Τοπικά

Νοσοκομείο Βόλου: Δύο με τρεις ασθενείς από δάγκωμα φιδιού τη θερινή περίοδο

Σε δύο με τρία ανέρχονται κάθε μήνα τη θερινή περίοδο τα άτομα που μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο Βόλου, επειδή δέχτηκαν το δάγκωμα φιδιού. Σχεδόν σε όλους γίνεται εισαγωγή στην Παθολογική Κλινική για 24ωρη παρακολούθηση, ενώ για λίγες μέρες λαμβάνουν και κάποια αντιβίωση.
Το καλοκαίρι συνδυάζεται και με την επιστροφή των φιδιών στη φύση, τους αγρούς ακόμη και στις αποθήκες και τα σπίτια. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου συμπολίτες, ακόμη και λουόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μικρά ή μεγαλύτερα φίδια. Οι περισσότεροι είναι τυχεροί, ωστόσο δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που συμπολίτες βιώνουν την άσχημη εμπειρία του δαγκώματος ενός φιδιού.
Ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ηλίας Καραμέτος ανέφερε πως «κατά την ευρύτερη θερινή περίοδο που αρχίζει από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, έχουμε κάθε μήνα γύρω στα δύο με τρία περιστατικά από δάγκωμα φιδιού. Για παράδειγμα πέρυσι μπορεί να καταγραφήκαν μέχρι και δέκα τέτοια περιστατικά. Το ενθαρρυντικό είναι πως σπάνια να υπήρξε μια άσχημη κατάληξη από δάγκωμα φιδιού, ίσως γιατί στην ευρύτερη περιοχή μας δεν υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη φίδια.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το 60-70% των πολιτών που δέχονται το δάγκωμα ενός φιδιού το παθαίνουν συνήθως μέσα σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι αποθήκες. Είναι άλλωστε σύνηθες αυτή την περίοδο πολλοί να επιδιώκουν να καθαρίσουν τις αποθήκες ή και τα σπίτια τους που μπορεί να τα έχουν ως εξοχική κατοικία. Μια τέτοια περίπτωση είχαμε πριν μερικές εβδομάδες με έναν ηλικιωμένο που τον δάγκωσε φίδι στην αποθήκη και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Επομένως περισσότερα είναι τα περιστατικά δαγκώματος φιδιού από τις εγκαταλειμμένες αποθήκες και λιγότερα από τον αγρό, όπως θα περίμενε κάποιος».
Ο κ. Καραμέτος αναφέρθηκε και στα βήματα που ακολουθούνται, μόλις κάποιος μεταβεί στα Επείγοντα με δάγκωμα φιδιού. «Το κάθε περιστατικό μπορεί να είναι διαφορετικό, όπως πού δαγκώθηκε ο πάσχων, πόσο βαθύ είναι το δάγκωμα, τι είδους φιδιού ήταν. Πάντως σχεδόν για όλους τους ασθενείς γίνεται η εισαγωγή στην Παθολογική Κλινική για να παρακολουθηθεί για ένα 24ωρο. Στη συνέχεια αποχωρεί και συνίσταται η χορήγηση κάποιας αντιβίωσης για μερικές μέρες».
Αναφορικά με τον αντιοφικό ορό, είπε πως χορηγείται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Πρέπει η κατάσταση του ασθενούς να είναι σοβαρή για να χορηγηθεί ο ορός, ο οποίος και αυτός μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στα 6,2 δισ. οι απλήρωτοι φόροι – Ποιοι απειλούνται με κατασχέσεις [πίνακες]

Στα 6,276 δισ. ευρώ ανήλθαν οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2023 με τον αριθμό των οφειλετών…

11 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα νόθευσης καυσίμων και ποτών: Στη φυλακή ο φερόμενος αρχηγός και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Προφυλακιστέα κρίθηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια, τέσσερα άτομα, αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες ως…

11 Μαρτίου 2024

Παρόντος του πατέρα του το έβαλε στα πόδια προς άγνωστη κατεύθυνση, λέει η δομή που φιλοξενούσε τον 15χρονο γιο του παλαιοχριστιανού

Ανακοίνωση με τη δική της εκδοχή για το τι συνέβη με τον γιο του παλαιοχριστιανού…

11 Μαρτίου 2024

Eurogroup: Περιοριστικός ο δημοσιονομικός προσανατολισμός το 2025, οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής για…

11 Μαρτίου 2024

Καταδικάστηκε ο 67χρονος λυράρης που εξέδιδε ανήλικο στην Κρήτη – Αθωώθηκε ο γιατρός

Συνολική ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών -κατά συγχώνευση- επέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας το…

11 Μαρτίου 2024

Ομοφοβικό ρεσιτάλ στην Κέρκυρα: Έκαψαν ομοίωμα του Κασσελάκη σε καρναβάλι

Δεν έχουν τέλος τα ομοφοβικά περιστατικά στη χώρα μας. Μετά το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη τις…

11 Μαρτίου 2024