Πολιτισμός

Νίκος Μούτσελος: Αποτύπωμα του μουσικού ιδιώματος του Πηλίου

Το cd, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από το Κέντρο Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, με τίτλο «Ζουρνάδες και νταούλια στο Πήλιο», αποτυπώνει το μουσικό ιδίωμα της περιοχής κι ενώνει το παρελθόν με το παρόν, μέσα από μία συλλογή που επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος και μουσικός Νίκος Μούτσελος.
Η «ζυγιά» του ζουρνά και του νταουλιού, όπως λέγεται χαρακτηριστικά ο συνδυασμός τους, είχε πρωταγωνιστικό χαρακτήρα στα τραγούδια και τους χορούς των ντόπιων. Η συνύπαρξη των δύο μουσικών οργάνων είναι χαρακτηριστική, στους γάμους, αλλά και στα πανηγύρια των Πηλιορειτών.

«Σε όλη τη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην Ανατολή, παντού σχεδόν συναντάμε τα συγκεκριμένα όργανα, τα οποία κυριαρχούσαν πολύ πριν εμφανιστούν τα κλαρίνα στα λαϊκά γλέντια», σημείωσε ο κ. Μούτσελος, ο οποίος είναι γυμναστής, με ειδικότητα στους χορούς, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη μουσική, όντας επαγγελματίας παίκτης της θρακιώτικης γκάιντας πάνω από δύο δεκαετίες.
Και αυτή η ενασχόληση, έμελλε να δώσει την αφορμή για τη δημιουργία του CD. Το 2005 δέχτηκε την πρόταση του Λαυρέντη Νίτη, ενός μουσικού από τον Άγιο Λαυρέντιο, να παίξουν μαζί ζουρνάδες. «Ο Λαυρέντης ήθελε έναν δεύτερο ζουρνά. Ξεκινήσαμε μαζί πρόβες. Πηγαίναμε περιστασιακά και παίζαμε σε γλέντια. Περισσότερο το κάναμε για να στηρίξουμε τη μουσική αυτού του είδους, αφού δεν έχουν απομείνει πολλά άτομα στο Πήλιο που ασχολούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ο Λαυρέντης είναι ο τελευταίος από τους νέους, που γνωρίζει αρκετά τραγούδια του πηλιορείτικου ζουρνά κι έτσι συνεργαζόμαστε τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Στην πορεία ως χοροδιδάσκαλος, ανακάλυψα ότι κανείς δεν είχε ηχογραφήσει κάτι σχετικό στο studio. Ό,τι υπήρχε, ήταν από κασέτες ή τηλεοπτικά γυρίσματα. Κι έτσι πρότεινα στο Κέντρο Λαογραφίας να αναλάβει την παραγωγή του συγκεκριμένου ψηφιακού δίσκου».
Το CD έγινε στις Εκδόσεις Παλμός στον Βόλο, που εκτύπωσαν και το βιβλίο, το οποίο συνοδεύει τον ψηφιακό δίσκο. «Το CD περιλαμβάνει 23 κομμάτια, αλλά στο σύνολο περιλαμβάνονται 27 τραγούδια.

Όσον αφορά το έντυπο, που προσφέρεται μαζί με το CD, είναι 55 σελίδες. Έγινε έρευνα, αξιοποιώντας πολλά στοιχεία και από την πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει. Όπως για παράδειγμα, έχουμε δύο κείμενα του σπουδαίου λαογράφου Κώστα Λιάπη, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από λίγες ημέρες», είπε ο Νίκος Μούτσελος, ενόψει της σημερινής παρουσίασης. Για την ακρίβεια, στις επτά το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο της Νέας Ιωνίας, που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο, θα γίνει η επίσημη «πρώτη» του CD, το οποίο αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, αφού αναδεικνύει τη μουσική παράδοση που αναπτύχθηκε στα χωριά του Πηλίου. Στην εκδήλωση θα γίνει επίσης αναπαράσταση του εθίμου των Μάηδων και θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί του Πηλίου από τη χορευτική ομάδα του Κέντρου Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, τον Όμιλο Ερευνών Πηλίου και την ομάδα «Χορολαλιά», που απαρτίζεται από παλιούς μαθητές του αείμνηστου Χαράλαμπου Μούτσελου, πατέρα του Νίκου. «Η ενδεικτική παρουσίαση θα γίνει, κυρίως για να δείξουμε πώς συνοδευόταν το δρώμενο από τους ζουρνάδες και πώς επένδυαν το χορευτικό-μιμητικό έθιμο των Μάηδων», κατέληξε.
Την ομάδα των συντελεστών του CD συμπληρώνει ένας τρίτος μουσικός, ο Νίκος Νίτης. Έπαιξε νταούλι και είναι αδελφός του Λαυρέντη, ο οποίος βοήθησε αρκετά τον Νίκο Μούτσελο στην έρευνα. Κυρίως χάρη στις πληροφορίες που συγκέντρωσε, παίζοντας με την προηγούμενη γενιά ζουρνατζήδων, όπως ο Καραμανιόλας και ο Τσιάντος, δύο συντοπίτες του μουσικούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το