Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

daiselmploum

Συγρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης, σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας. Εκτίμησε ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα σημειώνει πρόοδο εκ νέου, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν περαιτέρω.

«Μπορώ να πω με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι η διαδικασία προχωρά εκ νέου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL Z.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα θα βελτιωθούν, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με το Βερολίνο, «αναγκαία προϋπόθεση» ώστε να γίνουν «σοβαρές συζητήσεις» με σκοπό την επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη συνάντησή του με τον κ.Τσίπρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.
Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας κάλεσε την Ελλάδα να αποστείλει το νέο κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, όπως έχουν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, προκειμένου να εκταμιευθεί το υπόλοιπο της δόσης του δανείου της χώρας.
«Εφόσον έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με έκτακτο δανεισμό, μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τότε, η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να αναχρηματοδοτηθεί η ίδια, ευτυχώς».
Αύριο συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group, το οποίο καλείται να αποφασίσει επί του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή ποσού 1,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότηητας, καθώς αποδόθηκε εκ παραδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF), στο πλαίσιο των όρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Ηδη μάλιστα ο κ.Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή στον EFSF καθώς και στον επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, με την οποία ζητά να μελετηθεί άμεσα το αίτημα της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πηγές του EFSF που επικαλείται το πρακτορείο MNI.
Σύμφωνα με ίδιες πηγές ο κ. Ντάισελμπλουμ στην επιστολή που έστειλε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μάλιστα, έδωσε εντολή να εξεταστεί το θέμα κατά προτεραιότητα από τα κλιμάκια του ΕWG.
Τα συγκεκριμένα κονδύλια και η διαδικασία επιστροφής τους είναι ανεξάρτητα από την πορεία των υπόλοιπων αιτημάτων για χρηματοδότηση (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ, μέρος της δόσης, κλπ).
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, στην τηλεδιάσκεψη του EWG θα συζητηθούν και τα «ανοιχτά» θέματα των διαπραγματεύσεων, ενόψει της κατάθεσης της λίστας μεταρρυθμίσεων. «Οι συνάδελφοι στο EWG θέλουν να έχουν άμεση ενημέρωση σε σχέση με τις λύσεις που προτείνει η Αθήνα με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών» ανέφερε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το