Θ Plus

Νηστεία: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών

Καθώς βρισκόμαστε στις μέρες της νηστείας της Σαρακοστής και πολλοί επιλέγουν να μην καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή, ο ΕΟΔΥ δίνει χρήσιμες συμβουλές.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν νηστεία

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

  • Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.
  • Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δε διασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.
  • Δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  • βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
  • τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  • ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
  • ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

  • Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.
  • Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Φασούλας: Επίτιμος πρόεδρος της ΕΟΚ κανείς άλλος πέρα από τον Γκάλη

Με αφορμή την απόφαση της ΕΟΚ να χρίσει επίτιμο πρόεδρο τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο Παναγιώτης…

28 Μαρτίου 2024

Βασίλης Καρράς: Τρεις μήνες από τον θάνατό του – Το μνημόσυνο και η μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Τρεις μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Βασίλης Καρράς άφησε την τελευταία του…

28 Μαρτίου 2024

Φρίκη στη Βραζιλία: Σκότωσε την κόρη του και πλήρωσε 2 ευρώ έναν άνδρα για να κάψει τη σορό της

Μια φρικτή δολοφονία αποκαλύφτηκε στη Βραζιλία, όπου άνδρας δολοφόνησε την κόρη του μετά από καβγά…

28 Μαρτίου 2024

Ο Σκέρτσος μοιράστηκε στη Βουλή τον χαμό του αδερφού του

Μια προσωπική ιστορία για τον αδελφό του που χάθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα διηγήθηκε στη Βουλή…

28 Μαρτίου 2024

Συγκλονίζει πρώην παίκτρια του GNTM: «Αφαίρεσα ένα κομμάτι όγκου από την πλάτη μου»

Ενα βίντεο δημοσίευσε η Μαριαγάπη Ξυπόλια στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram και αποκάλυψε ότι…

28 Μαρτίου 2024

Εύβοια: 69χρονος έπαθε ανακοπή στο τιμόνι και έπεσε πάνω σε λεωφορείο

Ένα τραγικό τροχαίο συνέβη στην Εύβοια όταν αυτοκίνητο έπεσε με ταχύτητα σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα…

28 Μαρτίου 2024