Πολιτισμός

Νίκος Λαρυγγάκης: Το τραγούδι είναι γυμνό, άγγιγμα αφέλειας και αθωότητας προς εαυτόν και κόσμο…

Ο Νίκος Λαρυγγάκης ετοιμάζει τις μουσικές «αποσκευές» του για τις Β. Σποράδες. Στα νησιά οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική συνάντηση με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στις 25 Ιουλίου στο Μπούρτζι της Σκιάθου, 26 Ιουλίου στη χώρα της Σκοπέλου, 27 στα σχολεία της Αλοννήσου και 5 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο «Μάνος Φαλτάιτς» στη Σκύρο.
Ο Βολιώτης μουσικός μιλά στη «Θ» για την πολύχρονη συνεργασία τους και την βαθιά φιλία τους, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν και στη σκηνή.

«Είναι χαρά μου να συμπλεύσω με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο μουσικό του ταξίδι στα νησιά μας. Η γνωριμία μας κρατάει απ’ τα πρώτα μας δισκογραφικά βήματα, αυτός με τους Τερμίτες στην εταιρεία του Μάκη Μάτσα και το Πράσινο Αεράκι απ’ την πλευρά μου με τη Λύρα.
Δεν είναι μια προπληρωμένη συναυλία. Σκοπός μας είναι να δώσουμε το στίγμα μας χωρίς οι Δήμοι ή οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να βάλουν τη «θηλιά» των 10 ευρώ ή τί μπορεί να κοστίσει μια παράσταση. Έτσι πορευόμαστε με δική μας ομάδα παραγωγής, με συμπαραστάτες τους χορηγούς μας, που ανεξάρτητα του μεγέθους τους εκτίμησαν τους σκοπούς μας. Η συντοπίτισσά μου Ντίνα Αγγελέτου και ο συνεργάτης της Νικόλας είναι ο πυρήνας μας συντονισμού και φυσικά η δυναμική του Λαυρέντη».
Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνευρεθεί στο μουσικοποιητικό κύκλο τραγουδιών «Άγγελοι Οπλοφορούντες» πάνω στον λόγο του ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Μιχάλη Μαρματάκη και της συζύγου του Άννης, σε μουσική σύνθεση και παραγωγή του πιανίστα του Εθνικού Μπαλέτου και συνθέτη Βασίλη Μούστου.
Ο Λαυρέντης είναι αυτός που με παρότρυνε να ερμηνεύσω το «Ένα φιλί σου με τον Δία» μιας και βρισκόμουν δίπλα στον Βασίλη καθ’ όλη τη διαδικασία της παραγωγής του κύκλου. Ήταν μια ανεξάρτητη προσπάθεια απ’ όλους τους συντελεστές με κορυφαίο τον συνθέτη που κάτω από αβάστακτες συνθήκες κατάφερε να μας δώσει ένα έργο που σε καθηλώνει με τη συγχρονικότητα των όσων εκδηλώνονται στην καθημερινότητά μας εμφανώς και υπογείως. Με τον θεϊκό Ψαραντώνη ν’ απογειώνεται πέρ’ από το κρητικό του ιδίωμα φέρνοντας τη σύνθεση στα βασιλικά του δώματα και τον Λαυρέντη ν’ αλλάζει μουσικό καμβά παραμένοντας σταθερός στην αυθεντικότητά του».

Μια αξέχαστη εμπειρία με τον Λαυρέντη;
Ήταν η προσπάθεια νέων παραγωγών να μαζέψουν τους νεοεκδοθέντες τραγουδοποιούς για μια σειρά παραστάσεων σε μουσική σκηνή στην Πλάκα. Την ώρα λοιπόν της συνέντευξης Τύπου, από κάτι άσχετους που θα ήθελαν να λέγονται δημοσιογράφοι, η Φλέρυ Νταντωνάκη τα πήρε στο κρανίο και τους έδωσε να καταλάβουν ότι εδώ δεν είμαστε για να αλληλογαργαλιόμαστε, έτσι κάποιοι σωθήκαμε και φύγαμε – στην έξοδο με ανταμώνει ο φίλος μου και μαζί με τη Φλέρυ απολαύσαμε το τσάι μας στο διπλανό καφέ, συζητώντας και ζώντας από κοντά τη μοναδική κόρη του Ορφέα και τις αγνές προσπάθειες του Λαυρέντη να τη φέρει πάλι κοντά στους ανθρώπους, μιας και τη Φλέρυ, εκείνο τον καιρό την κέρδιζαν οι ουρανοί.

Ποια είναι η σχέση σου με τις μουσικές σκηνές στη χώρα μας;
Πήραν τον δρόμο της δυσπιστίας απ’ την αρχή της παρουσίας μου στο χώρο του τραγουδιού κι’ ακόμη βρίσκομαι σε αναμονή της αληθινής σύζευξης παραγωγού – μουσικού. Όσο δε αφορά στη θέση μας ως προς τα δρώμενα διεθνώς, είμαστε ακόμη στα χαρακώματα, όχι γιατί δεν μπορούμε, αλλά γιατί έτσι μάθαμε και φαίνεται ότι αυτό βολεύει όλο το σινάφι.
Και μιας και διανύουμε θερινή περίοδο αναμονής τουριστικού συναλλάγματος, φοβάμαι ότι είμαστε κολλημένοι σε αυτό το «ταμπελάκι» και όχι στην ποιότητα του συνολικού εγχειρήματος αψηφώντας το παλιό φιλότιμο και ότι οι περιηγητές και ταξιδιώτες καθώς και οι επενδυτές είναι ανθρώπινα πρόσωπα και όχι οικονομικά μεγέθη ή ρεκόρ αριθμών.

Τέχνη και ζωή. Πότε ενώνονται;
Νιώθω ότι στην τέχνη όπως και στη ζωή το χθες, το σήμερα, το αύριο είναι σφιχταγκαλιασμένο στο αυτό σημείο και είναι η μετατόπιση του σημείου που μας ξαφνιάζει και συχνά μας κομματιάζει.

Πολιτισμός. Μουσική. Τραγούδι. Τι σημαίνουν ως έννοιες;
Το πεδίο της συναίσθησης αυτού που λέμε πολιτισμός είναι ενιαίο. Μας χωρίζει μόνο η στενοκεφαλιά μας, που καταντά αθλιότητα στην προσπάθεια επίτευξης κοινωνικής ή προσωπικής αρμονίας.
Ας τεντώσουμε λίγο τους νευρώνες του εγκεφάλου μας κι ας ξεχάσουμε τα τσιμπράγκαλα, εξαρτήματα και αξεσουάρ στο μεγάλο βάζο της τουαλέτας, καθώς ταξιδεύουμε ν’ απολαύσουμε τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα.
Άνοιγμα με μέτρο και γυμνό είναι το τραγούδι, κανάλι, άγγιγμα αφέλειας και αθωότητας προς αυτόν και κόσμο…
Σε ό,τι αφορά στην έννοια της μουσικής στο απύθμενο φάσμα της – μόνο μπορώ να σωπάσω. Σε ό,τι αφορά εμένα και τη δημιουργική της ακτίνα που μ’ εμποτίζει και μου επιτρέπει να την αγγίζω, αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω, μόνο να το παίξω κι όχι πάντα. Βλέπεις, όλα ηχούν. Αυτιά να ‘χεις και καρδιά ανοιχτή κι αν θες να την υπηρετήσεις απαιτεί αφοσίωση, επανάληψη και εγρήγορση για να προσφέρει τους καρπούς της.

Δ.Ρ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το