Κόσμος

Nordic Monitor: Στη δίνη σκανδάλου ο Ερντογάν -Εμπλέκουν τον ίδιο και αξιωματούχους του με τρομοκρατικά δίκτυα

Ένα σκάνδαλο στην «αυλή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχεται να… ταρακουνήσει ξανά τον ήδη κλονισμένο επικεφαλής της πολιτικής σκηνής στην Τουρκία.

Απόρρητα έγγραφα, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, κάνουν λόγο για επαφές από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με ύποπτους εγκληματίες και τρομοκράτες. Μάλιστα, για να αποφεύγουν την παρακολούθηση, χρησιμοποιούσαν ασφαλή κυβερνητικά τηλέφωνα.

Το σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε σε υπόθεση του 2018 που εκδικάστηκε από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, αφορούσε δεκάδες ασφαλή κινητά τηλέφωνα που παραδόθηκαν σε ανώτερους αξιωματούχους και κυβερνητικές υπηρεσίες. Τα τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, ορισμένους υπουργούς, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Σύμφωνα με την απόρρητη αυτή έκθεση -όπως χαρακτηρίζεται- που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 από ομάδα εμπειρογνωμόνων και υποβλήθηκε στην Εισαγγελία, 76 ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς από τα 161 είχαν επισημανθεί σε βάση δεδομένων που διατηρούσε η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı-TİB), μια υπηρεσία που επεξεργάζεται τα εγκεκριμένα -από δικαστήριο- αιτήματα υποκλοπών από τις Αρχές και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Η έκθεση ενσωματώθηκε αργότερα στον φάκελο της δικαστικής υπόθεσης.

Τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς χρησιμοποιούσαν ισχυρά κλειδιά κρυπτογράφησης και παραδόθηκαν σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους από την υπηρεσία πληροφοριών MIT, αφού αναπτύχθηκαν από μηχανικούς που απασχολούνταν στο Επιστημονικό και Τεχνικό Συμβούλιο Έρευνας της Τουρκίας (Tübitak), έναν κορυφαίο κρατικό οργανισμό επιστήμης και τεχνολογίας.

Ο αριθμός των υποκλοπών για τα ασφαλή τηλέφωνα πρώτης γενιάς από την TİB δεν ήταν τόσο υψηλός σε σύγκριση με τη δεύτερη γενιά, με μόνο επτά από τα 934 τέτοια τηλέφωνα να χρησιμοποιούνται σε σχέση με υπόπτους υπό παρακολούθηση υποκλοπών στο πλαίσιο ποινικής έρευνας.

Τουρκία: Και στα χέρια του Ερντογάν τα τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν
Η έκθεση καθιστά σαφές ότι τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς, που επισημάνθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν από τον Ερντογάν προσωπικά και από αρκετά μέλη του στενού του κύκλου, συμπεριλαμβανομένου του κύριου συμβούλου, Σεφέρ Τουράν, ύποπτου σε έρευνα για την τρομοκρατία της Quds Force. Υπεκλάπησαν, επίσης, οι τηλεφωνικές κλήσεις του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, και ορισμένων από τους πράκτορές του, οι οποίοι είναι επίσης ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις από τους Τούρκους εισαγγελείς.

Άλλα άτομα, τα τηλέφωνα των οποίων επίσης τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο «τσάρος» της οικονομίας, Αλί Μπαμπατσάν, ο υφυπουργός Εφκάν Αλά, ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν -ο οποίος κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για σχέδιο παραβίασης κυρώσεων που αφορούσε το Ιράν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεσίρ Αταλάι -γνωστός φιλοϊρανός πράκτορας, και πολλοί άλλοι.

Οι έρευνες διαφθοράς και τρομοκρατίας που διεξήγαγαν οι εισαγγελείς μεταξύ 2012 και 2014 είχαν αποκαλύψει πώς ο Ερντογάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του, καθώς και ορισμένοι σύμβουλοι και υπουργοί του συνεργάζονταν προφανώς με γνωστούς εγκληματίες, άτομα από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος και υπόπτους για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων πυρήνων που συνδέονται με τους πράκτορες της ιρανικής Δύναμης Quds.

Αν και αυτά τα ίχνη επικοινωνιών που υπεκλάπησαν και βρέθηκαν στους υπολογιστές της TIB δεν δείχνουν απαραίτητα ότι όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμπλέκονταν σε παρανομίες ή παραβίασαν τον νόμο, αποδεικνύουν σίγουρα ότι με κάποιον τρόπο ήρθαν σε επαφή με άτομα που παρακολουθούνταν από την Αστυνομία ή τις Μυστικές Υπηρεσίες εκείνη την περίοδο, στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών που κάνουν οι Αρχές για να μάθουν περισσότερα για τα δίκτυα εγκλήματος και τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών με εντολή εισαγγελέα, αν και δεν ήταν απαραιτήτως οι ίδιοι ύποπτοι. Ωστόσο, μιλούσαν με άτομα που βρίσκονταν υπό έρευνα χρησιμοποιώντας ασφαλή τηλέφωνα που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση.

Απευθείας συνομιλία με εκπρόσωπο χρηματοδότη της Αλ Κάιντα
Το Nordic Monitor δημοσίευσε προηγουμένως μια μυστική υποκλοπή που έδειχνε ότι ο Ερντογάν παρέδωσε παράνομα ένα ασφαλές τηλέφωνο που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση σε εκπρόσωπο ενός άλλοτε χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, ώστε να μην μπορούν να υποκλαπούν οι συνομιλίες του.

Σύμφωνα με τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του αρχηγού του προσωπικού του Ερντογάν, Χασάν Ντογάν, και του Οσάμα Κοτμπ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν αλ-Κάντι -που περιλαμβάνεται ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για πολλά χρόνια-, οι δυο τους συζήτησαν πώς να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κλήση, χρησιμοποιώντας το ασφαλές τηλέφωνο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ Ντογάν και Κοτμπ, η οποία έγινε στις 18 Μαρτίου 2013, στις 18:53, μέσω κανονικών γραμμών κινητής τηλεφωνίας, ο αρχηγός του προσωπικού του Ερντογάν είπε στον εκπρόσωπο του Σαουδάραβα επιχειρηματία ότι το αφεντικό του (ο Ερντογάν) ζήτησε να τον καλέσει στο τηλέφωνο της κατοικίας του σε 3 λεπτά, χρησιμοποιώντας το ασφαλές τηλέφωνο.

«Σου έμαθαν πώς να κάνεις την κλήση;», ρώτησε ο Ντογάν, προκαλώντας μια καταφατική απάντηση από τον Κοτμπ, υποδεικνύοντας ότι είχε λάβει νωρίτερα εκπαίδευση για τη χρήση του τηλεφώνου από τους άνδρες του Ερντογάν.

Ο Κοτμπ ανέλυσε εν συντομία τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούσε την κλήση με τον επικεφαλής του επιτελείου του Ερντογάν και είπε ότι θα πατούσε ένα πράσινο κουμπί στο τηλέφωνο, προκειμένου να κάνει την κλήση ασφαλή.

Το τηλέφωνο που αναφερόταν στην υποκλαπείσα κλήση είναι μια κρυπτογραφημένη συσκευή δεύτερης γενιάς με την ονομασία Milcep-K2, που παρήχθη εγχώρια σε περιορισμένο αριθμό από την Tübitak. Η διανομή των τηλεφώνων στην ανώτερη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έγινε με τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το