Τοπικά

Ντοκιμαντέρ για την ιστορία Νοσοκομείου Βόλου και της ιατρικής

 

Την ανάγκη ενδυνάμωσης με προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου, τόνισε ο γιατρός Γιάννης Κωστής, στο πλαίσιο προβολής του ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Ιδρύματος και της ιατρικής, που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας.
Μιλώντας στη «Θ» ο κ. Κωστής, ανέφερε ότι για την ιστορία του Νοσοκομείου εκδόθηκε πριν λίγα χρόνια ένα βιβλίο το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος μαζί με τον Βασίλη Ντακούμη, το οποίο είναι πιο λεπτομερές.
Όπως είπε «τώρα το ντοκιμαντέρ είναι πιο εκλαϊκευμένο και πιο περιεκτικό και περιληπτικό, με πιο ευχάριστο τρόπο δοσμένο για να απασχολήσει κι άλλους μη υγειονομικούς. Είναι μια περίληψη του βιβλίου. Έχουμε κάποιους διαλόγους που δίνονται με θεατρικό λόγο, όταν λέμε για την εξέλιξη της ιατρικής».
Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε μέσα στην πανδημία, συμμετέχουν 30 αφηγητές, συνταξιούχοι κι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Βόλου.
Το μήνυμα σύμφωνα με τον κ. Κωστή είναι ότι «αυτά που κάνουμε σήμερα οι γιατροί και που ξέρουν οι νεότερες γενιές, στηρίζονται στις γνώσεις που είχαμε εμείς κι εμείς στηριζόμασταν στους παλαιότερους που οι επιστημονικές γνώσεις ήταν λιγότερες. Η εμπειρία και η παρουσία τους είναι η βάση που στηρίζεται η σημερινή εξάσκηση» και συνέχισε: «Εμείς βρήκαμε το νοσοκομείο πριν το ΕΣΥ που έρχονταν ελάχιστοι. Μετά όταν άρχισε το ΕΣΥ το 2000 – 2005 ήταν μια τεράστια άνθηση τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της εμπειρίας που αποκτήθηκε, αλλά και της γκάμας των παθήσεων που θεραπεύονταν. Ωστόσο, εδώ και 10χρόνα έχει πάρει την «κάτω βόλτα» και υποβαθμίζεται, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης. Οι πόροι δεν έχουν μειωθεί απλά. Πηγαίνουν σε μηχανήματα και φάρμακα που καταλήγουν σε επιχειρηματικά lobby και όχι σε μισθούς και εργασία γιατρών και νοσηλευτών».
Ο κ. Κωστής, τόνισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς όπως είπε: «Γιατροί και νοσηλευτές έχουν περάσει μια πανδημία που τους τσάκισε και το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει κι έχει στίγματα της πανδημίας».


Όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση «Ο σημερινός γιατρός δεν δημιουργήθηκε από το μηδέν. Οι γνώσεις του είναι επέκταση των παλιότερων γνώσεων και της εμπειρίας που συσσωρεύτηκε πριν από αυτόν. Χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε. Αυτή είναι η έννοια της Ιστορίας. Να αναλογιζόμαστε ότι είμαστε η συνέχεια στην εναλλαγή των γενεών στην τέχνη, στην επιστήμη, στην ιατρική, στη θεραπευτική. Η θεοποίηση των εργαλείων του σήμερα και η αλαζονεία της απόρριψης του χθες, κάνει τη γνώση χωρίς βάσεις, μετέωρη, την κάνει να χρειάζεται αποστήθιση και έτσι εύκολα καθοδηγούμενη».
Η προβολή με λόγο, εικόνα και μουσική προσπαθεί να κάνει δελεαστική την παρακολούθηση της εκατοντάχρονης και πλέον διαδρομής του νοσοκομείου. Την επιλογή της μουσικής επένδυσης, τα κείμενα και την όλη σκηνοθεσία, έκανε ο γιατρός Γιάννης Γ. Κωστής, ενώ συμμετείχαν σε θεατρικούς διαλόγους οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Ειρήνη Σκουλή και Γιάννης Πάρνος. Την αφήγηση των κειμένων κάνουν παλιοί και νέοι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το