Τοπικά

Νοσηλεύτηκαν 1.059 παιδιά το 2018 στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου

Στα 1.059 ανέρχονται τα παιδιά και οι έφηβοι που νοσηλεύτηκαν το 2018 στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ πάνω από 10.000 παιδιά αντιμετωπίστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναδείχτηκαν από το 10ο πανελλήνιο συνέδριο Παιδιατρικής της ΕΦΥΚΕ «για την υγεία του παιδιού και του εφήβου» που πραγματοποιήθηκε σε Βελεστίνο και Βόλο.
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Βελεστίνο, όπου τιμήθηκαν και νέες μητέρες και ολοκληρώθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο. Τους 110 άγγιξαν οι εισηγητές από διάφορους επιστημονικούς χώρους, ενώ οι σύνεδροι ξεπέρασαν τους 240.

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου που κάλυψαν όλες τις διαστάσεις της φροντίδας του παιδιού και του εφήβου, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι και την ψυχοσυναισθηματική του συμπεριφορά. Παράλληλα παρουσιάστηκε από γιατρούς και νοσηλευτές το πλούσιο έργο της Παιδιατρικής Κλινικής του «Αχιλλοπούλειου».
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν σημαντικές έρευνες με την καταγραφόμενη εμπειρία από την διαχείριση των διαφόρων περιστατικών που νοσηλεύτηκαν στην Παιδιατρική τα τελευταία χρόνια.
Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής και πρόεδρος της ΕΦΥΚΕ κ. Αναστασία Αναστασίου Κατσιαρδάνη τόνισε πως το 2018 νοσηλεύτηκαν 1.059 παιδιά και το 2017 ήταν 1.100 παιδιά. «Στόχος μας είναι να κρατάμε και αρκετά παιδιά στην μονάδα βραχείας νοσηλείας, εφόσον δεν συντρέχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος για να νοσηλευτούν. Για παράδειγμα τα περιστατικά με γαστρεντερίτιδες σε παιδιά παραμένουν αρχικά στη μονάδα βραχείας νοσηλείας για να ενυδατωθούν και μετά αποχωρούν. Βέβαια, αν οι εξετάσεις δείξουν ότι υπάρχει μικροβιακό αίτιο, τότε γίνεται νοσηλεία. Από τα 1.100 περιστατικά που νοσηλεύονται κατά μέσο όρο τον χρόνο, τα περισσότερα αρρώστησαν από λοιμώξεις του αναπνευστικού (ιογενείς και μικροβιακές) και ακολουθούν οι λοιμώξεις γαστρεντερικού, οι λοιμώξεις ουροποιητικού, οι λοιμώξεις κεντρικού νευρικού συστήματος και τέλος άλλα σπάνια νοσήματα».

Η κ. Κατσιαρδάνη επισήμανε πως «τον χρόνο εξετάζονται στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών πάνω από 10.000 παιδιά και έφηβοι. Για παράδειγμα το 2016 ήταν 10.500 περιστατικά».
Η ίδια πρόσθεσε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι μηνιγγίτιδες. Το 2018 καταγράφηκε μόνο μια μηνιγγίτιδα σε ένα νεογνό, ενώ για το 2019 δεν έχει καταγραφεί κανένα τέτοιο περιστατικό.
«Επίσης κάναμε μια μελέτη για την μικροβιαιμία και την σηψαιμία, όπου από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 νοσηλεύτηκαν στην κλινική μας δώδεκα παιδιά. Ήταν σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση και καταφέραμε και κάναμε πολύ καλή διαχείριση» τόνισε η κ. Κατσιαρδάνη, ενώ ερωτηθείσα για την ιλαρά απάντησε πως προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κάποιο περιστατικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το