Ελλάδα

Novartis: Τριγμοί ανάμεσα στους εισαγγελικούς λειτουργούς -Καλούνται οι πρώτοι ύποπτοι

Τριγμούς ανάμεσα στους εισαγγελικούς λειτουργούς προκαλεί η έρευνα για την υπόθεση Novartis, ενώ όπως όλα δείχνουν μέσα στον Φεβρουάριο θα κληθούν οι πρώτοι ύποπτοι σε ανωμοτί εξηγήσεις. Εισαγγελικοί κύκλοι ωστόσο δεν απέκλειαν την ίδια στιγμή να μπει στο αρχείο η δικογραφία για κάποια από τα ελεγχόμενα πρόσωπα, όπου δηλαδή δεν προκύπτει καμία ένδειξη για εμπλοκή σε παράνομη πράξη. Η παραίτηση προ ημερών του εποπτεύοντος των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, έχει ήδη ανοίξει πειθαρχική έρευνα που αφορά στα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια του πολυσυζητημένου ταξιδιού τους στη Βιέννη. Εκεί οι Ελληνες εισαγγελείς συναντήθηκαν με το Αμερικανικό κλιμάκιο με δημοσιεύματα ( Δημοκρατία) να αναφέρουν ότι δόθηκε στον Κ. Αγγελη στικάκι με λογαριασμούς που αφορούν στο πρόσωπο πρώην υπουργού και τον εισαγγελικό λειτουργό να το διαψεύδει. Στην τετρασέλιδη αναφορά του ο εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να υπεραμύνθηκε των ενεργειών του διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως οι Αμερικανοί τους έδωσαν στικάκι το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει. Ανώτατες εισαγγελικές πηγές, έλεγαν ότι κατά τη συνάντηση στη Βιέννη, δεν δόθηκε στικάκι ή στοιχεία για συγκεκριμένο λογαριασμό, αλλά έγινε συζήτηση η οποία, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε «αόριστη». Την ίδια ώρα στην αναφορά του ο κ. Αγγελης φέρεται να αναρωτιέται ποιος μπορεί να έκανε αυτή τη διαρροή για αυτό το στικάκι, επισημαίνοντας πως στην συνάντηση με τους Αμερικανούς ήταν μόνο ο ίδιος και οι εισαγγελείς διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες επιμένουν ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οι εισαγγελείς διαφθοράς θα έχουν στείλει τις κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου συγκεκριμένα πρόσωπα που ελέγχονται για την υπόθεση Novartis. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ αρχικά στόχος ήταν η άσκηση ποινικών διώξεων χωρίς την κλήση σε εξηγήσεις, οι χειρισμοί άλλαξαν μετά το έγγραφο του Κ. Αγγελη στους εισαγγελείς επισημαίνοντας τους την αναγκαιότητα στις ερευνώμενες υποθέσεις να καλούν σε εξηγήσεις τα εμπλεκόμενα πρόσωπα πριν κάνουν το επόμενο βήμα.

Πάντως, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς διενεργούν την έρευνα τους χωρίζοντας το ογκωδέστατο υλικό που έχουν στη διάθεση τους σε συγκεκριμένες περιόδους με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρίσκονται στην τελική ευθεία χρονικά διαστήματα από το 2009 έως το 2012.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν ξεκινήσει την σύνταξη του πορίσματος τους χωρίς ωστόσο να έχουν προς το παρόν στοιχεία για λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού ενώ και η έρευνα στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το