Τοπικά

“Νοσούν” τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία “Θ”

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στους οδοντίατρους, τους παιδίατρους, τους μικροβιολόγους,  τους συντηρητές, τα πληρώματα ασθενοφόρων παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, τα οποία πλέον διοικητικά έχουν υπαχθεί στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως πλέον όποιο κενό δημιουργείται στις διάφορες ειδικότητες, καλύπτεται κυρίως μέσω του επικουρικού προσωπικού.

Παράλληλα οι γενικοί γιατροί στα Κέντρα Υγείας αποκτούν όλο και πιο καθοριστικό ρόλο για να εξυπηρετούνται οι πολίτες ως προς την ιατρική τους φροντίδα.

Πριν λίγες ημέρες στα Κέντρα Υγείας της χερσαίας Μαγνησίας περιόδευσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ κ. Λαζαρίδης που είδε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί. Η πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας κ. Νέλη Χονδρογιάννη υπογράμμισε πως «σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ σε λίγα χρόνια Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα που δεν θα έχουν προσωπικό θα αναγκαστούν να συγχωνευτούν ή να κλείσουν, καθώς όσοι συνταξιοδοτούνται, δεν καλύπτεται το κενό τους και η μόνη λύση είναι το επικουρικό προσωπικό».

Η κ. Χονδρογιάννη πρόσθεσε πως λόγω των ελλείψεων, όσοι εργαζόμενοι παραμένουν στα Κέντρα Υγείας κάνουν ταυτόχρονα διάφορες δουλειές. Δηλαδή ο οδηγός ασθενοφόρου θα κάνει το συντηρητή, ή μια νοσηλεύτρια μπορεί να γίνει και γραμματέας. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα. Βέβαια βρισκόμαστε σε συνεργασία τόσο με το Νοσοκομείο Βόλου, όσο και με την υγειονομική περιφέρεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Αναφορικά με τις ελλείψεις η κ. Χονδρογιάννη τόνισε πως στα Κέντρα Υγείας της χερσαίας Μαγνησίας δεν υπάρχει οδοντίατρος, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις παιδιάτρων. Επίσης το ακτινολογικό εργαστήριο στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου δεν λειτουργεί και παράλληλα λείπουν μικροβιολόγοι για να κάνουν τις αντίστοιχες εξετάσεις. Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής οι μικροβιολογικές εξετάσεις διεξάγονται μόνο μια φορά την εβδομάδα και στο Κ.Υ. Βελεστίνου δύο φορές. Επίσης λείπουν πληρώματα ασθενοφόρου, αλλά και τεχνικό προσωπικό, όπως συντηρητές. Έχουμε μάθει να κάνουμε τεχνικές δουλειές μόνοι μας. Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής λείπει και διοικητικό προσωπικό».

Η ίδια πρόσθεσε πως στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν γιατροί με την ειδικότητα της γενικής ιατρικής, επισκέπτριες υγείας, μαίες, αγροτικοί γιατροί, οδηγοί. Μάλιστα ορισμένες φορές οι μαίες αναλαμβάνουν να δουν και τα γυναικολογικά θέματα. Πάντως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γενικοί γιατροί, είναι το πλαφόν στο γράψιμο των ιατρικών εξετάσεων σε έναν ασθενή, με συνέπεια οι πολίτες να πρέπει να μεταβαίνουν διαδοχικά σε γιατρούς για να γραφτούν όλες οι εξετάσεις».

Η κ. Χονδρογιάννη σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι καθαρίστριες που είχαν αποσπαστεί από το Κέντρο Υγείας στο Νοσοκομείο Βόλου θα επιστρέψουν.

«Γενικώς τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία είναι υποστελεχωμένα και όλη η προσπάθεια γίνεται εκ των ενόντων. Το Κέντρο Υγείας Αλμυρού είναι το πιο επανδρωμένο αυτή τη στιγμή. Για τους γιατρούς ήδη προχωρούν κάποιες προσλήψεις μονίμων, αλλά για το υπόλοιπο προσωπικό, όποιος συνταξιοδοτείται, δύσκολα αντικαθίσταται πλέον» σημείωσε η πρόεδρος των εργαζομένων.

Μάλιστα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι επισκέπτριες υγείας, οι μαίες, αλλά και οι διαιτολόγοι, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των Κέντρων Υγείας που στο πλαίσιο του «κοινωνικού σχολείου» ενημερώνουν τους μαθητές. Παράλληλα διενεργούν και εξετάσεις στον πληθυσμό στο πλαίσιο της πρόληψης υγείας, όπως είναι το τεστ Παπ, ενώ θετική εξέλιξη είναι η ενεργοποίηση των Κινητών Μονάδων Υγείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το