Τοπικά

Νίκος Δαλέζιος: Αύξηση συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων

 

Αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά 14% παρατηρείται διεθνώς και κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με τον αφυπηρετήσαντα καθηγητή Αγρομετεωρολογίας – Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκο Δαλέζιο, κάτι το οποίο επηρεάζει μεταξύ άλλων και τη γεωργία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα χαρακτηριστικά αυτής, παρατηρείται μία περιοδικότητα στην ξηρασία μεταξύ 7-10 έτη κι όπως δήλωσε «το 2016 είχαμε ξηρασία και μέχρι και σήμερα είχαμε αυξημένες βροχές. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο φέτος, να είναι μια χρονιά ξηρασίας, ωστόσο είναι κάτι που ακόμη δεν το έχουμε τεκμηριώσει».
Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής είναι οι αυξομειώσεις των κλιματικών παραμέτρων και των φαινομένων. «Τώρα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά σε ένα μήνα μπορεί να έχουμε παγετούς και να έχουμε προβλήματα στη γεωργία» εξηγεί σχετικά.
Στη συνέχεια τονίζει ότι «το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις, που είναι σε στάδιο έρευνας, είναι να εξετάσουμε, τι γίνεται ανά περιοχή κι αυτό είναι ένα αντικείμενο έρευνας διεθνώς, για το οποίο δεν έχουμε οριστικά αποτελέσματα. Υπάρχουν ενδείξεις που επικαιροποιούνται συνέχεια, αλλά δεν έχουμε τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Είτε πιστεύουμε είτε όχι στην κλιματική αλλαγή, αν δεν έχουμε επαρκές στατιστικό δείγμα, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία είναι μόνο με προσομείωση και δείκτες. Είναι μεν ενδείξεις, αλλά δεν είναι πάντα αξιόπιστες».
Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη να λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και πρόσθεσε ότι φέτος θα ξεκινήσουν προγράμματα από τη δική του ερευνητική ομάδα με χρηματοδότηση από το υπουργείο Γεωργίας για προγνωστικές συνθήκες μέχρι το 2050. Θα διερευνηθεί ο δείκτης ξηρασίας, τι γίνεται σε μηνιαία βάση ανά 5χλμ σε όλη τη Θεσσαλία, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο κλιματικό μοντέλο.
«Θα υπολογίσουμε τον δείκτη ξηρασίας από το 2022 μέχρι το 2050. Το έχουμε κάνει για διάφορες μεσογειακές χώρες. Είδαμε αύξηση θερμοκρασιών. Με βάση τα στοιχεία θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ενδεχόμενες αλλαγές καλλιεργειών ή και πιο ανθεκτικές ποικιλίες» σημείωσε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι «εκτός από τα περιοχικά – ανά περιοχή – κλιματικά μοντέλα, το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει στην ελληνική γεωργία, γιατί δεν ξέρουμε αν θα έχουμε γεωργία και τι γεωργία θα έχουμε τις επόμενες δεκαετίες, είναι αγροκλιματική ζωνοποίηση και ταξινόμηση. Εμείς από την πλευρά μας, θα προχωρήσουμε σε χάρτες ζωνών παραγωγικότητας, (υψηλή, μεσαίας, χαμηλής), ζώνες ανά 30 μ. (ένα στρέμμα) για Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία κι Ανατολική Στερεά, δηλαδή τη μισή γεωργική έκταση της ηπειρωτικής χώρας. Φέτος θα τελειώσουμε τη Θεσσαλία κι έτσι με τα στοιχεία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων, για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση καλλιεργειών».
Τέλος, ο κ. Δαλέζιος αναφέρθηκε σε έρευνες πάνω σε μετεωρολογικά μοντέλα, όπου θα εφαρμοστεί κλιματική εποχική πρόγνωση ανά μήνα, με ορίζοντα έξι μήνες μπροστά, για συνθήκες των βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων (θερμοκρασία και βροχόπτωση) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ένα περίπου χρόνο, από τους γεωργούς κι όχι μόνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το