Τοπικά

Ντοκιμαντέρ ως απόσταγμα της παράδοσης του τσίπουρου στο Πήλιο

«Το δάκρυ της Παναγίτσας» είναι μια ταινία μικρού μήκους (22 λεπτών) που καταγράφει την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής τσίπουρου, όπως αυτή είναι γνωστή στο Πήλιο, και ιδιαίτερα στα χωριά Αη-Γιώργης Νηλείας, Πινακάτες, Καλά Νερά από όπου έλκουν την καταγωγή τους οι δημιουργοί της, ο κινηματογραφιστής Στάμος Προύσαλης και ο παραγωγός του τσίπουρου Κωσταντίνος Βαρδάκης.

Για το πώς προέκυψε ο σχετικά «αταίριαστος» για τσίπουρο τίτλος της ταινίας ο κ. Κ. Βαρδάκης απαντά ότι «δάκρυ της Παναγίτσας αποκαλούσαν το τσίπουρο οι Πινακιώτες αμπελουργοί τα παλιότερα χρόνια κι αυτό διότι η παραγωγή του ήταν – και είναι – τόσο δύσκολη, κοπιώδης και χρονοβόρα, ώστε οι σταγόνες που έρεαν αργά-αργά από την άκρη του καζανιού, έπαιρναν τόσο πολύτιμο χαρακτήρα, όσο και το δάκρυ μιας θαυματουργής εικόνας της Παναγίας».
Η ταινία ήταν ένα νεανικό όνειρο, μια τρέλα, του Κώστα Βαρδάκη, που έγινε τελικά στόχος ζωής. Πήρε όμως σάρκα και οστά από τα πραγματικά «μαγικά» κινηματογραφικά χέρια του Στάμου Προύσαλη, που ανέλαβε το φορτίο της υλοποίησης της ιδέας του Κώστα. Οι δυο τους συνεργάστηκαν άψογα, «παθιάστηκαν» με το θέμα, καταγράφοντας την παραγωγή του παραδοσιακού τσίπουρου από το αμπέλι έως το καζάνι και το τραπέζι.

Με τη συνδρομή της οικογένειας του Κ. Βαρδάκη, που έχουν τον ρόλο των ηθοποιών, αλλά και της παρέας του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του οποίου ο ίδιος είναι από πολλά χρόνια χορευτής, όπως και φίλων και γειτόνων, γίνεται μια πλήρης καταγραφή της διαδικασίας παραδοσιακής απόσταξης από την αρχή μέχρι το τέλος της, που δεν είναι άλλο από το γλέντι της τελευταίας ημέρας λειτουργίας του καζανιού.
Η ταινία δεν αποσκοπεί σε εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος, αλλά στην αποτύπωση της παραδοσιακής τέχνης απόσταξης τσίπουρου μέσα από τις εμπειρίες της οικογένειας του Κώστα, αλλά και άλλων συντοπιτών του. Είναι επενδυμένη με παραδοσιακή πηλιορείτικη μουσική, από τη γλυκύτατη φωνή της Μαρίνας Μπαρούτα.

Το ότι προέκυψε ως ντοκιμαντέρ ήταν εντελώς τυχαίο και πέραν των αρχικών προθέσεων των δημιουργών. «Εφόσον όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα, η ταινία πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας τον Νοέμβριο του 2017, στην κατηγορία «Πανόραμα ταινιών», ενώ και τη Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου, στις 9.00 το βράδυ, προβάλλεται στην αίθουσα του cine Alkionis Ιουλιανού 42, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, αυτή τη φορά ως διαγωνιζόμενη» ανέφερε ο κ. Στάμος Προύσαλης.
Για τον ερχόμενο χειμώνα οι δημιουργοί της σκοπεύουν να την παρουσιάσουν – μέσα από συγκεκριμένη εκδήλωση – και στο κοινό της γενέθλιας πόλης τους, τον Βόλο. Η ταινία ολοκληρωμένη θα «ανέβει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς το τέλος του 2019, καθώς έως τότε προβλέπεται η συμμετοχή της και σε άλλες διοργανώσεις ανάλογου αντικειμένου.
Ο Στάμος Προύσαλης γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1968 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει καταγράψει για λογαριασμό ελληνικών και διεθνών μέσων ανθρώπινες ιστορίες, εμπόλεμες ζώνες και ντοκιμαντέρ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το