Τοπικά

Νοσοκομείο Βόλου:«Θερίζουν» οι ιώσεις και οι γαστρεντερίτιδες  

Σε έξαρση βρίσκονται εδώ και καιρό οι διάφορες εποχιακές ιώσεις, αλλά και οι γαστρεντερίτιδες, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στα παιδιά, αλλά και στους γονείς, καθώς συνήθως μια ίωση κάνει τον κύκλο της με το ένα μέλος της οικογένειας να κολλά το άλλο. 

Το τελευταίο διάστημα είναι δύσκολο να βρεθεί ένα σπίτι με μικρά παιδιά που να μην έχει να αφηγηθεί μια περίπτωση ίωσης από την οποία προσβλήθηκε το παιδί και στη συνέχεια μεταδόθηκε σε όλη την οικογένεια, με συνέπεια να περνά… το δεκαήμερο της ταλαιπωρίας. Οι αντοχές των γονέων είναι στα όριά τους, καθώς πέρα από τη φροντίδα των άρρωστων παιδιών τους, πολλές φορές κολλούν και οι ίδιοι, με συνέπεια να απουσιάζουν από την εργασία τους και να ταλαιπωρούνται.

Γενικώς υπάρχει μια αίσθηση ότι φέτος οι ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πιο επιθετικές και περισσότερες σε σχέση με τα χρόνια προ κορωνοϊού.

Υπάρχουν παιδιά που έχουν αρρωστήσει από το φθινόπωρο ακόμη και τρεις-τέσσερις φορές, κατά τις οποίες ταλαιπωρήθηκαν με υψηλό πυρετό και βήχα, ενώ οι αντιβιώσεις ήταν συνεχείς.

Στο Νοσοκομείο Βόλου η Παιδιατρική Κλινική τις προηγούμενες μέρες είχε πληρότητα 100%, ενώ εδώ και αρκετό καιρό, όταν δεν υπάρχει πλήρης κάλυψης των κλινών, η πληρότητα δύσκολα πέφτει κάτω από το 70%.

Παράλληλα και στα επείγοντα η προσέλευση γονέων για τα άρρωστα παιδιά τους είναι συνεχής φτάνοντας ακόμη και τα 30-40 περιστατικά καθημερινά. 

Όπως σημειώνουν παιδίατροι, την τελευταία περίοδο καταγράφονται τόσο οι εποχιακές ιώσεις, ακόμη και περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού, όσο και οι γαστρεντερίτιδες. Ειδικά οι τελευταίες είναι αυτές που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία στα παιδιά με τα συμπτώματα να είναι κυρίως η διάρροια, ο εμετός, ο πόνος στο στομάχι, αλλά και ο πυρετός.

Ο μέσος χρόνος νοσηλείας των παιδιών με γαστρεντερίτιδα στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου είναι μεταξύ δύο με τέσσερις μέρες, ενώ σε κάποια άλλα παιδιά στα οποία δεν γίνεται εισαγωγή στην Παιδιατρική Κλινική, επιλέγεται η παραμονή τους για λίγες ώρες στο τμήμα της βραχείας νοσηλείας. 

Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη ανέφερε πως φέτος μετά την υποχώρηση του κορωνοϊού παρατηρείται μια απότομη αύξηση των περιστατικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιώσεων και γαστρεντερίτιδας. Και αυτό συνέβη, γιατί δύο και πλέον χρόνια ο κορωνοϊός κάλυπτε όλες τις υπόλοιπες ιώσεις, ενώ υπήρχε και η αποστασιοποίηση των παιδιών. Ωστόσο, αν θέλαμε να συγκρίνουμε την τωρινή κατάσταση με την αντίστοιχη προ πανδημίας, θα βλέπαμε πως η αύξηση των περιστατικών δεν είναι μεγαλύτερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το