Άρθρα

Νίκος Μόσχος : “Ήρθες Στέλιο; “

ΜΌΣΧΟΣ-ΝΙΚΟΣ

Στην πασίγνωστη ελληνική ταινία «Μια τρελή – τρελή οικογένεια», ο ανεπανάληπτος χαρακτήρας που έχτισε η Μαίρη Αρώνη η extravagant, αφελής και λίγο τρελούτσικη Πάστα Φλώρα, επαναλάμβανε όταν έβλεπε τον άνδρα της την κλασσική ατάκα «ήρθες Στέλιο μου, γεια σου Στέλιο», τη στιγμή που ο Στέλιος, κατά κόσμον Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, κοντοστεκόταν αρκετή ώρα απέναντι της, χωρίς να του δώσει σημασία. Αυτή την ατάκα την έχουμε μνημονεύσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθώντας τα γεγονότα της επικαιρότητας. Έτσι λοιπόν :

1. Ένας καταδικασμένος για ληστεία, ξεκινάει απεργία πείνας γιατί του στερούν το δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, καταφέρνει με τους άστοχους (επιεικώς) χειρισμούς να ηρωοποιήσει τη στάση αυτή. Σέρνει το θέμα επί εβδομάδες, Καταφέρνει ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να λυθεί άμεσα, να καταστεί κεντρικό ζήτημα του δημόσιο διαλόγου και να αναχθεί στην σφαίρα του ηθικού δικαίου. Οι νόμοι χρησιμοποιούνται γι΄ άλλη μια φορά a la carte. Ο κατάδικος, κρατάει μια ξεκάθαρη στάση με κίνδυνο της ζωής του και καταφέρνει να ξεφτιλίσει το επίσημο κράτος, το κράτος δικαίου (που θα έπρεπε να υπάρχει), ξεχνώντας ότι σκοπός του σωφρονισμού δεν είναι η φυσική εξόντωση του κρατουμένου. Ψιλά γράμματα. Από την άλλη κανείς δεν παραπέμφθηκε για τον ξυλοδαρμό των ατόμων αυτών κατά τη σύλληψη τους. Οι φωτογραφίες τους μετά τον ξυλοδαρμό τους εξακολουθούν και μοστράρονται παντού, εθίζοντας την κοινή γνώμη, ότι αυτή είναι η φυσιολογική δράση, ακόμη και εάν είναι παράνομη. Α…..και μια λεπτομέρεια μετά από όλο αυτό το χαμό, προωθήθηκε η λύση του ηλεκτρονικού βραχιολιού, μόνο που η ανάδοχος εταιρεία δηλώνει ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη για την εφαρμογή του σχετικού λογισμικού.

2. Στην Πλατεία Συντάγματος, Σύριοι, άνθρωποι ξεριζωμένοι από μια χώρα, στην οποία μαίνεται σκληρός πόλεμος, ξεκινήσανε απεργία πείνας. Ανάμεσα τους, βρίσκονται έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά δημιουργώντας σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν τον ορισμό του πολιτικού πρόσφυγα και χρήζουν άμεσης νομικής και πολιτικής προστασίας. Ωστόσο η είδηση περνάει στα ψιλά γράμματα, ο ραδιοφωνατζής – διασκεδαστής Μιχάλης Τσαουσόπουλος τους χαρακτηρίζει κουρελαρία και απαιτεί να φύγουν από την Πλατεία, καθώς του χαλάνε την εικόνα. Ένας εν ενεργεία Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, αποφασίσει να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματα τους και ξεκινάει και αυτός απεργία πείνας. Μάλιστα προχωρεί και σε δηλώσεις στον Παπαδάκη, μέσα από τον υπνόσακο του. Εάν υπήρχε γραφικόμετρο, θα το είχε σπάσει. Μόλις ωστόσο αρχίζει και βρέχει ο βουλευτής συνεχίζει την συμπαράσταση από καφετέρια, στην οποία πήγε να πιει καφέ. Πραγματικά μετά απορούν γιατί ευτελίζεται η πολιτική ζωή;

3. Η διαδικασία του Προέδρου της Δημοκρατίας επισπεύδεται. Η συνταγματική αυτή διαδικασία χρησιμοποιείται ως πολιτικό παίγνιο από όλα τα κόμματα, για τους δικούς τους ξεχωριστούς σκοπούς το καθένα. Κανείς δεν ασχολείται με το πρόσωπο, τι χαρακτηριστικά θέλουμε να έχει ο νέος Πρόεδρος, τι προϋποθέσεις πρέπει να πληροί, εάν πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες ή όχι, εάν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής, τι συμβολισμό θέλουμε να δώσουμε στο εξωτερικό κλπ. Και μέσα σε όλα αυτά ο Γιωργάκης επιθυμεί να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο με την δημιουργία νέου κόμματος. «Γεια σου Στέλιο, ήρθες Στέλιο; ».

4. Aαποφασίζεις να στρέψεις το βλέμμα σου στα πολιτιστικά, μήπως και αλλάξει λίγο η ψυχολογία σου. Προφανώς τα θεατρικά πράγματα τρέχουν τόσο γρήγορα, που τουλάχιστον ο υπογράφων δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει. Έτσι διαβάσαμε ότι ο Σάκης Ρουβάς (ο γνωστός) βραβεύθηκε με μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση αυτή των «Βραβείων Κουν» για το ρόλο του στην τραγωδία «Βακχαι» του Ευριπίδη, που σκηνοθέτησε ο Δημ. Λιγνάδης. Ομολογώ ότι την παράσταση δεν την παρακολούθησα και για να είμαι ειλικρινής δεν θα την παρακολουθούσα ακόμη και εάν μου δινόταν η ευκαιρία. Φοβάμαι ότι η βράβευση αυτή, ιδιαίτερης βαρύτητας, (βλέπετε δεν τον βράβευσε η Σούπερ- Κατερίνα), καταδεικνύει ότι ο γενικός ευτελισμός διαπερνάει όλα τα στρώματα και όλα τα επίπεδα.

5. Αντιθέτως παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί ο Υποθηκοφύλακας του Αλλικιανού (Δημος Θερίσου), ο οποίος παρέκαμψε την γραφειοκρατία, ψηφιοποίησε ολόκληρο το αρχείο του Υποθ/κειου με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο έλεγχος συμβολαίων και βαρών από την ηλεκτρονική διεύθυνση του υποθ/κειου http://ypoal.gr. Όποιος έχει επισκεφθεί Υποθ/κειο μπορεί να αντιληφθεί τον όγκο της δουλειάς. Ο άνθρωπος ψηφιοποίησε τα συμβόλαια με το πρώτο να χρονολογείται από 1900 και 1.000.000 φωτογραφίες, ξεκίνησε δε την εργασία αυτή από το 1989, όταν το λειτουργικό των Η/Υ ήταν το DOS.

Ο Νίκος Μόσχος είναι δικηγόρος, π. αντιδήμαρχος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το