Τοπικά

Νομαρχιακή και βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ απαντούν στον Κ. Μαραβέγια: “Χρειάζεται θράσος για να υποστηρίξεις το εργασιακό νομοσχέδιο”

H Noμαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου ασκούν κριτική στον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Κ. Μαραβέγια για τις δηλώσεις του αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή και τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «Χρειάζεται πολύ θάρρος ή μάλλον θράσος είναι η αλήθεια για να μπορέσει κάποιος να υποστηρίξει το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή. Γιατί είναι αλήθεια πως πρέπει να έχεις θράσος για να υποστηρίξεις ένα νομοσχέδιο που απορρυθμίζει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και θέτει τον εργαζόμενο στην διάθεση του εργοδότη, κατόπιν προσωπικής συνεννόησης».

Στην απάντησή τους στον κ. Μαραβέγια αναφέρουν:
«Φυσικά, είναι εύκολο να ρυθμίζει κανείς τις εργασιακές σχέσεις όταν δεν έχει υπάρξει ποτέ εργαζόμενος… Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις με ατομικές συμβάσεις, αλλά προφανώς δεν έχει υπολογίσει ότι μέχρι σήμερα ποτέ ο εργαζόμενος και ο εργοδότης δεν είχαν την ίδια δύναμη στον μεταξύ τους διάλογο.
«Στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο», αναφέρει εμφατικά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, οι ενστάσεις της οποίας προχωρούν και σε άλλα άρθρα, όπως εκείνο για την «αστική ευθύνη» των συνδικάτων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις και το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες.
Δύο είναι οι τρόποι για να περιφρουρηθεί ένας εργαζόμενος και η ΝΔ επιλέγει να αποδυναμώσει και τους δύο. Ο πρώτος τρόπος είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε χρόνια μνημονίου:
1. Επανέφερε την ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που οδήγησε στην επέκταση πάνω από 18 κλαδικών και ομοιοεπεγγελματικών συμβάσεων που κάλυπταν τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενους και οδήγησαν σε αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες από αυτούς.
2. Κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό και θεσμοθέτησε την αύξηση του κατώτατου μισθού που συνέβαλε στην μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια αύξηση του μέσου μισθού κατά 4,6%.
3. Ενίσχυσε το ΣΕΠΕ δημιουργώντας έναν ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό.
4. Θεσμοθέτησε τον βάσιμο λόγο ως κριτήριο εγκυρότητας για την ισχύ μίας απόλυσης.
5. Έλαβε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων.

Τι έκανε η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης:
1. Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο,
2. κατήργησε το βάσιμο λόγω απόλυσης,
3. απαξίωσε και υποβάθμισε το ΣΕΠΕ,
4. κατήργησε την προστατευτική διάταξη για την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων.
5. Κατήργησε το δικαίωμα προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία.
6. Προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο κ. Μαραβέγιας και η Νέα Δημοκρατία μελέτησαν την εργασία της κ. Αχτσιόγλου για να απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στα παραπάνω είναι μάλλον δύσκολο να απαντήσει. Είναι πραγματικά γόνιμο η κυβέρνηση να ασκεί αντιπολίτευση στο κόμμα της αντιπολίτευσης. Είναι επίσης χρήσιμο, γιατί η αντιπολίτευση είναι ο φυσικός χώρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο δεύτερος τρόπος προστασίας του εργαζόμενου είναι μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας. Και εδώ το «φιλεργατικό» νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη δίνει τη χαριστική βολή στην προστασία των εργαζόμενων, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το ΣΕΠΕ, μεταφέροντας την αρμοδιότητα για επίλυση συλλογικών διαφορών από τον ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας «σήμα» για ατιμώρητη γενικευμένη αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς, καθώς μόνο αρμόδιο όργανο με την κατάλληλη τεχνογνωσία και τον κατάλληλο μηχανισμό ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας ήταν και είναι το ΣΕΠΕ. Ο ΟΜΕΔ στερείται των «εργαλείων» για να επιτελέσει τον κρίσιμο αυτό ρόλο.
Οι πληρωμές υπερωριών με ρεπό και τα υπόλοιπα μέτρα καταβαράθρωσης κατακτήσεων του εργατικού κινήματος θα κριθούν από την κοινωνία.
Αν σε κάτι μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον κ. Μαραβέγια είναι στο σημείο που αναφέρει ότι ο κόσμος της Εργασίας θα ζήσει πολύ σύντομα στο πετσί του τα «ευεργετήματα» του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κι όταν πλέον το ζήσει, είναι σαφές ότι ο κ. Μαραβέγιας θα έχει άπλετο χρόνο να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός θα είναι και ο θεσμικός του ρόλος άλλωστε, μετά τις εκλογές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το