Τοπικά

Ντοκιμαντέρ μαθητών του 6ου ΓΕΛ Βόλου για την ιστορία των καλντεριμιών

Τα καλντερίμια και οι πεζογέφυρες που συνέβαλαν στην οικονομική εξέλιξη της Μαγνησίας αποτελώντας τους δρόμους μεταφοράς τον 19ο αιώνα, αναδεικνύονται μέσα από το ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών που γύρισαν μαθητές της Γ’ Τάξης του 6ου ΓΕΛ Βόλου.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών εντάχθηκε στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «η περιπέτεια της πέτρας» που υλοποιήθηκε φέτος στο σχολείο με υπεύθυνη τη φιλόλογο κ. Ελένη Κωστούλα και συμμετέχοντες τελειόφοιτους μαθητές.
Μέσα από το πρόγραμμα που περιελάμβανε και εκπαιδευτική εκδρομή, οι μαθητές γνώρισαν το πολύ γερό υλικό που είναι η πέτρα και η οποία αποτελεί στοιχείο πολιτισμικής κληρονομιάς, ενώ γνώρισαν ακόμη καλύτερα και τη σημασία που είχαν τα καλντερίμια για την κοινωνική και οικονομική του τόπου τα παλιότερα χρόνια.
«Οι μαθητές έδειξαν πολύ μεγάλη διάθεση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα» επισήμανε η κ. Κωστούλα και πρόσθεσε πως εστιάσαμε στα πετρογέφυρα και τα καλντερίμια που αποτελούσαν και το βασικό οδικό δίκτυο στον 19ο αιώνα έχοντας κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής. Αλλά επειδή το υλικό και στα δύο είναι η πέτρα, δώσαμε και εκεί έμφαση. Η πέτρα συνδέθηκε με την ανθρώπινη πορεία, τις δημιουργίες, καθώς αποτελεί ένα σταθερό υλικό. Ουσιαστικά η πέτρα μας μεταφέρει σε μια παλιότερα εποχή και διδάσκει.
Τον ενθουσιασμό τους εξέφρασαν οι μαθητές του σχολείου.

Ο μαθητής Δημήτρης Κλειδωνάρης που είχε την επιμέλεια για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ στο τεχνικό κομμάτι σημείωσε πως «αξιοποίησα τις γνώσεις μου στα ψηφιακά μέσα για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ μέσα από το μοντάζ του υλικού, τη σύνθεση των φωνών. Ήταν κάτι πολύ δημιουργικό και όμορφο».
Παίρνοντας τον λόγο ο Φάνης Πούλιος υπογράμμισε πως «η πέτρα είναι ένα υλικό που μένει αθάνατο και έχει μεγάλη σημασία για τη φύση» ενώ από την πλευρά της η Στέλλα Μιτούλη σημείωσε πως «τα καλντερίμια είχαν μεγάλη σημασία στον 19ο αιώνα για τη μεταφορά προϊόντων και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων. Και μου άρεσε πολύ που τα γνωρίσαμε».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Καρούλης τόνισε πως «οι πεζογέφυρες και τα καλντερίμια θα πρέπει να συντηρούνται περισσότερο και καλύτερα από τους αρμόδιους φορείς, γιατί αποτελούν πολιτισμικά μνημεία και κομμάτι της παράδοσής μας».
Ο Αχιλλέας Παπαπαναγιώτου δήλωσε πως «αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, γιατί η πέτρα είναι κάτι που μας έχει δοθεί απλόχερα και ο άνθρωπος τη χρησιμοποίησε προς όφελός του».
Η Ελισάβετ Κάππα σημείωσε πως «μέσα από το πρόγραμμα αναδείχθηκε η αρμονική συνεργασία των μαθητών».
Ο Βασίλης Καραλής δήλωσε πως το πρόγραμμα μάς βοήθησε να έχουμε μια καλύτερη επαφή με τη φύση αλλά και με τις πολιτισμικές μας ρίζες, όπως αποτυπώνεται στην ιστορία των καλντεριμιών…
Αν και υποψήφιοι για τις πανελλαδικές οι μαθητές βρήκαν τη διάθεση και τον χρόνο να ασχοληθούν με το πρόγραμμα. Και αυτή τη διάσταση επισήμανε η Νικολέτα Καραγιάννη λέγοντας πως «η ενεργοποίηση στο πρόγραμμα ήταν ένα όμορφο και δημιουργικό διάλειμμα.
Σήμερα στις 8.30 το βράδυ στη Χάρτα θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το