Ελλάδα

Novartis: Φωτιές ανάβει η κατάθεση Φρουζή

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, η οποία θα αποφασίσει εάν θα αναθέσει την δικογραφία της Novartis σε εφέτη ανακριτή, μετά την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Β. Πλιώτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την ανάθεση του συνόλου της έρευνας -σε όποιο δικονομικό στάδιο και εάν βρίσκεται- σε εφέτες ειδικούς ανακριτές, λόγω της σοβαρότητας της αλλά και για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν η Ολομέλεια των Εφετών θα αποφασίσει για το θέμα στις 21 Νοεμβρίου, οπότε και είναι ήδη προγραμματισμένη η σύγκληση της Ολομέλειας, ή θα υπάρξει νεότερη σύγκληση.

Την ίδια ώρα, εισαγγελικές πηγές σχολιάζοντας όσα φέρεται να υποστήριξε ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής ο Κώστας Φρουζής, κάνοντας λόγο για πιέσεις από την Ε. Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018 να δώσει τα ονόματα των πολιτικών με αντάλλαγμα την ένταξή του σε καθεστώς προστασίας, λένε: «Ο κ. Φρουζής είναι κατηγορούμενος και μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να υπερασπίσει τη θέση του», τονίζοντας ότι ο Κ. Φρουζής είχε καταστεί κατηγορούμενος από τον Φεβρουάριο του 2018, με την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς να του απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα και να δεσμεύει τους λογαριασμούς που διατηρούσε στην Ελβετία.

Το ραντεβού Φρουζή με τους εισαγγελείς, παρουσία των δικηγόρων του έγινε, σύμφωνα με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis, τον Μάιο του 2018, στο πλαίσιο της αίτησης που έκανε ο ίδιος στους εισαγγελείς για άρση της δέσμευσης των λογαριασμών που διατηρούσε την Ελβετία. Σε αυτό το ραντεβού φέρεται -όπως είπε ο ίδιος χθες στην προανακριτική επιτροπή- να του ασκήθηκαν πιέσεις να δώσει πολιτικούς με αντάλλαγμα την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας. Εισαγγελικοί κύκλοι ωστόσο σημειώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να έγινε τέτοια πρόταση στον Κ. Φρουζή, αφού είχε ήδη καταστεί κατηγορούμενος τρεις μήνες νωρίτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Φρουζής έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση άλλες τρείς φορές (σ.σ με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξίοποινων πράξεων) ακόμη και μέσω υπομνήματος, στο πλαίσιο ανοιχτών ερευνών για την Νοβάρτις.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το