωτέον ότι η έκθεση γίνεται απ’ το αρχείο του καταγόμενου απ’ τον Άγιο Βλάση, Νίκου Μαστρογιάννη, με φωτογραφίες που μάζεψε κατά καιρούς απ’ τους κατοίκους, αλλά και κυρίως απ’ τη συλλογή του (τρένο, συνεταιρισμός παραγωγών, κ.λπ., κ.λπ.).

Εγκαίνια της γραμμής Βόλου-Λεχωνίων (σταθμός Λεχωνίων) το 1895
Εγκαίνια της γραμμής Βόλου-Λεχωνίων (σταθμός Λεχωνίων) το 1895

Ανηφορήστε για τον Άγιο Βλάση, να απολαύσετε ένα δροσερό, ειδυλλιακό δειλινό, παρέα μ’ ένα βιβλίο απ’ την έκθεση βιβλίου που λειτουργεί και με τις φωτογραφίες να ταξιδέψετε αντίθετα στο
παρελθόν…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το