Τοπικά

Ο Α. Μεϊκόπουλος για τη στήριξη επαγγελματιών & επιχειρήσεων σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς τους ΟΤΑ

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τους συναδέλφους του τομεάρχες Χ. Σπίρτζη και Π. Πολάκη επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία ζήτησαν τη λήψη μέτρων στήριξης αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τους ΟΤΑ καθώς και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής και υγειονομικής προστασίας των απασχολούμενων και των εργαζομένων μέσω των ΟΤΑ. Την Ερώτηση συνυπέγραψαν 67 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Βουλευτές έκαναν λόγο για αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς σχεδιασμό και στη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και τόνισαν ότι οι μέχρι τώρα προβλέψεις της κυβέρνησης δεν προστατεύουν τις θέσεις εργασίας, αλλά ούτε βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να υπάρχουν στο άμεσο μέλλον. Υπογράμμισαν, ακόμα, ότι πρόκειται για κατά πλειοψηφία για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τις περισσότερες που ενοικιάζουν από Δήμους καταστήματα να ανήκουν στον κλάδο της εστίασης και να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Στο πλαίσιο αυτό διατύπωσαν τις προτάσεις τους με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νέας κρίσης και την αποτελεσματικότερη στήριξη των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
1. Στήριξη των επιχειρήσεων με μη είσπραξη δημοτικών τελών ως τέλος του χρόνου και αντικατάσταση των εσόδων από ενίσχυση των ΚΑΠ ή του ΠΔΕ ή του ΦιλόΔημου ΙΙ.
2. Αναστολή πληρωμής ενοικίων δημοτικών καταστημάτων, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη ολικώς ή μερικώς από τα μέτρα , μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 και πρόβλεψη ρύθμισης εξόφλησης μέχρι 24 μήνες από τη λήξη της κρίσης.
3. Αναστολή τουλάχιστον έως την 31-12-2020 της καταβολής μισθωμάτων προς τους ΟΤΑ από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν για επαγγελματική χρήση ακίνητα του δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID 19 .
4. Ρύθμιση για την καταβολή μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής.
5. Απαλλαγή τελών χρήσης για τραπεζοκαθίσματα.
6. Ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική χρήση, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ, των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί λόγω της διάδοσης του ιού COVID-19, που έχουν λήξει ή λήγουν ως τέλος του έτους.
7. Κινητές μονάδες υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ). Υποχρεωτική συμμετοχή στις μονάδες Επισκεπτών Υγείας και Σημεία παραπομπής ανά Δήμο για εργαστηριακό έλεγχο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
8. Δημιουργική απασχόληση παιδιών με ψηφιακά προγράμματα, τα οποία θα προετοιμάζει το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
9. Θεσμοθέτηση απαλλαγών των πολιτών από τροφεία Παιδικών Σταθμών για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί, από δίδακτρα σε διάφορες δομές των Δήμων και των Νομικών του Προσώπων, όπως Δημοτικά Ωδεία, Δημοτικές Σχολές Χορού, Εργαστήρια, κλπ.
10. Οικονομική κάλυψη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), με τις οποίες συνεργάζονται οι Δήμοι για την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού λαϊκού αθλητισμού και προγραμμάτων στις Λέσχες Πολιτισμού.
11. Οικονομική κάλυψη του προσωπικού ΙΔΟΧ που αμείβεται με αντίτιμο (π.χ. μέρος των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου, καθηγητές των εργαστηρίων της Δημοτικής Πινακοθήκης) και των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το