Τοπικά

Νοικοκυριά είδαν αύξηση εισοδήματος λόγω καραντίνας – Τα χρήματα μειώθηκαν, αλλά περιορίστηκαν τα έξοδα

Σε «οικειοθελή» καραντίνα θα παραμείνουν ακόμα και μετά την άρση των μέτρων πολλά νοικοκυριά, υπό τον φόβο της μελλοντικής οικονομικής τους κατάστασης. Την ίδια στιγμή πολλές οικογένειες και στην περιοχή μας δεν επηρεάστηκαν οικονομικά από το κλείσιμο, καθώς το «μένουμε σπίτι» σε διάστημα δύο μηνών έφερε αύξηση στο εισόδημα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οικογένειας Βολιωτών με δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας δυο και πέντε ετών. Η μητέρα είναι εκπαιδευτικός και ο πατέρας ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης. Έμειναν κυριολεκτικά στο σπίτι τους για δύο μήνες με τα παιδιά τους, η μητέρα και λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων και ο πατέρας είχε τη δυνατότητα να εργαστεί από το σπίτι, καθώς το επέτρεπε η φύση της δουλειάς του. Η Α.Π. παραδέχθηκε μικρή μείωση του οικογενειακού εισοδήματος το προηγούμενο διάστημα, αλλά σε γενικές γραμμές η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, αφού μειώθηκαν πολλά έξοδα. «Τα έξοδά μας μειώθηκαν περισσότερο από το εισόδημα. Δεν πληρώναμε τους τελευταίους δύο μήνες γυναίκα που πρόσεχε το μικρό παιδί μας. Δεν είχαμε τα έξοδα για καφέδες, βενζίνη και πράγματα που αγοράζαμε, όταν βγαίναμε έξω. Τα έξοδα μειώθηκαν περισσότερο από το εισόδημα, αλλά κατ’ επέκταση είχαμε κέρδος», δήλωσε η Α.Π., ενώ σημείωσε ότι η καραντίνα λειτούργησε και ευεργετικά για την οικογένειά της. «Επαναπροσδιορίσαμε την καθημερινότητά μας. Κάναμε ένα νέο πρόγραμμα, βρήκαμε νέες δραστηριότητες και τρόπους δημιουργικής ενασχόλησης με τα παιδιά». Οι δύο μήνες περιορισμού στο σπίτι είχαν στην αρχή τις ημέρες προσαρμογής. «Στην αρχή δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερο. Μετά, για να περάσει ο καιρός λίγο πιο εποικοδομητικά, επικεντρωθήκαμε στις δουλειές του σπιτιού και στα μαστορέματα…», δήλωσε.

Με τα παιδιά στο σπίτι
Το μεγάλο «στοίχημα» για τις οικογένειες με μικρά παιδιά είναι να καταφέρουν να τα κρατήσουν απασχολημένα με δημιουργικές εργασίες. Οι γονείς δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το σχολείο, οπότε είναι επακόλουθο, τα παιδιά να πέρασαν περισσότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση, συγκριτικά με τις ημέρες προ κορωνοϊού. Επίσης δύσκολο ήταν στους γονείς, να εξηγήσουν στα μεγαλύτερα παιδιά τους, γιατί έπρεπε να μείνουν σπίτι. «Στο μεγάλο μας παιδί εξηγήσαμε τι είναι ο κορωνοϊός από την πρώτη στιγμή. Είπαμε με ειλικρίνεια τι συμβαίνει. Της είπαμε ότι ο ιός είναι πολύ δυνατός, πως «πηδάει» πολύ μακριά και πως πρέπει να είμαστε απομακρυσμένοι, μέχρι να φύγει και έδειχνε να το καταλαβαίνει», εξομολογείται η Α.Π. Στη δική της περίπτωση, όπως ανέφερε, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η συμβολή του νηπιαγωγείου, με τις δραστηριότητες εξ αποστάσεως για την 5χρονη κόρη της. Η καραντίνα παραμένει ακόμη για τα δύο της παιδιά, αφού στις εξωτερικές δουλειές, όπως ψώνια και πληρωμή λογαριασμών, δεν τα παίρνει μαζί της και η ίδια μετακινείται πάντα με τη χρήση μάσκας.

Διακοπές … βλέποντας και κάνοντας
Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ ρευστή, ειδικά στον τουρισμό. Ο σχεδιασμός των οικογενειών για διακοπές έχει παγώσει. Στην ίδια «κατηγορία» ανήκει και η οικογένεια της Α.Π. «Δεν ξέρουμε αν θα πάμε διακοπές εντός Νομού, αν θα βγούμε εκτός. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία ή με το «Airbnb». Όλα είναι υπό συζήτηση ακόμα. Περιμένουμε να δούμε, πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και μετά θα αποφασίσουμε». Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε, το πρώτο πράγμα που θα «έκοβε» η οικογένειά της είναι τα έξοδα για διασκέδαση, σε δεύτερο βαθμό τα έξοδα για ρούχα και προσωπική φροντίδα, ενώ ακολουθούν τα χρήματα για διακοπές και ταξίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το