Πολιτισμός

Νίκος Χιώτογλου: “Τα πάντα γύρω και μέσα  μας έχουν μουσική… 

 

 

Ο διακεκριμένος μουσικός, δάσκαλος και δημιουργός μιλά για τη μουσική με αφορμή τη συναυλία στον Νίκο Γκάτσο 

 

Με τη δύναμη της αγάπης στη μουσική και τους μουσικούς ο Νίκος Χιώτογλου – μουσικός κι ο ίδιος – έχει την τιμή και την ευχαρίστηση να μοιράζεται όνειρα που γίνονται πράξη και σκέψεις που ανοίγουν δρόμους, δημιουργώντας νέα δεδομένα, διοργανώνοντας εξαιρετικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η αφιερωμένη στον Νίκο Γκάτσο συναυλία με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών και ερμηνευτών είναι ένα δείγμα των όσων έγιναν και όσων θα γίνουν καθώς πάντα προηγείται η προσωπική σχέση και επαφή, η διείσδυση στον χώρο του δημιουργού… Ο Νίκος Χιώτογλου πιστοποιεί με την προσωπική του πορεία ότι ο καλλιτέχνης είναι δημιουργός και άνθρωπος με τη σωστή απόδοση των όρων… 

 

Συνέντευξη 

ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Τι σας συνδέει με τον Νίκο Γκάτσο, τι περισσότερο από έναν αναγνώστη της ποίησης και λάτρη των στίχων του; 

Με συνδέει η σύνθεση μουσικής στον τελευταίο αμελοποίητο ποιητικό κύκλο του Νίκου Γκάτσου, η «Παγωμένη Θεατρίνα». Μια δισκογραφική δουλειά που επιμελήθηκε η ίδια η Αγαθή Δημητρούκα, εκδόθηκε από την εταιρεία μου MentaArtEvents, τη Μαρία Ιωάννου και τον Δημήτρη Συρεγγέλα και κυκλοφόρησε από το Όγδοο. Στην εν λόγω δουλειά τραγουδούν οι: Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώτα Νέγκα, Γλυκερία, Βιολέτα Ίκαρη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μπάμπης Στόκας, Κώστας Λειβαδάς, Βασιλικός, Μυρτώ Βασιλείου, Θάνος Ματζίλης, ενώ συμμετέχει και το Φωνητικό Σύνολο «Ρυθμός».

 

Η διοργάνωση συναυλίας αφιερωμένης στον Νίκο Γκάτσο ήταν για εσάς ηθικό χρέος και ευχαρίστηση ή μήπως η αφορμή να μην ξεχάσουμε να θυμόμαστε ότι αξίζει; 

Ίσως ο συνδυασμός και των δύο. Από τη μία ευχαρίστηση που μπορούσα σε ένα κάπως πιο «γνώριμο» μουσικά πεδίο, να δημιουργήσω – με την έγκριση και την επιμέλεια της Αγαθής – μια καλλιτεχνική ομάδα από τον Βόλο που θα στηρίξει όλο αυτό το υλικό και από την άλλη αφορμή όχι μόνο να μάθουμε περισσότερα για τον Νίκο Γκάτσο, αλλά να μάθουμε και τον καλλιτεχνικό πλούτο του τόπου μας. Ή μάλλον να θυμηθούμε…. 

 

Η δημιουργία του Συλλόγου «Ρυθμός» που στηρίχθηκε και σε τι αποσκοπεί; 

Ο «Ρυθμός» ξεκίνησε σαν μια ομάδα μουσικών που είχαν καλλιτεχνικές αναζητήσεις, πήρε το όνομά του τιμής ένεκεν από το αντίστοιχο Ωδείο στο οποίο φοιτήσαμε όλοι -πλάι στον τεράστιο μουσικό και μαέστρο Γιάννη Καρκάλα, μουσικού μου πατέρα που του χρωστάω τα πάντα – και εξελίχθηκε σε έναν μουσικά ενεργό σωματείο με δισκογραφία, με αναρίθμητες συνεργασίες με – σχεδόν – όλους τους γνωστούς τραγουδιστές του τόπου μας και με τόσα και άλλα τόσα σχέδια για το εγγύς μέλλον. 

Έχετε συνεργαστεί με κορυφαίους δημιουργούς, έχετε διοργανώσει συναυλίες και αφιερώματα σε σπουδαίους καλλιτέχνες. Γιατί πιστεύετε ότι αξίζει η πραγματοποίησή τους; 

Γιατί από την πρώτη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου ονειρευόμουν τέτοιες συναυλίες και αφιερώματα. Αυτά τα όνειρα έγιναν πραγματικότητα με την Πολυφωνική Χορωδία τα πρώτα χρόνια, με την οποία ζήσαμε αξέχαστες στιγμές και συνεχίζεται με την ορχήστρα και το φωνητικό μας σύνολο. 

 

Η ίδρυση της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και η δημιουργία Ορχήστρας πιστοποιούν κατά τη γνώμη σας την ύπαρξη ικανών και αξιόλογων καλλιτεχνών στην πόλη μας; 

Η ίδρυση της Χορωδίας του Πανεπιστημίου μας αποτέλεσε φυσικό ακόλουθο της αναζήτησης φοιτητών για εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης, τρόπους που προφανώς αφορούν στη μουσική. Φυσικά μέχρι τότε υπήρχαν – και υπάρχουν ακόμη – τα Μουσικά Σύνολα με υπεύθυνη την κ. Μαρία Θωίδου, που συνέβαλλαν και συμβάλλουν τα μέγιστα στην ικανοποίηση της όποιας καλλιτεχνικής και μουσικής ανάγκης των φοιτητών μας. Μαζί με τα μουσικά σύνολα υπάρχει πλέον και η πανεπιστημιακή μας χορωδία.

 

Θεωρείστε πολυπράγμων και πολυτάλαντος. Πώς ξεκίνησε η σχέση και εξάρτηση από τη μουσική; 

Είμαι – ίσως και από ανάγκη – πολυπράγμων, μακάρι να μπορούσα να γίνω και πολυτάλαντος, μακάρι να μπορέσω να μοιάσω έστω και λίγο στον δάσκαλό μου τον Γιάννη τον Καρκάλα. Προς το παρόν θεωρώ ότι απλά λειτουργώ με συνέπεια σε ό,τι μπορεί να σκεφτώ, να δημιουργήσω, να αναλάβω. Αγαπώ τη δουλειά μου, χαίρομαι που συναναστρέφομαι με φοιτητές και νέα παιδιά (πολλά από τα οποία είχα και έχω από τα μαθητικά τους χρόνια) και νιώθω ευλογημένος που συμπράττω και πορεύομαι καλλιτεχνικά με αυτούς τους μουσικούς που έχω στην ορχήστρα. 

 

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γονίδιο στο ταλέντο, στην έφεση, στο χάρισμα ή μήπως είναι και θέμα αγωγής – εκπαίδευσης και γιατί όχι και τύχης; 

Θα απαντήσω το κλισέ, αλλά αληθές ότι το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Θέλει πείσμα, αφοσίωση, θυσία και πολλή δουλειά. Αν φυσικά τα έχεις όλα, τότε είσαι κάτι περισσότερο από απλά τυχερός.

 

Η συναυλία – αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο σας έφερε κοντά στην κληρονόμο του έργου του, δημιουργού Αγαθής Δημητρούκα. Τι έχετε αποκομίσει από τη σχέση αυτή; 

Είμαι τυχερός που θεωρώ τον εαυτό μου φίλο της Αγαθής. Ήρθαμε κοντά από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε και συζητήσαμε για κάποιες αφιερωματικές συναυλίες, ύστερα για τον δίσκο την «Παγωμένη Θεατρίνα» και μετέπειτα έναν αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη που είχε επιμεληθεί η ίδια στο Ηρώδειο.

Η Αγαθή είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα σημαντικότερα – εν ζωή – «πνευματικά» κεφάλαια της χώρας μας, ένα πλάσμα πολυτάλαντο, μοναδική ποιήτρια και συγγραφέας, ταυτόχρονα όμως και φοβερή μεταφράστρια και στιχουργός. 

Ένα πράγμα που έχω να το λέω και θα το λέω συνέχεια είναι πως μου έμαθε να διαβάζω. Κυριολεκτικά… Να μη στέκομαι στις όμορφες ρίμες και ομοιοκαταληξίες, αλλά να διαβάζω και να κατανοώ σε βάθος οτιδήποτε αναλαμβάνω.

 

Ακούτε μουσική εκτός εργασίας; Ζείτε χωρίς τη μουσική και τους μουσικούς; 

Φυσικά και ακούω μουσική, προσπαθώ να ενημερώνομαι για τα πάντα. Σίγουρα δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς μουσική και φυσικά όπως καταλάβατε και από όλα τα παραπάνω δε θα μπορούσα να υπάρξω χωρίς τους μουσικούς μου συνεργάτες.

 

Τα όνειρά σας εκτός από εικόνες έχουν άραγε και ήχο, έχουν μουσική; 

Τα πάντα γύρω μας και μέσα μας έχουν μουσική. Από την καθημερινότητά μας μέχρι και τα όνειρά μας. Όλα μας τα συναισθήματα ορίζονται από μουσική. Όλα μας τα ερεθίσματα προκύπτουν από τη μουσική. 

Γι’ αυτό εξάλλου δεν μπορώ να προσδιορίσω τη μουσική σαν μια απλή τέχνη. Αλλά σαν ένα ζωτικό χώρο μέσα στον οποίο γεννιόμαστε, ζούμε και δημιουργούμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το