Ελλάδα

Novartis: Αντίστροφη μέτρηση για την πρόταση προανακριτικής

Σε προανακριτική επιτροπή περιορισμένου εύρους και αποστολής ως προς την διερεύνηση της υπόθεσης της NOVARTIS προσανατολίζεται όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση. Με τον ελιγμό αυτό το Μαξίμου επιχειρεί αφενός να καταδείξει ότι τολμά να τα βάλει με την διαφθορά και την διαπλοκή, αφετέρου αποφεύγει να οδηγήσει τη χώρα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ειδικά τώρα που απαιτείται σταθερότητα και ομαλότητα. Όπως όλα δείχνουν, η επιτροπή θα συσταθεί αλλά έχοντας γνώση ότι τα αδικήματα που εμπλέκουν τους «δέκα» έχουν παραγραφεί, η υπόθεση θα επιστρέψει στην τακτική Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος ως νομικός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της υπόθεσης, αλλά και των κινδύνων που εγκυμονούν εμφανίστηκε την Παρασκευή ιδιαίτερα προσεκτικός και κυρίως πολύ πιο μετριοπαθής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα μια ημέρα μετά το ογκώδες συλλαλητήριο του Συντάγματος για τα Σκόπια ο Σταύρος Κοντονής δεν απέφυγε να μιλήσει για σκάνδαλο μεγαλύτερο από εκείνο της SIEMENS, ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος το «τερμάτισε» δηλώνοντας ότι «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».
Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο μερικά 24ωρα για να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούν μερικοί «κουκουλόφοροι» μάρτυρες που παραθέτουν γενικές εκτιμήσεις και κρίσεις να στείλουν στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου (εκτός των άλλων) δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν κεντρικό τραπεζίτη και έναν Ευρωπαίο Επίτροπο.
Οι συσκέψεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απεμπλακεί άμεσα η κυβέρνηση από μια υπόθεση που θα μπορούσε να μετατραπεί σε μπούμεραγκ ήταν συνεχείς. Ενδεικτικό άλλωστε της κατάστασης ήταν ότι αναβλήθηκε δύο φορές η ενημέρωση της ΚΟ του κόμματος από τον Πρωθυπουργό.
Τελικά το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προανήγγειλε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία όπως όμως υπονόησε θα ρίξει το βάρος της στα νομικά ζητήματα (θέματα παραγραφής). Και σε τελείως διαφορετικούς τόνους από άλλα μέλη της κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι «δεν θα επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη στη Βουλή ο οποίος μιλώντας για την NOVARTIS όχι μόνο απέφυγε συνειδητά να μιλήσει για σκάνδαλο μέχρι να διαλευκανθεί, όπως είπε η υπόθεση, αλλά παίρνοντας σαφή θέση απέναντι στους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς στάθηκε κατηγορηματικά εναντίον της μετατροπής της πολιτικής ζωής του τόπου σε ρωμαική αρένα.

Ποια είναι επόμενα βήματα
Αν δεν υπάρξουν εξελίξεις η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερωθεί και επισήμως για τις αποφάσεις της κυβέρνησης τη Δευτέρα. Στην συνέχεια πρέπει να συνταχθεί η πρόταση του αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής (κατά πληροφορίες έχει ξεκινήσει ήδη η συγγραφή της από ομάδα νομικών) και να υπογραφεί από (τουλάχιστον) 30 βουλευτές. Το αίτημα συζητείται σε συνεδρίαση της Ολομέλειας και ακολουθεί ψηφοφορία για την σύσταση ή μη της επιτροπής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση του αιτήματος στην Ολομέλεια έχουν δικαίωμα να λάβουν το λόγο ή να στείλουν υπόμνημα και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θεωρητικά μπορούν να περάσουν από το βήμα της Βουλής οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο ευρωπαίος Επίτροπος, αλλά και οι πρώην υπουργοί Υγείας, οι οποίοι θα καταγγείλουν την κυβέρνηση, αλλά και την Δικαιοσύνη για σκευωρία εις βάρος τους με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ποιότητα και την αξιοπιστία της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Θα πρέπει να συνυπολογίσει δε κανείς ότι η πρωτοφανής αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία θα βάλει την Ελλάδα στο «μικροσκόπιο» των ξένων ΜΜΕ την ώρα που η χώρα αναζητεί ασφαλή δίοδο για την έξοδο της από τα μνημόνια.
Το επόμενο βήμα είναι τα κόμματα να επιλέξουν τα μέλη της επιτροπής και εκείνα με τη σειρά τους να εκλέξουν το προεδρείο της.
Η διάρκεια των εργασιών της επιτροπής θα είναι μάλλον σύντομη αφού κυρίαρχη είναι η άποψη ότι τα αδικήματα που αναφέρονται στην δικογραφία (δωροδοκία, δωροληψία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.
Τι μένει; Η διερεύνηση των αδικημάτων που σχετίζονται με το ξέπλυμα του βρώμικου χρώματος, για τα οποία ωστόσο δεν επιλαμβάνεται η Βουλή και σε επόμενο στάδιο (αν προκύψουν αποδείξεις ή ενδείξεις) το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά η τακτική Δικαιοσύνη.
Και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει πόρισμα, συνεδρίαση της Ολομέλειας (τοποθετήσεις των εμπλεκομένων) και ψηφοφορία.
Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ακολουθηθεί η επιλογή του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου (ορίζεται από την Βουλή και αποτελείται από δικαστικούς που τοποθετούνται έπειτα από κλήρωση). Το συμβούλιο μπορεί να γνωμοδοτήσει για το αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα. Για τη σύσταση του απαιτείται πάλι η κατάθεση σχετικού αιτήματος.

Πού κατέληξαν οι δύο προηγούμενες προανακριτικές
Είναι η δεύτερη φορά που επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συστήνεται προανακριτική επιτροπή. Το πρώτο πάντως εγχείρημα κατέληξε σε φιάσκο για την κυβερνητική παράταξη, που έκανε πως δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και ειδικών ότι η προσπάθεια της να ξεσκεπάσει το Γιάννο Παπαντωνίου για υποθέσεις αναφορικά με την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων θα κατέληγε σε τοίχο. Οι ΚΟ των δύο κυβερνητικών εταίρων οδήγησαν την υπόθεση σε προανακριτική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία. Πέρασαν τρείς μήνες συνεδριάσεων ώσπου η επιτροπή να καταλήξει στο αναμενόμενο ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί. Τελικά η υπόθεση επιστράφηκε στην τακτική δικαιοσύνη για να διερευνήσει αν έχουν συντελεστεί αδικήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η υπόθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ δεν αποδείχθηκε το ίδιο απλή. Η διερεύνηση της από τη Βουλή ήταν πολύμηνη και το ρόλο του κατήγορου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που τότε ήταν αντιπολίτευση είχε αναλάβει η ορμητική Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Σταύρος Κοντονής που είχε όμως δεύτερο ρόλο λόγω της πληθωρικότητας της πρώτης. Γενικότερα το κλίμα της περιόδου ήταν τότε εντονότατο με την χώρα να βρίσκεται υπό την διακυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ να διάγει βίο άκρως αντιμνημονιακό.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ελέγχθηκε για τα αδικήματα της απιστίας, και της νόθευσης εγγράφου και παραπέμφθηκε έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια στο Ειδικό Δικαστήριο.
Τελικά το Δικαστήριο έκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος και τον κήρυξε ομόφωνα αθώο για το αδίκημα της απόπειρα απιστίας σε σχέση με την υπηρεσία.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το