Καθώς βρισκόμαστε στις μέρες της νηστείας της Σαρακοστής και πολλοί επιλέγουν να μην καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, μαλάκια και οστρακοειδή, ο ΕΟΔΥ δίνει χρήσιμες συμβουλές.
Τι πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν νηστεία
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν σημειωθεί κατά καιρούς την περίοδο αυτή κρούσματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση οστρακοειδών, η οποία παρουσιάζει αύξηση την περίοδο της Σαρακοστής, τόσο εντός όσο και εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
Αυτό συμβαίνει διότι, ιοί όπως ο νοροϊός, που έχουν διεθνώς συσχετιστεί με την εμφάνιση επιδημιών γαστρεντερίτιδας ύστερα από κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων/ωμών οστρακοειδών (μύδια, στρείδια κτλ), είναι ανθεκτικοί τόσο στο μαγείρεμα στον ατμό όσο και σε θερμοκρασίες μέχρι 60οC.
Για το μαγείρεμα της ψίχας:
Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής: α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.
Πηγή: Έθνος
Με αφορμή την απόφαση της ΕΟΚ να χρίσει επίτιμο πρόεδρο τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο Παναγιώτης…
Τρεις μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Βασίλης Καρράς άφησε την τελευταία του…
Μια φρικτή δολοφονία αποκαλύφτηκε στη Βραζιλία, όπου άνδρας δολοφόνησε την κόρη του μετά από καβγά…
Μια προσωπική ιστορία για τον αδελφό του που χάθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα διηγήθηκε στη Βουλή…
Ενα βίντεο δημοσίευσε η Μαριαγάπη Ξυπόλια στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram και αποκάλυψε ότι…
Ένα τραγικό τροχαίο συνέβη στην Εύβοια όταν αυτοκίνητο έπεσε με ταχύτητα σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα…