Ελλάδα

Ο 15 ημερών καπετάνιος και τα θαλάσσια σπορ που «έπνιξαν» 11χρονη

taxyploo

Μια άλλη τραγωδία με αρνητικό πρωταγωνιστή επιχειρηματία- επαγγελματία, γνωστό στους κοσμικούς κύκλους, γράφτηκε πριν από λίγα χρόνια όταν βρισκόταν σε διακοπές με την ερωτική του σύντροφο και το ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος του.

Ο επιχειρηματίας πλησίασε με το σκάφος την ακτή γνωστής παραλίας, για να αποβιβάσει την οικιακή βοηθό του και να ανεβεί η σύντροφός του προκειμένου να μεταβούν σε άλλο γειτονικό εξίσου κοσμικό νησί.

Ενώ βρισκόταν 3 μ. από την ακτή, που κανονικά δεν έπρεπε να προσεγγίσει αφού υπήρχαν λουόμενοι, η φίλη του κολυμπώντας του έδωσε από το πλάι μια τσάντα και κατευθύνθηκε προς το πίσω μέρος για να ανεβεί από τη σκάλα, αλλά εκείνος, επειδή το σκάφος είχε μετακινηθεί και πλησίαζε σε βράχια, έκανε μια «τυφλή» κίνηση για να τα αποφύγει, τραυματίζοντας την κοπέλα θανάσιμα με την προπέλα.

Στις έρευνες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε όχι μόνο ότι ήταν εντελώς άπειρος, αφού είχε πάρει το δίπλωμα και το σκάφος προ 15 μόλις ημερών, αλλά και ότι οδηγούσε ανεπίτρεπτα -όπως έδειξαν οι αιματολογικές εξετάσεις- υπό την επίδραση ναρκωτικής ουσίας (ινδικής κάνναβης) και άλλων ουσιών κατασταλτικών του νευρικού συστήματος.

Προσπαθώντας να αποσείσει τις ευθύνες του, υποστήριξε ότι ο θάνατός της δεν οφειλόταν σε δική του αμελή συμπεριφορά, γιατί πριν κάνει τον ελιγμό έλεγξε πίσω από το σκάφος και δεν την είδε, ενώ εκείνη δεν τον ειδοποίησε ότι σκόπευε να ανέβει, αφού η σκάλα ήταν ανεβασμένη, και έπρεπε να πάρουν άλλη μια τσάντα από το σπίτι, επικαλούμενος ως στοιχείο υπέρ του την απειρία του.

Ζήτησε επίσης να μείνει ατιμώρητη η πράξη επικαλούμενος σχέση μνηστείας μαζί της και να του αναγνωριστεί, πέρα από το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, και εκείνο της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ομως, ο ΑΠ επικύρωσε την απόρριψη όλων των ισχυρισμών του. Παράλληλα, επικυρώθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, χωρίς να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα και χωρίς το ελαφρυντικό της μεταμέλειας.

Η ελλιπής ενημέρωση κόστισε τη ζωή της νεαρής Αγγλίδας

Οταν αγόραζε μια οικογένεια Αγγλων ένα τουριστικό «πακέτο διακοπών» στη χώρα μας, δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί το τραγικό τέλος που έκρυβε το συγκεκριμένο ταξίδι αναψυχής. Η μητέρα αποφάσισε να συμμετάσχει σε πρόγραμμα ημερήσιας κρουαζιέρας αφήνοντας στον σύζυγό της την ευθύνη να προσέχει τα κορίτσια τους, τα οποία επέλεξαν να κάνουν διάφορα θαλάσσια σπορ, με τα μέσα αναψυχής που πρόσφερε το πακέτο διακοπών της εταιρείας. Η 11χρονη ζήτησε μια ιστιοπλοϊκή λέμβο και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της την έδωσαν, φροντίζοντας παράλληλα να την προσδέσουν με την ατομική της ζώνη. Ομως δεν φρόντισαν να εξηγήσουν επαρκώς σε ένα 11χρονο παιδί τη χρήση της λέμβου.

Δυστυχώς, όταν η μικρή «ξανοίχτηκε» λίγο στην παραλία μπροστά στην ξενοδοχειακή μονάδα, η λέμβος ανατράπηκε και εκείνη έμεινε εγκλωβισμένη λόγω της ζώνης κάτω από το νερό και, όταν τα ναυαγοσωστικά προσέτρεξαν ακούγοντας τις φωνές, μολονότι χρειάστηκαν μόνο 20 δευτερόλεπτα για να την προσεγγίσουν, έφθασαν αργά και το κοριτσάκι είχε πνιγεί.

Οι γονείς προσέφυγαν στα δικαστήρια, αξιώνοντας τις δαπάνες μεταφοράς της νεκρής και τα έξοδα της κηδείας, καθώς και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για την ανείπωτη στενοχώρια και τον πόνο που ένιωσαν για τον χαμό της και συνολικά ποσό ύψους 262.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Ο Αρειος Πάγος δικαιώνοντας την οικογένεια των Αγγλων δέχθηκε τη βαριά αμέλεια και τη σοβαρή ευθύνη των αρμόδιων υπαλλήλων της εταιρείας και επικύρωσε τις χρηματικές ικανοποιήσεις που επιδίκασε το Εφετείο της Δ. Στερεάς Ελλάδας.

Ο πετροπόλεμος κατέληξε σε… κρανιακά κατάγματα

Παρέα συμμαθητών Λυκείου αποφάσισε να πάει για μπάνιο πριν από μερικά καλοκαίρια και, όταν βρέθηκε στη θάλασσα, δύο από αυτούς ηλικίας 17 ετών άρχισαν να πετούν ο ένας στον άλλο πετρούλες στο μέγεθος ενός νυχιού, τις οποίες ο αποδέκτης τους προσπαθούσε είτε να τις πιάσει στον αέρα είτε να τις αποφύγει. Μετά από λίγο, ο ένας βαρέθηκε και θέλησε να σταματήσει, ωστόσο ο άλλος εκνευρίστηκε για αυτό και θυμωμένος κλώτσησε μια μπάλα στο νερό. Ο φίλος του, που ζήτησε τη διακοπή του παιχνιδιού, μπήκε στην θάλασσα για να πιάσει την μπάλα και τότε αψυχολόγητα ο συμμαθητής του έπιασε μια μεγάλη πέτρα και του την εκσφενδόνισε από απόσταση 10 μέτρων, πετυχαίνοντάς τον στο πρόσωπο.

Το χτύπημα οδήγησε τον 17χρονο στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένο, αφού η πέτρα του προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα στο κρανίο, απώλεια τεσσάρων δοντιών, θλαστικά τραύματα, εκδορές, διάσειση, κλπ.

Οι γονείς του θύματος αξίωσαν αποζημίωση από την οικογένεια του θύτη για τον τραυματισμό του παιδιού τους και το δικαστήριο δέχθηκε ότι η ευθύνη βαρύνει εκείνον που πέταξε την πέτρα. Η αποζημίωση ανήλθε σε 55.000 ευρώ για τις υλικές ζημιές και την ηθική βλάβη που υπέστη ο παθών, αλλά ο ΑΠ ανέτρεψε την απόφαση μόνο κατά ένα σκέλος της που δεχόταν ότι η μητέρα (που είχε την επιμέλεια του «άτακτου» 17χρονου) ήταν συνυπεύθυνη για καταβολή της αποζημίωσης, γιατί δεν ασκούσε στο παιδί της την αρμόζουσα εποπτεία.

Κατά το Εφετείο λόγω της ηλικίας και της ωριμότητας του παιδιού, η μητέρα του εν όψει της δικής της μόρφωσης και επαγγελματικής ιδιότητας (μηχανικός) παραμέλησε να ασκήσει την οφειλόμενη εποπτεία. Αντίθετα, κατά τον ΑΠ, τυχόν παράλειψη τέτοιων επισημάνσεων που το Εφετείο θεώρησε δεδομένη δεν θεμελιώνει την άποψη για έλλειμμα εποπτείας, καθώς δεν χρειάζεται επισήμανση σε μαθητές της Γ’ Λυκείου για το ότι το να πετούν μεταξύ τους πέτρες είναι επικίνδυνη ενέργεια…

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το