Κόσμος

O τυφώνας «Σάντι» απειλεί τη Νέα Υόρκη

Για πολύ ισχυρό φαινόμενο με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα κατόπιν έκτακτης σύσκεψης στο Λευκό Οίκο για τον κυκλώνα Σάντι. «Πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές» είπε ο Ομπάμα καλώντας τους Αμερικανούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο κυκλώνας θα επηρεάσει εκατομμύρια Αμερικανούς και προετοίμασε τους πολίτες ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να συνέλθει η χώρα μετά το πέρασμα της Σάντι. Τόνισε, όμως, πως υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια που θα χρειαστούν στον απόηχο του κυκλώνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε συγχρόνως ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο από τον κυκλώνα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία ουσιαστικά έχει διακοπεί με τον Ομπάμα να βρίσκεται στο Λευκό Οίκο για να παρακολουθεί και να συντονίζει την κατάσταση.

Και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Μιτ Ρόμνεϊ ακύρωσε τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί από το βράδυ της Δευτέρας «από σεβασμό προς τα εκατομμύρια των Αμερικανών» που απειλούνται από τον κυκλώνα.

«Ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ εκτιμά ότι είναι μια στιγμή συσπείρωσης για τη χώρα και τους ηγέτες της για να προσφέρουν βοήθεια στους Αμερικανούς που απειλούνται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκάιλ Γκίτσο, εκπρόσωπος του Μιτ Ρόμνεϊ.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ Μάρτιν Ο’Μάλει δηλώνει ότι ο κυκλώνας θα προκαλέσει νεκρούς.

«Ο κυκλώνας Σάντι θα περάσει μέσα από το Μέριλαντ και θα το πλήξει για 24 έως 36 ώρες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο επιτελείο συντονισμού της κρατικής βοήθειας.

Όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Νέας Υόρκης – μετρό, λεωφορεία, τρένα – σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ, καθώς η αμερικανική μεγαλούπολη αναμένει την «άφιξη» του τυφώνα Σάντι.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ online

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το