Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Όλα έγιναν ευκολότερα με Τσίπρα και Τσακαλώτο

Για τις δραματικές ώρες του 2015 όταν ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μιλά ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ρίχνει φως και στον σχεδόν θρυλικό διάλογο που είχε με τον ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη τον Ιανουάριο του 2015 στην Αθήνα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σήμερα 12/1 αποχωρεί επίσημα από τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Στη συνέντευξή του λοιπόν υποστήριξε ότι ουδέποτε τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παρά τις πιέσεις που ασκούνταν προς αυτήν την κατεύθυνση από μια σειρά κρατών στην κεντρική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, σημείωσε ότι τα ίδια κράτη είχαν στοιχηθεί πίσω από τη γραμμή του Βερολίνου.

Στις δηλώσεις του στους Financial Times ο Ολλανδός πολιτικός υποστήριξε ότι ο ίδιος εναντιώθηκε στο ενδεχόμενο ενός Grexit καθώς αυτό θα ήταν μια εξέλιξη πραγματικά καταστροφική. Συγχρόνως υπογράμμισε πως από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλαξε άρδην το τοπίο και όλα έγιναν ευκολότερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Ευρωζώνης.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup προσθέτει ότι «ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλαξαν εντελώς τη σχέση με την ΕΕ. Εκτοτε σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα, είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

Επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν ακραία. Συμπληρώνει όμως ο προσανατολισμός όλων για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και όχι η επιβολή μέτρων περαιτέρω λιτότητα.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ντάισελμπλουμ, οι κυβερνήσεις πέρασαν τη χειρότερη κρίση της ιστορίας τους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων διάσωσης της Κύπρου και της Ελλάδας.

Την ίδια χρονική περίοδο, η ΕΕ δημιούργησε την Τραπεζική Ένωση της Ευρωζώνης, ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο ο κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί ως το πιο περήφανο επίτευγμα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Τα επιτεύγματα της Τραπεζικής Ένωσης “είναι τεράστια”, είπε.

“Έχει αναγκάσει τις τράπεζες να ξεκινήσουν πραγματικά να καθαρίσουν το χάος, να εξετάσουν τους ισολογισμούς τους, να διαχειριστούν τις απώλειές τους, να δημιουργήσουν περισσότερες προβλέψεις, να πουλήσουν κακά χαρτοφυλάκια, να πάνε στις αγορές και να αντλήσουν νέα κεφάλαια”.

Ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2015, ύστερα από μια περίοδο έξι μηνών, κατά την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, “πολέμησαν” τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ σχετικά με τους όρους που συνδέονταν με τα δάνεια διάσωσης.

Ο Ντάισελμπλουμ μιλά ακόμη για το μυστήριο του διαλόγου που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την πρώτη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι «Σκότωσες την Τρόικα» και ότι «αν θες να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εταίρους σου στην ευρωζώνη θα πρέπει να εργάζεσαι με την Τρόικα και άρα λέγοντας “αντίο στην Τρόικα” λες “αντίο στο ευρώ”».

Αναφέρει ακόμη το Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο του 2015 σαν άλλη μία οριακή στιγμή. «Η αντιπαράθεση (ενν. του Βαρουφάκη) με το Eurogroup ήταν πολύ σκληρή. Η υπομονή κάποιων εξαντλήθηκε».

Ο κ. Ντάιλσεμπλουμ δήλωσε ότι, ενώ πολλά είχαν λεχθεί για σχέδια που κυκλοφόρησε η Γερμανία κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών για ένα προσωρινό “Grexit”, στην πράξη οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης – δηλαδή αυτές με χαμηλότερο κατά κεφαλή πλούτο από την Ελλάδα – έχασαν την υπομονή τους με την Αθήνα.

“Πίσω από τη Γερμανία υπήρχαν αρκετές χώρες που ευθυγραμμίζονταν. Αυτές απλά είπαν:« Τελειώσαμε. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλάμε πλέον με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το Σχέδιο Β”, είπε, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ήθελε μια ελληνική έξοδο, η οποία θα ήταν «πραγματικά καταστροφική» και «τεράστιο λάθος».

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το