Τοπικά

Ντόμινο στην αγορά από τον κορωνοϊό προβλέπει ο Βολιώτης επιχειρηματίας Δημήτρης Κανελλής

Στη δημιουργία φαινομένου ντόμινο στην αγορά και τις επιπτώσεις από το lockdown λόγω του νέου κορωνοϊού, έκανε λόγο ο Βολιώτης επιχειρηματίας Δημήτρης Κανελλής. Επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να συζητάμε επιστροφή σε κανονικές συνθήκες, ενώ τόνισε επίσης ότι θα χρειαστεί ένα ισχυρό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας, όταν η πανδημία περάσει.

Ο ένας εκ των δύο συνεταίρων της επιχείρησης «Εργαλεία Κανελλής» (διατηρεί με τον Βασίλη Σβεντζούρη κατάστημα στο Παλαιό Λιμεναρχείο, επί της Ελασσόνος 27, με εργαλεία, βιομηχανικό εξοπλισμό και εξαρτήματα), μίλησε για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες. «Έχουν έρθει τα πάνω-κάτω. Έτσι κι εμείς, μ’ έναν -μάλλον- απότομο τρόπο, αναγκαστήκαμε να αναπτύξουμε το ηλεκτρονικό κατάστημα και να δουλεύουμε πλέον με τηλεφωνικές παραγγελίες ή μέσω του e-shop. Αν και δεν είμαστε στους ΚΑΔ που έκλεισαν, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για εμάς, το προσωπικό και τους πελάτες, η πόρτα παραμένει κλειδωμένη και για τη χονδρική δεχόμαστε μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός», περιέγραψε σε λίγες γραμμές την καθημερινότητά του, έτσι όπως διαμορφώθηκε από τα μέσα Μαρτίου.

Κάθε ημέρα που περνά, ο κλοιός δείχνει να σφίγγει για τον τοπικό επιχειρηματικό κόσμο, με τον κ. Κανελλή να λέει: «Υπάρχει καθίζηση στον κύκλο εργασιών. Καθημερινά βλέπουμε και άλλα εργοστάσια να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, ελεύθεροι επαγγελματίες και τεχνίτες έχουν σταματήσει σε σημαντικό βαθμό τις δουλειές τους και δημιουργείται έτσι ένα φαινόμενο ντόμινο στην αγορά. Βέβαια άλλοι κλάδοι, όπως η εστίαση και τα εμπορικά καταστήματα, έχουν πληγεί περισσότερο. Είναι μία κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο. Θα τη χαρακτήριζα επίσης περίεργη, με την έννοια ότι δεν έχουμε απλά μείωση της δουλειάς, αλλά επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ορισμένα είδη, όπως για παράδειγμα στα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), τα οποία εμπορεύεται και ο ίδιος: «Ισχύει για πολλά είδη, που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια και επαγγελματίες, π.χ. λευκές φόρμες εργασίας μίας χρήσης και μάσκες. Δεν αυξήθηκε η ζήτηση λόγω κορωνοϊού, αλλά έπαψαν οι εισαγωγές. Η Κίνα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σταμάτησε να εξάγει. Πριν από ένα δίμηνο το κινεζικό κράτος δέσμευε τις ποσότητες, που προορίζονταν για εξαγωγή. Υπήρξαν φορτία που έφτασαν σε λιμάνια της Ευρώπης και γύρισαν πίσω, ενώ τώρα τα Μ.Α.Π. δεσμεύονται από τα ευρωπαϊκά κράτη, για τις ανάγκες του υγειονομικού συστήματος κάθε χώρας. Επίσης οι τιμές έχουν αυξηθεί. Ένας προμηθευτής μας από το εξωτερικό, μας ενημέρωσε ότι φτάνουν δυόμισι φορές επάνω. Δεν ξέρω, εάν οι ίδιοι οι Κινέζοι αποφάσισαν να βγάλουν τώρα τα… σπασμένα όλης της τελευταίας περιόδου και γι’ αυτό αύξησαν τις τιμές. Εναλλακτικά στραφήκαμε σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδία, αλλά κι αυτές πλέον περιορίζουν τις εξαγωγές για τα συγκεκριμένα είδη».

Για τον επιχειρηματία, που ανήκει στη δεύτερη γενιά που λειτουργεί το κατάστημα, το σκηνικό που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. «Λειτουργούμε από το 1990 και αυτό είναι με διαφορά ό,τι χειρότερο έχει συμβεί. Ακόμη και, όταν φτάσαμε κοντά στο Grexit, υπήρχε ένα απόθεμα στην ελληνική κοινωνία. Τώρα μετά από μία δεκαετία ύφεσης, λιτότητας και μνημονίων τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Μιλάμε για συνθήκες πτώχευσης. Διαβάζω π.χ. να δώσουν οι τράπεζες χαμηλότοκα δάνεια. Να χρεωθεί κάποιος, ενώ δεν θα έχει δουλειά, για 3-4 μήνες; Πώς θα πληρώσει τις δόσεις;», διερωτήθηκε, για να καταλήξει: «Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε, πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό και σε ποιά κατάσταση θα μας βρει. Πολύ πιθανό κάποιες επιχειρήσεις μην ξανανοίξουν. Όταν φτάσει η στιγμή της επανεκκίνησης, θα υπάρχει τρομερή έλλειψη ρευστότητας. Όλη αυτή η απώλεια τζίρου δεν θα καλυφθεί με το που θα ξεκινήσουμε. Η αγοραστική ικανότητα θα έχει πέσει. Αυτό που μπορώ να σκεφτώ, είναι ότι θα χρειαστεί μεγάλη παρέμβαση από την πλευρά του κράτους. Να ρίξει χρήμα στην αγορά, σε επενδύσεις και έργα, προκειμένου να αρχίσουμε σιγά-σιγά να επανακάμπτουμε και να ξαναμπεί σε κίνηση η ελληνική οικονομία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το