Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ για το νερό στο Δημοτικό Μακρινίτσας

 

Το συμπόσιο «Παράξενος Καιρός: Οικολογίες της Αντίστασης και της Αποκατάστασης», το οποίο οργανώνεται από το Pelion Summer Lab και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου, θα προβάλει το ντοκιμαντέρ του καταξιωμένου δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου «Μέχρι την Τελευταία Σταγόνα – Ο Μυστικός Πόλεμος του Νερού στην Ευρώπη».
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιουλίου, ώρα 21.00, στο Πρώην Δημοτικό Σχολείο Μακρινίτσας.
Απαραίτητος εξοπλισμός των θεατών: Αθλητικά παπούτσια, νερό, φακός.
Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιδιωτικοποίηση του νερού σε έξι χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Είναι το νερό ένα εμπόρευμα της αγοράς ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα;
Οι δράσεις του συμποσίου, που θα διεξαχθούν στον Βόλο, τη Μακρινίτσα και τις Σταγιάτες, στηρίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, την Α.Μ.Κ.Ε. «Οι Μαήδες της Μακρινίτσας» και το διεθνές δίκτυο Experimental Humanities Collaborative Network.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.pelionsummerlab.net/.
Σύνοψη ντοκιμαντέρ:
Τη στιγμή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά από μια κρίση αξιών, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν μια απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: Είναι το νερό για την Ε.Ε. ένα εμπόρευμα της αγοράς ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010.
Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πόλεις, περιφέρειες και κράτη σε όλο τον κόσμο επαναδημοτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσής τους, απορρίπτοντας ως αποτυχημένο το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης του νερού που δοκίμασαν για δεκαετίες. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία, την έδρα των μεγαλύτερων και ισχυρότερων πολυεθνικών εταιρειών νερού του πλανήτη. Εννιά περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία. Παρόλο που το Βερολίνο και το Παρίσι επανάκτησαν τον δημόσιο έλεγχο του νερού τους, κάτι που παρουσιάστηκε εντός συνόρων ως κάτι καλό, η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ευρώπης πιέζει μέσω της τρόικας την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, να ιδιωτικοποιήσουν τα δικά τους συστήματα ύδρευσης. Είναι ένας κοινός όρος που περιλαμβάνεται σε κάθε μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των χρεωμένων χωρών και των δανειστών τους.
Το «Μέχρι την Τελευταία Σταγόνα» ακολουθεί για τέσσερα χρόνια τη ροή του χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων σε δεκατρείς πόλεις έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το νερό, που μέσα του καθρεφτίζονται οι σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και η ποιότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το