ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

κυκλο – φ – οριακα

Άρθρα

My market: Μειώσεις τιμών σε 5266 προϊόντα

Χωρίς κατηγορία

«Γιατί με τον Ιάσονα»

Άρθρα

Απεβίωσε 61χρονος στην Αγιά

Τοπικά

Κόσμος

Νόμισμα προς τιμήν του Στίβεν Χόκινγκ χαράσσει το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο

Φόρο τιμής στον σπουδαίο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2018, αποδίδει το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο. Συγκεκριμένα θα κυκλοφορήσει ένα συλλεκτικό νόμισμα των 50 πενών, το οποίο θα αναφέρεται στην πρωτοποριακή έρευνα του Βρετανού φυσικού πάνω στις μαύρες τρύπες.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το νόμισμα δεν θα τεθεί στην κυκλοφορία αλλά θα είναι συλλεκτικό και θα κυκλοφορήσει σε χρυσό, ασήμι και ασήμι διπλού πάχους (γνωστό ως piedfort). Σε αυτό θα είναι χαραγμένο, με κεφαλαία γράμματα, το όνομα του Στίβεν Χόκινγκ πάνω σε ένα σχέδιο ομόκεντρων «κύκλων» που αναπαριστά μια μαύρη τρύπα.

Επιπλέον, στο νόμισμα θα είναι χαραγμένος ο μαθηματικός τύπος της, κατά γενική ομολογία, σημαντικότερης ανακάλυψης του Χόκινγκ: Οτι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες και ότι εκπέμπουν ακτινοβολία, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν.
Τον σχεδιασμό ανέλαβε η Βρετανίδα χαράκτρια Εντουίνα Έλις. Εκείνη θέλησε να «χωρέσει μια μεγάλη μαύρη τρύπα σε ένα μικρό νόμισμα». Η Έλις, σχεδιάζοντας το νόμισμα, στάθηκε στην ικανότητά του φυσικού να εξηγεί περίπλοκες ιδέες με απλό τρόπο.

«Ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε προσβάσιμα, ελκυστικά και αρεστά τα δύσκολα θέματα, και αυτό θέλησα να απεικονίσω με το σχέδιό μου, για το οποίο πηγή έμπνευσης ήταν μια διάλεξη που έδωσε στη Χιλή, το 2008. Ο Χόκινγκ, στην καλύτερη παιχνιδιάρικη διάθεσή του, προσκαλεί το ακροατήριο να στοχαστεί, περιεργαζόμενο μια μαύρη τρύπα, πριν μπει μέσα» τόνισε η ίδια.
Το νόμισμα ανήκει σε μια σειρά βρετανικών νομισμάτων που δημιουργήθηκαν προς τιμήν σπουδαίων φυσικών, συμπεριλαμβανομένων του Κάρολου Δαρβίνου (2009) και του Ισαάκ Νεύτωνα (2017).

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το