Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές στη Γερμανία.
Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά (Die Linke) με το οριακό 5%. Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους και την Αριστερά, είναι πιθανοί. «Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει καγκελάριος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος, νωρίτερα, στην πρόγνωση αποτελέσματος, που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU -σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Με αυτό το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε από την πλευρά του ο εκλεκτός της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, εμφανώς απογοητευμένος.
Τι έδειξαν τα exit polls
Όπως αναμενόταν, τα exit polls έδειξαν ότι οι εκλογές στη Γερμανία θα εξελιχθούν σε θρίλερ. Και αυτό, καθώς, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, που μεταδόθηκε στις 19:00 ώρα Ελλάδος, τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών ισοψηφούν με 25%.
Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 15%.
Συνοπτικά, τα ποσοστά που έδωσε το exit poll του ARD, είναι:
SPD 25%
CDU 25%
Πράσινοι 15%
AFD (Ακροδεξιά) 11%
Φιλελεύθεροι 11%
Die Linke (Αριστερά) 5%
Πιο αναλυτικά, πέφτοντας μέσα στις δημοσκοπήσεις, το πρώτο exit poll της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD με το κλείσιμο της κάλπης δείχνει να ισοψηφούν τα δύο παραδοσιακά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες με 25%, ενώ οι Πράσινοι έρχονται στην τρίτη θέση με 15%. Ακολουθούν οι Eλεύθεροι Δημοκράτες και το κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία να ισοψηφούν με ποσοστό 11% και το κόμμα της Αριστεράς να λαμβάνει το εισιτήρι για την ομοσπονδιακή Βουλή, Bundestag, μόλις με 5%. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εδρών, πρώτο έρχεται το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Ένα δεύτερο exit poll για το κανάλι ZDF δίνει προβάδισμα στο SPD του Όλαφ Σολτς με 26%, ενώ το CDU ακολουθεί με 24%.
Λόγω του τεράστιου αριθμού Γερμανών πολιτών που επέλεξαν την επιστολική ψήφο, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται πολύ αργά απόψε ή ακόμα και αύριο το πρωί. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον τα προγνωστικά δεν πρέπει προς το παρόν να θεωρούνται απολύτως ασφαλή. Η Γερμανία ψήφισε, αλλά ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα μπορεί σύντομα να μετακομίσει στην Καγκελαρία. Αυτό σημαίνει ότι η Ένωση χάνει μεν μεγάλο ποσοστό από τις εκλογές του 2017, αλλά ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες ούτε οι Πράσινοι καταφέρνουν να επωφεληθούν.
Σε κάθε περίπτωση, ο Άρμιν Λάσετ κατάφερε να πετύχει ένα αρνητικό ρεκόρ για την ιστορία του κόμματός του, καθώς το CDU καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του. Η ψήφος των Γερμανών πολιτών δείχνει την πλήρη απαξίωση του υποψηφίου της κεντροδεξιάς, χωρίς ωστόσο ουδείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα παραιτηθεί, εάν θα επιδιώξει να λάβει πρωτοβουλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή εάν απλώς θα ακολουθήσει παθητικά τις εξελίξεις.
Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, τις επόμενες εβδομάδες στη Γερμανία αναμένονται δύσκολες συνομιλίες ανάμεσα στα κόμματα, ώστε να καταφέρουν να βρουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, για να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Οι Πράσινοι φαίνεται ότι δεν κατάφεραν τελικά να πείσουν μεγάλο ποσοστό πολιτών, ενώ ακόμα και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε από τις συνεχείς αστοχίες του Άρμιν Λάσετ, ούτε από το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ κυβερνάει σχεδόν 16 συνεχή χρόνια. Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα ράπισμα φαίνεται να δέχονται οι Σοσιαλδημοκράτες, καθώς ακόμα και στις τοπικές εκλογές για το κρατίδιο του Βερολίνου φαίνεται να χάνουν την πρώτη θέση, την οποία με ποσοστό 23,5% κερδίζουν οι Πράσινοι.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, τουλάχιστον αριθμητικά και όχι πολιτικά, μπορεί να είναι ο λεγόμενος “φωτεινός σηματοδότης” -δηλαδή “κόκκινο – πράσινο – κίτρινο”- ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους, υπό προϋποθέσεις ο μεγάλος συνασπισμός ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ο συνασπισμός “Τζαμάικα” ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους και υπό προϋποθέσεις ο λεγόμενος rot-rot-grüne ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινους.
Οι πρώτες αντιδράσεις και δηλώσεις
Τα πρώτα exit polls έφεραν χαμόγελα και πανηγυρισμούς στα κεντρικά γραφεία του SPD στο Βερολίνο. Ο υποψήφιος για την Καγκελαρία με το SPD, Όλαφ Σολτς, έκανε λόγο για μία «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του, ωστόσο απέφυγε να κάνει λόγο για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. «Ο κόσμος ψήφισε για αλλαγή» τόνισε.
Ό,τι αν συμβεί, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν δεχτεί μια άνευ προηγουμένου ήττα από το 1949 με τουλάχιστον οκτώ μονάδες λιγότερες από το 2017. Για πρώτη φορά ύστερα από 72 χρόνια, η Χριστιανική Ένωση έπεσε κάτω από το 30%. Αυτό το αποτέλεσμα ρίχνει μια σκιά στο τέλος της βασιλείας της Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας η δημοτικότητα παραμένει στο ζενίθ της μετά από τέσσερις θητείες, ωστόσο αποδείχθηκε ανίκανη να προετοιμάσει την διαδοχή της.
Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, είπε: «Το κέντρο έχει ενισχυθεί, όπως δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι πολίτες θέλουν να σχηματιστεί κυβέρνηση από το κέντρο». «Θέλουμε να κυβερνήσουμε» τόνισε ο πρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνέντευξή του στο ZDF. Δεν απέκλεισε τη συμμαχία με τους Χριστιανοδημοκράτες. «Η θέση μας στη γερμανική Bundestag θα είναι στην αντιπολίτευση», λέει το De Linke. Ο κορυφαίος υποψήφιος της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς έδειξε πεπεισμένος ότι η αριστερά θα μεταφερθεί ξανά στη Μπούντεσταγκ και τόνισε τον μελλοντικό αντιπολιτευτικό ρόλο του κόμματος: «Ναι, θα πάρουμε πάνω από 5% , δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
«Πιστεύουμε ακράδαντα στην ιδέα μιας συμμαχίας Τζαμάικα», δήλωσε ο Μάρκους Ζέντερ των Χριστιανοκοινωνιστών ,από το Βερολίνο επισημαίνοντας ότι θέλει για διάδοχο της Μέρκελ τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άρμιν Λάσετ. Μία «κυβέρνηση Τζαμάικα» θα συμπεριλάμβανε τρία κόμματα: Τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους (Die Gruene).
Πηγή:protothema