Τοπικά

Νόμιμος τρόπος για έργα προστασίας από τη διάβρωση στον αιγιαλό

Μπορεί κάποιος να χτίσει στον αιγιαλό για να προστατεύσει την ιδιοκτησία του από τη διάβρωση; Τι γίνεται με τα ρέματα; Σε αυτές τις ερωτήσεις δίνει απάντηση ο κ. Ανδρέας Δογκάκης, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, περιβαλλοντολόγος MSc, δίνοντας λύσεις στην αγωνία δεκάδων ιδιοκτητών στο Πήλιο που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο κ. Ανδρέας Δογκάκης τόνισε πως «έχουμε παρατηρήσει ιδίως στο μέτωπο του Παγασητικού από τα Πλατανίδια μέχρι και την Άφησσο έμπροσθεν των ιδιοκτησιών οι παραλίες να μειώνονται ή ακόμη και να να απομειώνονται ιδιοκτησίες από την προσχώρηση της θάλασσας μέσα σε αυτές. Ήδη έχει καταγραφεί ανύψωση της θάλασσας κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα είτε με τον ασυνήθη σε μέγεθος κυματισμού είτε με άλλα φυσικά φαινόμενα, τα οποία θα γίνονται ακόμα πιο έντονα όσο περνά ο καιρός, να καταγράφονται πρωτόγνωρες καταστροφές διαβρώνοντας καλλιεργήσιμη περιοχή, είτε θέτοντας σε κίνδυνο τις επικείμενες κατασκευές».
Ο κ. Δογκάκης ως ειδικός στις ακτομηχανικές μελέτες ανέφερε ότι ο κόσμος πάρα πολλές φορές προχωρεί σε αυθαίρετες κατασκευές, ενώ εκ των υστέρων έρχεται το κράτος, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το Λιμενικό επιβάλλοντας πρόστιμα.

«Ο κόσμος πιστεύει ότι δεν μπορεί νόμιμα να κάνει έργα στον αιγιαλό, κάτι που δεν ισχύει. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και ο ιδιοκτήτης πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς, ώστε να γίνει αυτοψία από επιτροπή του δημοσίου, η οποία θα κρίνει ότι πράγματι θίγεται η ιδιοκτησία του και αφού γίνουν οι κατάλληλες μελέτες κατόπιν θα δοθεί η άδεια για κάποιο ειδικό τοιχίο ή κάτι πιο πολύπλοκο με αποτέλεσμα να προστατεύσει από τη διάβρωση την ιδιοκτησία του και κατ’ επέκταση να αναστρέψει τη διαδικασία διάβρωσης» επισήμανε ο κ. Δογκάκης.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες κατασκευάζουν μόνοι τους τοιχία ή κάποια έργα, με τα πρόστιμα να είναι αρκετά υψηλά. «Με την έγκριση του έργου αποποιείται του όποιου ιδιοκτησιακού δικαιώματος, επί του έργου, αλλά και σε περίπτωση που το ίδιο το κράτος επιλέξει να γκρεμίσει μία κατασκευή για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. να κάνει μία άλλη επέμβαση, μπορεί να το κάνει. Από την άλλη όμως έχει καταφέρει να προστατεύσει την ιδιοκτησία σου και σε κάθε περίπτωση έχει κάνει νόμιμες εργασίες» τόνισε ο κ. Δογκάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομικό πλαίσιο για τα ρέματα είναι πιο ήπιο, ενώ ανέφερε ότι προϋπόθεση της έγκρισης τεχνικού είναι η οριοθέτηση αυτών. «Πρόβλημα έχει προκύψει τελευταία στο Πήλιο μετά τον νέο νόμο περί ρεμάτων του 2014. Επειδή το Πήλιο ειδικά αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, και οι οικισμοί του είναι παραδοσιακοί πρέπει να βγει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο σημαίνει ότι μία απλή οριοθέτηση είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα για τον πολίτη» ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Δογκάκης επισήμανε πως μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει η πολιτεία ή δεν έχει μεριμνήσει το κράτος, ώστε κάτι να αλλάξει σε αυτό το πλαίσιο, με αποτέλεσμα να θίγονται πάρα πολλοί πολίτες που έκαναν προσωρινές οριοθετήσεις ρεμάτων τα προηγούμενα χρόνια ή δεν πρόλαβαν να οικοδομήσουν στα οικόπεδά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το