Κόσμος

Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε: Δεν κλείνει συμφωνία σε 48 ώρες

daisel-soible
Δεν φαίνεται να συμφωνούν καθόλου με τη δήλωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών οι ευρωπαίοι εταίροι, ότι όποια κι αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος, οι διαπραγματεύσεις θα είναι σύντομες και ότι μέσα σε 48 ώρες θα έχει κλείσει μια συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας.

Για δραματική επιδείνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης, αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Αν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι, η ελληνική θέση αποδυναμώνεται δραματικά. Το πρόγραμμα έχει τελειώσει, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, αν οι Έλληνες ψηφίσουν ”όχι”, κάθε άλλο παρά ενισχύουν την ελληνική διαπραγματευτική θέση» δήλωσε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι «ακόμη και στην περίπτωση ενός ”ναι”, θα έχουμε δύσκολες διαπραγματεύσεις», ενώ δεν θέλησε να απαντήσει στο αν η Κομισιόν θα προτείνει επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι».

Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι στην ουσία η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξ. Μπετέλ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΕ πρέπει να χτίσει γέφυρες τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Βρετανία που σχεδιάζει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, το μέλλον της Ελλάδας θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο», δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαψεύδοντας τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης, ότι μια συμφωνία Ελλάδας-δανειστών είναι κοντά.«Η ελληνική κυβέρνηση διάλεξε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι.

Οι δανειστές δεν έχουν κάνει καμία νέα προσφορά στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα στο ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, σημείωσε ότι η λήψη δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων είναι αναπόφευκτη και τόνισε ότι «όποιος πολιτικός λέει πως τέτοια μέτρα δεν θα είναι αναγκαία σε περίπτωση ενός ”όχι” (στο δημοψήφισμα), τότε κοροϊδεύει τον λαό του».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει και χθες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και δεν αυξάνει τις ελπίδες για καλύτερη συμφωνία, αλλά αντιθέτως θα φέρει την χώρα σε πολύ δύσκολη θέση, υπονομεύοντας την παραμονή της στο ευρώ:

«Μια αυταπάτη πρέπει να εξαλειφθεί: ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, όλα μπορούν να τεθούν ξανά σε διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα ένα πιο εύκολο και ελκυστικό πακέτο» είχε υπογραμμίσει.

Απορρίπτοντας τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς, περί σύντομης επίτευξης συμφωνίας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει ότι οι συνομιλίες μετά το δημοψήφισμα θα είναι δύσκολες και ότι η όποια νέα συμφωνία για βοήθεια θα χρειαστεί χρόνο και απαιτεί «νέα βάση».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, υποστηρίζει επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και επαναλαμβάνει την ανάγκη για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την χώρα μας προκειμένου να υπάρξει νέα βοήθεια.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά το ξέρω ήδη από τώρα: Αυτές θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο γερμανός υπουργός, τονίζοντας ότι η διαδικασία «θα πάρει κάποιο χρόνο».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έληξε και οι νέες διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης θα λάβουν χώρα σε μια «εντελώς νέα βάση και σε ένα πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί. Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο», ακόμη και στην περίπτωση που επικρατήσει το “ναι” στο δημοψήφισμα.

«Εάν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα, οι υπουργοί Οικονομικών (σ.σ. της ευρωζώνης) θα το εξετάσουν και, εάν εκπληρώνονται ορισμένοι όροι, το Eurogroup θα εκφραστεί υπέρ (της διεξαγωγής) νέων διαπραγματεύσεων», συνέχισε ο Σόιμπλε.

Στη Γερμανία η Bundestag, η οποία διακόπτει σήμερα τις εργασίες για τις θερινές διακοπές, πρέπει να συγκληθεί για να δώσει την εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί.

Εάν υπάρξει ζήτημα χορήγησης νέας βοήθειας, αυτό δεν μπορεί παρά να εγκριθεί παρά μόνο «βάσει μιας ξεκάθαρης αρχής: υποστήριξη με αντίτιμο αληθινά ανταλλάγματα, δηλαδή μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο Σόιμπλε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το