Τοπικά

Νίκος Τσεκούρας: «Έτοιμος ο Βόλος να γυρίσει σελίδα»

Είναι από τα άτομα που έχουν αποδείξει με πράξεις και έργα, πως μπορούν να βοηθήσουν την πόλη του Βόλου να πάει μπροστά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τα κοινά, ενώ επί σειρά ετών κατέχει τη θέση του προέδρου ενός μεγάλου και ιστορικού συλλόγου, όπως είναι ο Ολυμπιακός Βόλου.
Ο λόγος για τον Νίκο Τσεκούρα, ο οποίος κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Βόλου με τον συνδυασμό της Νάνσυς Καπούλα «Βόλος Έξυπνη Πόλη».
Ο Νίκος Τσεκούρας μιλά σήμερα στη «Θ», εξηγεί τον λόγο που πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη, για τους αθλητικούς χώρους και στέλνει το μήνυμα στους νέους ανθρώπους, που θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά.

Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Γεννήθηκα, ζω και δραστηριοποιούμε επαγγελματικά στον Βόλο. Οι κάτοικοι αυτής της όμορφης πόλης μου έχουν προσφέρει πολλά, τόσο στην οικογενειακή, όσο και στην επαγγελματική μου ζωή. Η καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και στους αθλητικούς χώρους, είναι οι λόγοι που με έκαναν να αποφασίσω να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, ότι ήρθε η ώρα να προσφέρω στην πόλη μου, ως ανταπόδοση όλων αυτών, που τόσα χρόνια μου έχει δώσει.

Η ενασχόληση στην τοπική αυτοδιοίκηση θέλει γνώσεις, χρόνο και πολλή δουλειά. Πιστεύτε, ότι εάν εκλεγείτε θα ανταποκριθείτε;
Ασχολούμαι με την πόλη και τα προβλήματά της πολλά χρόνια. Έχω συμμετάσχει και έχω προσφέρει – κυρίως – σε αθλητικούς συλλόγους, είτε ως αθλητής, είτε ως προπονητής, είτε ως παράγοντας. Υπήρξα ποδοσφαιριστής και κατόπιν προπονητής σε αρκετές ομάδες της πόλης. Πρόεδρος του Συνδέσμου προπονητών ποδοσφαίρου για έξι χρόνια και είμαι πρόεδρος του Α.Σ. Ολυμπιακός Βόλου 1937 τα τελευταία εννέα χρόνια.
Πιστεύω ότι, εάν εκλεγώ, έχω τη γνώση, την εμπειρία, τον χρόνο και την όρεξη για δουλειά, για να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι να κάνω ότι είναι δυνατόν για τους συμπολίτες μου.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βολιώτες και οι Βολιώτισσες;
Πιστεύω ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, όσοι κατοικούμε σ’ αυτή την πόλη, είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και κατ’ επέκταση η ποιότητα ζωής. Η έξαρση του καρκίνου, δυσανάλογα με άλλες πόλεις της χώρας και ειδικά στα μικρά παιδιά, πρέπει να μας προβληματίσει και να βρεθεί άμεσα λύση.
Προβλήματα, όπως ο βιολογικός καθαρισμός, η ποιότητα του νερού, η προβληματική λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ, το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης, η επέκταση και η παρουσία των υπηρεσιών του Δήμου στις περιφερειακές ενότητες και όχι μόνο στο κέντρο, οι κοινωνικές δομές της πόλης, η προσπάθεια εξάλειψης της ανεργίας και κυρίως των νέων, η προσπάθεια επέκτασης του τουριστικού προϊόντος στον Βόλο, στις δημοτικές ενότητες και το Πήλιο και η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η αύξηση και βελτίωση των αθλητικών χώρων και άλλα πολλά, είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν την επόμενη των εκλογών.

Το τελευταίο διάστημα ο χριστουγεννιάτικος στολισμός και οι διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων. Ποια είναι η άποψη σας;
Πιστεύω, ότι δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πάντα. Κάθε προσπάθεια που γίνεται για την προβολή της πόλης είναι καλή και είναι καλό να συνεχιστεί. Εκείνο που ενοχλεί πιστεύω, είναι η υπερβολή.
Θεωρώ ότι ο υπερβολικός στολισμός, μόνο στο κέντρο και οι συχνές μουσικές εκδηλώσεις με τους ίδιους πρωταγωνιστές – καλλιτέχνες μπορεί να ικανοποιεί μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας, άλλα με τον τρόπο που γίνεται, το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα.
Φυσικά πρέπει η νέα Δημοτική Αρχή, που πιστεύω ότι θα είμαστε εμείς, να φροντίσει, ώστε και στολισμός και εκδηλώσεις να γίνουν, όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και στις περιφερειακές ενότητες.

Πολλές φορές σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα, που έχουν οδηγήσει σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων ακόμη και σε ακραίες συμπεριφορές. Τι λέτε γι’ αυτό;
Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε σε αρκετές συνεδριάσεις δεν τιμά ούτε τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, ως ανώτερο όργανο διοίκησης της πόλης μας, ούτε όσους με ύβρεις, απειλές και προσωπικές επιθέσεις θέλουν να επιβάλουν τη γνώμη τους.
Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είναι χώρος γόνιμων συζητήσεων, μεταξύ των συμβούλων, με τεκμηριωμένες προτάσεις και μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολίτων και το καλό της πόλης.
Αυτό θα κάνουμε ως επόμενη δημοτική αρχή. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την άγονη αντιπαράθεση και να ασχοληθούμε με το αύριο της πόλης του Βόλου.

Οι αθλητικοί χώροι που υπάρχουν και στους οποίους βρίσκεστε πολύ συχνά, σας ικανοποιούν, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά;
Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετοί χώροι που ανήκουν στον Δήμο Βόλου σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και στις περιφερικές ενότητες, που είναι χαρακτηρισμένες για αθλητικές εγκαταστάσεις και είναι σε πλήρη εγκατάλειψη.
Έχουν βέβαια βελτιωθεί το βοηθητικό του ΕΑΚ και το Βασδέκειο, αλλά δεν είναι αρκετά.
Πρέπει να δημιουργηθούν αθλητικές κυψέλες για όλα τα αθλήματα, όπου υπάρχει η δυνατότητα, τόσο στην πόλη, όσο και στην περιφέρεια. Για να μπορούν οι νέοι μας και όχι μόνο να αθλούνται.
Εκείνο που μου έχει κάνει αρνητική εντύπωση είναι, ότι ανακατασκευάστηκε το δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης και της Πορταριάς με χρήματα του Δήμου και ενώ έπρεπε να τα χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο οι τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες και οι πολίτες του Βόλου, χρησιμοποιείτε κατά κύριο λόγο από μια ομάδα που καμία σχέση δεν έχει με τον Βόλο.
Όλοι οι αθλητικοί χώροι πρέπει να βελτιωθούν και να παραχωρηθούν για χρήση στους δημότες. Αυτό θα κάνουμε.

Ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Βόλου το ΕΑΚ, που διαχρονικά είναι η ιστορική έδρα της ομάδας του Ολυμπιακού, πιστεύω ότι σας δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα. Πως βλέπετε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα;
Μόνο θλίψη μπορεί να νοιώθει κάποιος, όταν επισκέπτεται το ΕΑΚ. Ποσό μάλλον σε όλους εμάς που είμαστε κοντά στον Ολυμπιακό Βόλου και έχουμε ζήσει σ’ αυτό το γήπεδο μεγάλες στιγμές.
Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα είναι απαράδεκτή. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε κατάρρευση και αν αναφέρω όλα τα προβλήματα θα χρειαστούμε μέρες. Η σημερινή Δημοτική Αρχή από το 2008 έως και το 2014 κατηγορούσε τον εκάστοτε δήμαρχο, ότι δεν κάνει τίποτα για την βελτίωση του ΕΑΚ και απαιτούσε να το χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός Βόλου, ως αποκλειστική του έδρα.
Τώρα που είναι αυτοί στη Δημοτική Αρχή, τα τελευταία πέντε χρόνια, μπορεί κάποιος να μας πει, τι βελτιωτικές παρεμβάσεις από αυτές που απαιτούσαν από τους προηγουμένους δήμαρχους, έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στο ΕΑΚ;
Εμείς απεναντίας βλέπουμε εγκατάλειψη, αδιαφορία και προσπάθεια να φύγει ο Ολυμπιακός Βόλου για να γίνει μόνιμο προπονητήριο του ΝΠΣ.
Εμείς δεσμευόμαστε προς τους φίλαθλους του Ολυμπιακού Βόλου, ότι θα κάνουμε όσες παρεμβάσεις χρειαστούν, ώστε να γίνει λειτουργικό το ΕΑΚ για να επιστρέψει άμεσα ο Ολυμπιακός Βόλου στη φυσική του έδρα.
Παράλληλα, το ΕΑΚ πρέπει να γίνει ένα γήπεδο σύγχρονο και λειτουργικό, με βάση τα διεθνή στάνταρ. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να συνταχθεί μια σοβαρή μελέτη ανακατασκευής του, να βρεθεί και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός νέου ΕΑΚ.

Γιατί με τη Νάνσυ Καπούλα και όχι με κάποιον άλλον;
Αποφάσισα να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της κ. Καπούλα για τρεις κυρίως λόγους.
Πρώτον η κ. Καπούλα είναι ένας νέος άνθρωπος με γνώσεις, διοικητικές ικανότητες και προτάσεις για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Είναι πρόθυμη σε συνεργασίες και στην ανταλλαγή απόψεων, έχει όρεξη, όραμα και σχέδιο για την πόλη μας.
Δεύτερον, αντιμετωπίζει τους συνεργάτες της με ευγένεια, ζητάει τη γνώμη τους και αποφασίζει, έχει υποσχεθεί ότι όταν εκλεγεί θα συνεργαστεί με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, για το καλό της πόλης μας.
Τρίτον γιατί πρέπει κάποτε νέοι άνθρωποι, με ήθος και αξιοπρέπεια, να μπουν μπροστά και να οδηγήσουν αυτή την πόλη στο μέλλον, μακριά από ακραίες συμπεριφορές.

Τι σημαίνουν για εσάς και για τον Βόλο οι εκλογές της επομένης Κυριακής;
Οι εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 είναι πολύ σημαντικές για την πόλη. Αλλάζουμε σελίδα, κοιτάμε μπροστά, αφήνουμε πίσω το παρελθόν που πέντε χρόνια τώρα ζήσαμε.
Οι πολίτες του Βόλου πρέπει να διαλέξουν, εάν θέλουν μια καινούργια Δημοτική Αρχή, που θα λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο, που θα ενισχύσει τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και στις αποφάσεις της ή μια δημοτική αρχή που λειτουργεί με αυταρχισμό και ακραίες συμπεριφορές.
Ο Βόλος δεν χτίστηκε το 2014 και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές έκαναν αξιόλογο έργο. Είναι λάθος να συγκρίνουμε τη σημερινή Δημοτική Αρχή με τις παλαιότερες. Αυτές κρίθηκαν στις εκλογές του 2014.
Να συγκρίνουμε τη σημερινή δημοτική αρχή, τον τρόπο διοίκησης και τις πρακτικές της, με τους νέους και αξιόλογους ανθρώπους που διεκδικούν την ψήφο τους, για να κάνουν έναν Βόλο ακόμη καλύτερο.

Ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους που ψηφίζουν για πρώτη φορά.
Θέλω να πω σε όλα τα νέα παιδιά που ψηφίζουν για πρώτη φορά να πάνε καταρχάς να ψηφίσουν, να μην μένουν μόνο στη στείρα κριτική και στην απαξίωση των πάντων. Να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, γιατί σ’ αυτούς ανήκει το μέλλον και αυτοί πρέπει με την ψήφο τους να καθορίσουν το αύριο αυτής της πόλης.
Δεν αρμόζει σε κανέναν μας αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι η λογική σκέψη θα επικρατήσει. Είμαστε περισσότεροι και θα νικήσουμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το