Κόσμος

Νορβηγία: Απαγωγείς κρατούν τη σύζυγο επενδυτή και ζητούν 9 εκατ. ευρώ λύτρα σε «άγνωστο» κρυπτονόμισμα

Άγνωστοι απήγαγαν την σύζυγό του Νορβηγού επιχειρηματία και επενδυτή Τομ Χάγκεν στις 31 Οκτωβρίου του 2018, ζητώντας να τους παραδώσει το πόσο των 9 εκατομμυρίων ευρώ σε κρυπτονόμισμα Monero, διαφορετικά απειλούν να την σκοτώσουν. Το οικονομικό περιοδικό Kapital εκτιμά ότι η περιουσία του Τομ Χάγκεν ανέρχεται στα περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Ιούλιο του 2018 η οικονομική εφημερίδα Dagens Næringsliv σε δημοσίευμα της είχε αναφέρει τα εισοδήματα που είχε ο Τομ Χάγκεν από τις δραστηριότητες του στο τομέα της ενέργειας και των ακινήτων τα τελευταία 11 χρόνια. Ωστόσο η αστυνομία δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αν η απαγωγή της συζύγου του συνδέεται με το εν λόγω δημοσίευμα.

Η ηλικίας 68 ετών Αν – Ελίζαμπετ Φάλκεβικ Χάγκεν είχε απαχθεί από το σπίτι στης που βρίσκεται στην κοινότητα Λιόρενσκουκ κοντά στο Όσλο, πριν από δέκα εβδομάδες.

Όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της νορβηγικής αστυνομίας Τόμμι Μπρόσκε, όλο αυτό το διάστημα η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες και αποφάσισαν μόνο τώρα να κοινοποιήσουν τις πληροφορίες για την απαγωγή. Επίσης, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι απαγωγείς ζητούν λύτρα 9 εκατομμυρίων ευρώ σε κρυπτονόμισμα.
Η νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang έγραψε ότι οι απαγωγείς ζητούν ως λύτρα το εν λόγω ποσό, αλλά σε κρυπτονόμισμα Monero.

Οι αρχές κατάφεραν να έχουν μια σύντομη επαφή με τους απαγωγείς, οι οποίοι απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν την γυναίκα αν δεν τους καταβληθούν τα λύτρα.

« Η δημοσίευση αυτής της πληροφορίας ήταν μια δύσκολη απόφαση. Πιστεύουμε ότι η δημοσιοποίηση του γεγονότος της απαγωγής μπορεί να συμβάλει ώστε να υπάρξουν πολύτιμες πληροφορίες για τις περαιτέρω ενέργειες της αστυνομίας καθώς δεν υπάρχουν ύποπτοι στην υπόθεση», δήλωσε ο Μπρόσκε.

Στην επιχείρηση για τον εντοπισμό των απαγωγέων συμμετέχουν η Europol, η Interpol, ειδικοί στα κρυπτονομίσματα, η Διεύθυνση Kripos που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η Διεύθυνση Kokrim που είναι αρμόδια για την διάπραξη οικονομικών και οικολογικών εγκλημάτων.

Η αστυνομία έχει μιλήσει με μάρτυρες. Η οικογένεια της Φάλκεβικ Χάγκεν δεν θέλησε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Τομ Χάγκεν είναι μηχανικός στο επάγγελμα και μεγάλος επενδυτής. Το 1992 ίδρυσε την ενεργειακή εταιρεία Elkraft AS, η οποία δραστηριοποιείται στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φιλανδία. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Holding 2 και μιας σειράς μικρότερων εταιρειών. Οι βασικοί τομείς της δραστηριότητας του είναι ο ενεργειακός τομέας και οι επενδύσεις στα ακίνητα.

Το 2018 ο Χάγκεν κατέλαβε την 172 θέση στον κατάλογο των πλουσιότερων Νορβηγών που παρουσίασε το περιοδικό Kapital.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το