Κόσμος

Νοσούν ταυτόχρονα με γρίπη και κορωνοϊό

Συνωστισμός παρατηρείται σε πολλά νοσοκομεία της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ καθώς, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται με ασθένειες που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα, ενώ ορισμένοι παρουσιάζουν διπλή λοίμωξη, δηλαδή έναν συνδυασμό γρίπης- Covid.

Όπως αναφέρουν οι «Los Angeles Times», η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητική με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής και το ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσει τους ασθενείς.

Το γεγονός ότι, ορισμένοι ασθενείς έχουν προσβληθεί ταυτόχρονα και από τους δύο ιούς, προβληματίζει έντονα τους ειδικούς καθώς έρχεται να προστεθεί σε μία έντονη περίοδο ιώσεων του αναπνευστικού.

Αν και τα νοσοκομεία δεν είναι γεμάτα όσο ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid- 19, σιγά- σιγά γεμίζουν με το Λος Άντζελες να εισέρχεται πρόσφατα στη «μεσαία» κατηγορία νοσηλείας για κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, τον φετινό χειμώνα.

«Oρισμένοι από αυτούς τους ασθενείς είναι θετικοί σε περισσότερους από έναν ιούς – η γρίπη μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με τη νόσο COVID – 19 και ταυτόχρονα βλέπουμε ένα ξέσπασμα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV)», δηλώνει η Δρ. Ντέιζι Νοντ, λοιμωξιολόγος, από το νοσοκομείο «Kaiser Permanente» της Νότιας Καλιφόρνια.

Το «ιογενές κοκτέιλ» θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει κορωνοϊό ή γρίπη με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) ταυτόχρονα.
Επιπλέον, ορισμένες φορές, ένας ιός του απλού κοινού κρυολογήματος, όπως ο ρινοϊός, θα μπορούσε να προστεθεί στο «ιογενές κοκτέιλ».

Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι ότι, ο συνδυασμός ιών δεν πλήττει μόνο πολύ νέους και ηλικιωμένους αλλά και νεαρές ηλικίες όπως επίσης και τους μεσήλικες.

Η Αμερικανίδα λοιμωξιολόγος δήλωσε ότι, ορισμένοι ασθενείς εμφάνισαν πυρετό που διήρκεσε πάνω από μία εβδομάδα.
«Τώρα φαίνεται ότι όλοι έχουν αυτόν τον βήχα που δεν λέει να φύγει». Αυτός τους καθιστά αρκετά άρρωστους και… δεν θεωρείται πολύ ήπια η κατάστασή τους», προσθέτει.

«Για πολλούς από τους ασθενείς που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, η κατάστασής της υγείας τους είναι άθλια. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», τονίζει.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η ιατρική κοινότητα δεν μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους καταγράφεται μία σειρά από ιογενείς συν-λοιμώξεις αυτόν τον χειμώνα.

«Μπορεί ο ένας ιός να εξασθενεί τον οργανισμό μειώνοντας την ανοσία καθιστώντας ευεπίφορους στο να προσβληθούν πιο εύκολα από έναν άλλο ιό; Δεν ξέρω την απάντηση», επισημαίνει χωρίς περιστροφές η ειδικός Ντέιζι Ντοντ. «Αλλά βλέπουμε πολλές «διπλές λοιμώξεις» να κυκλοφορούν».

Το γεγονός ότι η πόλη του Λος Άντζελες εντάχθηκε στην κατηγορία μεσαίας νοσηλείας για τη νόσο COVID-19 έχει ωθήσει τους τοπικούς αξιωματούχους δημόσιας υγείας να δώσουν εντολή στα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και οποιαδήποτε άλλη μονάδα νοσηλείας να απαιτούν από τους υπαλλήλους υγειονομικής περίθαλψης να φροντίζουν ιδιαίτερα τους χώρους φροντίδας ασθενών.

Οι επισκέπτες σε αυτές τις εγκαταστάσεις πρέπει επίσης να υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους για να βρίσκονται στους χώρους όπου νοσηλεύονται οι δικοί τους άνθρωποι.

Όταν μια πόλη εισέρχεται στο «μεσαίο» επίπεδο νοσηλείας για COVID-19, όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν, θα πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας – όπως οι τύποι KF94, KN95 ή N95 – όταν βρίσκονται σε εσωτερικό- δημόσιο χώρο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Το κέντρο λέει επίσης ότι, όσοι ζουν ή έχουν κοινωνική επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid τεστ για νόσο COVID προτού έρθουν σε επαφή μαζί τους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται μαζί τους σε εσωτερικούς χώρους.

COVID, γρίπη, και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) σε έξαρση στην Καλιφόρνια
Έρχεται άλλη μια «τριδυμία ιών»; διερωτώνται οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν στην διάθεσή τους.

Την εβδομάδα έως τις 23 Δεκεμβρίου του 2023, 3.279 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Λος Άντζελες, καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τον υψηλότερο εβδομαδιαίο απολογισμό των τελευταίων 10 μηνών.

Πάντως, ορισμένα νοσοκομεία στην Καλιφόρνια δεν βλέπουν σημάδια αύξησης της νόσου COVID-19 στις ΜΕΘ.
«Οι Μονάδες Εντατικές Θεραπείας που διαθέτουμε στα νοσοκομεία είναι απασχολημένες, αλλά δεν είναι γεμάτες από κρούσματα ασθενών με COVID», υπογραμμίζει ο Δρ. Τέβαν Οβσεπιάν, ιατρικός διευθυντής του προγράμματος νοσηλευτών στο ιατρικό κέντρο «Providence Holy Cross Medical Center» στο Mission Hills.

Πηγή:protothema

Share
Ετικέτες: Καλιφόρνια

Πρόσφατα άρθρα

ΚΗΔΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟ ΠΑΔΓΙΩΤΗ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο ΣΩΤΗΡΙΟ ΠΑΔΓΙΩΤΗ Ετών 96 κηδεύουμε σήμερα…

12 Μαρτίου 2024

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού

  Συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη 14 Μαρτίου (7μ.μ.) το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, με βασικότερα προς…

12 Μαρτίου 2024

Έξι Σαββατοκύριακα λειτουργίας για το Χιονοδρομικό Πηλίου – Εκπονείται νέο σχέδιο για 12 μήνες το χρόνο

Έξι Σαββατοκύριακα λειτούργησε τη φετινή χειμερινή περίοδο το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα…

12 Μαρτίου 2024

Στα 6,2 δισ. οι απλήρωτοι φόροι – Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις [πίνακες]

Στα 6,276 δισ. ευρώ ανήλθαν οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2023 με τον αριθμό των οφειλετών…

11 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα νόθευσης καυσίμων και ποτών: Στη φυλακή ο φερόμενος αρχηγός και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Προφυλακιστέα κρίθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια, τέσσερα άτομα, αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες ως…

11 Μαρτίου 2024

Παρόντος του πατέρα του το έβαλε στα πόδια προς άγνωστη κατεύθυνση, λέει η δομή που φιλοξενούσε τον 15χρονο γιο του παλαιοχριστιανού

Ανακοίνωση με τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη με τον γιο του παλαιοχριστιανού…

11 Μαρτίου 2024