Τοπικά

Νόμιμα στο ΤΑΙΠΕΔ η μαρίνα Σκιάθου “Θ”

marina skiathos

Η Ολομέλεια έκρινε ότι «οι εν λόγω παραχωρήσεις αποσκοπούν στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους», δίνοντας το «πράσινο φως» για την αποκρατικοποίηση 46 μικρών και τουριστικών λιμένων σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, με 28 αποφάσεις της (υπ’ αριθμ. 1129 έως 1156/2016) η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε συνταγματική και νόμιμη την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ και την εν συνεχεία μεταβίβαση σε τρίτους των μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής, καθώς η μεταβίβαση αποσκοπεί σε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε ότι οι εν λόγω παραχωρήσεις των μικρών λιμένων, μεταξύ των οποίων και η μαρίνα Σκιάθου, «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος». Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, είναι «επιτρεπτή και δεν προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 106, 25 και 5 του Συντάγματος, αλλά ούτε στο άρθρο 24 που προστατεύει τον αιγιαλό και την παραλία. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει μεταξύ άλλων και ο Δήμος Σκιάθου.
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 13.8.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για την μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής (μαρίνες) σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στην εν λόγω απόφαση περιελήφθησαν από τα 900 μικρά και τουριστικά λιμάνια της χώρας τα 46, τα οποία δεν ήταν αναγκαία για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν είχαν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, καθώς και εκείνα που δεν είχαν τις στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, όπως και ορισμένοι τουριστικοί λιμένες, οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν σε ενιαία ιστιοπλοϊκή ή ναυσιπλοϊκή διαδρομή, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια μαρίνα (hub-marines, satellite ports).
Όπως ανέφερε χθες ο δήμαρχος Σκιάθου Δημ. Πρεβεζάνος, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, αν είναι ελκυστική η μαρίνα, τότε ίσως δοθεί σε ιδιώτες να την εκμεταλλευτούν ή σε δίκτυο μαρίνων. Ο δήμαρχος Σκιάθου πρόσθεσε πάντως πως με τα έσοδα από την εκμετάλλευση της μαρίνας και του λιμανιού, το Λιμενικό Ταμείο Σκιάθου ασφαλτόστρωσε τον χώρο του λιμανιού, ένα έργο κόστους 125.000 ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό του, στη δημιουργία χώρου φύλαξης αποσκευών και στην εγκατάσταση χημικών τουαλετών.
Παράλληλα προωθείται η εγκατάσταση συστήματος ναυδέτων, έτσι ώστε το λιμάνι της Σκιάθου να έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού τεσσάρων κρουαζιερόπλοιων συγχρόνως. Το έργο είναι κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Για την κρουαζιέρα μάλιστα ο Δήμος διοργανώνει διημερίδα στις 28-29 Μαΐου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το