Τοπικά

Νότα Μπλούχου: Πρόκληση η σωστή διατροφή στην καραντίνα – Ευκαιρία να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας

Διπλός ήταν φέτος ο… μπελάς για όσους πήραν βάρος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πέρα από τις «ατασθαλίες» που επαναλαμβάνονται σταθερά κάθε χρόνο τέτοια εποχή με τα εορταστικά εδέσματα, τα γλυκά και το παραπανίσιο αλκοόλ, ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω της πανδημίας στάθηκε αιτία για επιπλέον κιλά, σύμφωνα με τη διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Νότα Μπλούχου.

«Οι φετινές γιορτές κύλησαν διαφορετικά, αφού άλλαξε το διατροφικό προφίλ του πληθυσμού. Ο εγκλεισμός, μαζί με το άγχος που προκαλεί, δημιούργησε μία ανάγκη για μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής», επισήμανε η Βολιώτισσα επιστήμονας, η οποία τόνισε πως ο περιορισμός στο σπίτι φέρνει υπερφαγία: «Εφόσον κλειστήκαμε μέσα για δεύτερη φορά, το φαγητό αποτέλεσε διέξοδο, ακόμη και για να περάσει η ώρα. Αυξήθηκε η κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών. Μένοντας στο σπίτι, φτιάξαμε περισσότερα γλυκά και άλλες λιχουδιές. Την ίδια στιγμή μειώθηκαν οι φυτικές ίνες. Υπάρχει κόσμος που φοβάται να πάει στη λαϊκή για να προμηθευτεί φρούτα και λαχανικά, ενώ σημειώθηκε πτώση και στην κατανάλωση του ψαριού».

Έχοντας συμπληρώσει έναν μήνα από την επανέναρξη λειτουργίας του διαιτολογικού κέντρου που διατηρεί στο κέντρο του Βόλου μετά το lockdown του περασμένου Νοεμβρίου, η κ. Μπλούχου μίλησε για τα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα: «Με το νέο έτος είδα πολλές περιπτώσεις με υπερλιπιδαιμία και αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Η καραντίνα δημιούργησε ένα άσχημο ιατρικό προφίλ και εάν συνεχιστεί, σε συνδυασμό με την έλλειψη δραστηριότητας, πιθανόν στο μέλλον να έχουμε πολυασθενείς, με καρδιαγγειακά και όχι μόνο νοσήματα. Όσοι άρχισαν να μας επισκέπτονται, συνήθως αναφέρουν πως χάθηκαν τα σταθερά γεύματα, έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού χωρίς ωράριο και πρόγραμμα, κατανάλωναν περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, ενώ είχαμε και μία κατάχρηση στο αλκοόλ».

Η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο, η Νότα Μπλούχου δίνοντας συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα, είπε: «Σίγουρα θέλει χρόνο και διάθεση για να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ο κόσμος αυτό το διάστημα ίσως να μην έχει την όρεξη, ενώ δεν ξέρω εάν υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα πια να ασχοληθεί με αυτό. Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο σκηνικό που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν, μπορούμε να επικεντρωθούμε στα εξής: Δεν λέμε «όχι» σε μια ήπια καθημερινή δραστηριότητα. Αυτό βοηθάει και τον ψυχισμό μας, πέρα από τη φυσιολογία του σώματος. Άρα μισή ώρα περπάτημα, είναι αρκετά σημαντική.

Χρειαζόμαστε πολύ καλή ενυδάτωση, να αρχίσουμε δηλαδή να πίνουμε νερό. Βοηθάει πολύ και στην αντιμετώπιση ηλεκτρολυτικών διαταραχών, ενώ «κόβουμε» το αίσθημα της πείνας. Προσπαθούμε να επιστρέψουμε στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής, που ακολουθούσαμε και πριν την καραντίνα. Να αυξήσουμε τα φρούτα και λαχανικά που τρώμε, ενώ στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας να προσθέσουμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια και ψάρι. Επιπλέον, όσο και εάν ακούγεται αυστηρό αυτό, καλό είναι να εξαφανίσουμε τη ζάχαρη από τη διατροφή μας».

Πέρα από τη διαχείριση του βάρους, η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» για την υγεία μας, με την κ. Μπλούχου να λέει: «Έχουμε αρκετά δεδομένα πλέον στη διάθεσή μας ότι το αυξημένο βάρος έχει συνδυαστεί με την Covid-19. Κι αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη να τρώμε σωστά. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως όσο μένουμε κλεισμένοι, κάτι τέτοιο δύσκολα εφαρμόζεται. Ας το δούμε, λοιπόν, ως μία πρόκληση να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Φάγαμε, ήπιαμε, κάναμε ένα διάλειμμα στις γιορτές, αλλά τώρα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας, ανακαλύπτοντας συνήθειες που μπορούν να μας κρατήσουν πιο υγιείς και να μας χαρίσουν ευζωία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το