Τοπικά

Νοικιάζει σπίτι μόνο το 50% των φοιτητών από τον Βόλο

Περίπου το 50% των γονέων των φοιτητών που έρχονται στον Βόλο, νοικιάζουν τελικά σπίτια για τα παιδιά τους, καθώς οι υπόλοιποι αφού διερευνήσουν την αγορά, αποχωρούν, θέλοντας να αποφασίσουν αργότερα.

Φοβούνται, μήπως τελικά δώσουν άσκοπα χρήματα, καθώς πολλά μαθήματα θα είναι εξ’ αποστάσεως. Είκοσι μέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η ροή στην έλευση γονιών στον Βόλο, για να βρουν ένα σπίτι για τα παιδιά τους, που πέτυχαν σε πανεπιστημιακά Τμήματα της πόλης, είναι συνεχής.
Και μπορεί η προσέλευση να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, όμως η διαφορά με πέρυσι είναι πως έχει απλωθεί στον χρόνο η παρουσία τους, και δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο, να έρθουν όλοι στο πρώτο δεκαήμερο, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων, με άγχος και πίεση, για την ανεύρεση της πολυπόθητης φοιτητικής στέγης.
Γονείς με το παιδί τους κάνουν συνήθως και ένα πέρασμα από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες από τα ενοικιαστήρια, που έχουν τοιχοκολληθεί και να επικοινωνήσουν με τους ιδιοκτήτες.
«Υπήρχε μια συνεχής ροή από γονείς, που ψάχνουν για σπίτι και η κινητικότητα είναι καθημερινή», τόνισε η υπεύθυνη του μεσιτικού γραφείου Magnis land κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη και πρόσθεσε πως «βέβαια όλοι, όσοι έρχονται, για να ψάξουν για κάποιο σπίτι, δεν καταλήγουν στο να νοικιάσουν τελικά. Υπάρχει ένα ποσοστό 50% των γονέων, που έρχονται, βλέπουν σπίτια, αλλά δεν νοικιάζουν, γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει τελικά με τα μαθήματα. Υπάρχει η εικόνα πως αρκετά μαθήματα θα είναι εξ’ αποστάσεως, και δεν θέλουν να πληρώνουν άσκοπα χρήματα, καθώς αυτό μπορεί να το κάνουν οι φοιτητές και από το σπίτι τους. Επίσης έχει προκύψει και το ζήτημα ενός νέου lockdown, που επιτείνει την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό και αρκετοί γονείς αναμένουν τις εξελίξεις στο επόμενο δεκαπενθήμερο και θα αποφασίσουν».
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριαρχούν σε αρκετούς γονείς, υπάρχουν όμως και άλλοι, που κινήθηκαν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά και νοίκιασαν σπίτι για το παιδί τους. «Είναι οι περιπτώσεις γονέων, που μπόρεσαν και έκαναν καλές επιλογές σε σπίτια και μάλιστα στο κέντρο της πόλης», ανέφερε η κ. Μπαρμπουδάκη.

Οι τιμές
Πού κυμαίνονται, όμως οι τιμές; Η κ. Μπαρμπουδάκη ανέφερε πως «παρότι περάσαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση και βρισκόμαστε σε πανδημία, οι τιμές έχουν αυξηθεί, κάτι που αιφνιδίασε ακόμη και εμάς ως κλάδο μεσιτών. Κατά μέσο όρο οι αυξήσεις στις τιμές κυμαίνονται μεταξύ 15-20%, αλλά και κάποιες φορές φτάνουν στο 30%. Βέβαια παρά την αύξηση τα σπίτια νοικιάζονται, γιατί οι γονείς θέλουν να προσφέρουν τα καλύτερα στα παιδιά τους».
Ειδικότερα ανέφερε πως «μια γκαρσονιέρα στο ευρύτερο κέντρο του Βόλου, δηλαδή μεταξύ Κασαβέτη – 2ας Νοεμβρίου και Αναλήψεως νοικιάζεται από 180 έως και 300-350 ευρώ, ενώ το δυάρι διαμέρισμα από 250 μέχρι και 450 ευρώ. Υπάρχουν αποκλίσεις στις τιμές και οι παράγοντες που επηρεάζουν, είναι μεταξύ άλλων, αν το σπίτι είναι ανακαινισμένο, ή καινούριο, αν είναι επιπλωμένο, αν διαθέτει φυσικό αέριο».
Πάντως, όπως επισήμανε η κ. Μπαρμπουδάκη, και οι τιμές στα δυάρια και τις γκαρσονιέρες εκτός του ευρύτερου κέντρου της πόλης, δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες στο κέντρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το