Τοπικά

Νίκος Χαυτούρας: Να ξανακάνουμε το ΚΙΝΑΛ πολιτικό τόπο της ελπίδας του ΠΑΣΟΚ

«Οι ψεύτικες ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ, οι δεξιές πολιτικές με αριστερή ταμπέλα, η απόπειρα να κοροϊδέψουν τον κόσμο, να μειώνουν τις συντάξεις και τα εισοδήματα και να μιλούν για αυξήσεις, είναι στην ουσία η κινητήριος δύναμη όλων μας να στρατευτούμε στο πλευρό της προέδρου Φώφης Γεννηματά, για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ και το Kίνημα Αλλαγής και πάλι η παράταξη που έχει τόσο ανάγκη η χώρα», σημειώνει μεταξύ άλλων σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη «Θ», ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας, νευροχειρουργός Νίκος Χαυτούρας.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά και τα αυτονόητα, γιατί είστε υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής;
Η απόφαση πάρθηκε, θα έλεγα, αυτόματα και μέσα μου νιώθω ότι φτάσαμε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας απολύτως νομοτελειακά. Έχω υπηρετήσει ως συνδικαλιστής, εκπροσωπώντας τους νοσοκομειακούς γιατρούς πολλά χρόνια και πάντα από τον χώρο των δημοκρατικών δυνάμεων του πολιτικού φάσματος. Μετά την πολιτική αποτυχία του υποτιθέμενου αριστερού πολιτικού εγχειρήματος, που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και τα πολιτικά ψέματα Τσίπρα, ο δρόμος για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ και πάλι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι κάτι σαν μονόδρομος και για εμένα προσωπικά, αλλά και για την κοινωνία μας ολόκληρη. Οι ψεύτικες ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ, οι δεξιές πολιτικές με αριστερή ταμπέλα, η απόπειρα να κοροϊδέψουν τον κόσμο, να μειώνουν τις συντάξεις και τα εισοδήματα και να μιλούν για αυξήσεις, είναι στην ουσία η κινητήριος δύναμη όλων μας, να στρατευτούμε στο πλευρό της προέδρου Φώφης Γεννηματά, για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ και το Kίνημα Αλλαγής και πάλι η παράταξη, που έχει τόσο ανάγκη η χώρα και η οικονομία.

Έχετε στην κυριολεξία οργώσει το τελευταίο διάστημα τη Μαγνησία, με περιοδείες που κάνετε. Ποιο είναι το μήνυμα που εισπράττετε από τους πολίτες;
Υπήρξε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία, πολιτική επιλογή, αλλά και επιλογή τακτικής η επικοινωνία με τους πολίτες. Δεν σας κρύβω ότι νιώθω όμορφα και μου αρέσει απίστευτα η επικοινωνία με τον απλό πολίτη και στις περισσότερες των περιπτώσεων τον ανώνυμο πολίτη. Νομίζω ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να μιλάει απευθείας με τον κόσμο. Η προσωπική επαφή είναι πιο ουσιαστική και μπορείς να δεις τον πολίτη στα μάτια. Αυτή η επικοινωνία δεν μπορεί να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε άλλη μορφή επικοινωνίας. Ακούς τους πολίτες και ο λόγος τους έχει πάντα ιδιαίτερο βάρος. Έχω επισκεφτεί κάθε γωνιά της Μαγνησίας και θα το κάνω και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, γιατί αυτή η επαφή είναι που ανανεώνει δυνάμεις, πολιτικές σκέψεις και πρωτοβουλίες. Δεν σας κρύβω ότι η κουβέντα με τους απλούς ανθρώπους είναι και λίγο φροντιστήριο για όλους μας στην καταγραφή και εμπέδωση των προβλημάτων του Νομού.

Τι σημαίνει για εσάς το Κίνημα Αλλαγής και γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν το ΚΙΝΑΛ με την ψήφο τους στις 7 Ιουλίου;
Το Κίνημα Αλλαγής και για εμένα προσωπικά και για τους πολίτες είναι η ίδια η ελπίδα, ότι τίποτα δεν έχει χαθεί και ότι ο αγώνας δεν είναι χαμένος και από πριν ξεπουλημένος, όπως λέει και ο ποιητής και αναφέρομαι στο πολιτικό φαινόμενο Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη, έχοντας όμως διοικήσει και οργανώσει τη χώρα, στήνοντας απίστευτες υποδομές ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Όταν το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της χώρας μεταπολιτευτικά, τότε ακριβώς ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε αριστερή διακυβέρνηση και όραμα και κατέλαβε την εξουσία. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν αριστερές κορώνες, με σκληρή μνημονική πολιτική, που κρύβονταν πίσω από ένα ψεύτικο αριστερό λεκτικό μανδύα. Αυτό είναι το σημείο, που πρέπει ο πολίτης να παρέμβει με την ψήφο του στις εκλογές του Ιούλη και να ξαναδώσει στη δημοκρατική παράταξη τη θέση που της πρέπει, για να τρέξει η χώρα στο μέλλον με σιγουριά, μακριά από τα ψέματα Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ είναι η ελπίδα να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να ξαναδημιουργήσουμε την ελπίδα, ότι μπορούν τα πράγματα να βελτιωθούν και η ζωή όλων να καλυτερέψει, διεκδικώντας καλύτερο επίπεδο ζωής. Αυτό είναι εφικτό, δυνατό, επιτεύξιμο και το ΚΙΝΑΛ ο μόνος δρόμος για να το κατακτήσουμε, να ξανακάνουμε το ΚΙΝΑΛ τον πολιτικό τόπο, που θα ανθίσει η ελπίδα του ΠΑΣΟΚ.

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για έναν βουλευτή της Μαγνησίας;
Το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι η ανεργία η οποία έχει θερίσει τους νέους ανθρώπους στον τόπο μας, καθώς η Μαγνησία χτυπήθηκε εντονότερα από άλλες περιοχές. Αυτό όμως για να γίνει, πρέπει να μειωθεί η φορολογία, για να γίνουν πράξη οι ιδιωτικές επενδύσεις και να έρθει η ανάπτυξη, σε συνδυασμό με ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων έργων και επενδύσεων, που σχεδόν ξεχάσαμε στον Βόλο τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και μετά τα ζητήματα είναι πάρα πολλά και όλα κυρίαρχα και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι ανάγκες στην Μαγνησία είναι τεράστιες. Ο Νομός στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει πολύ πίσω. Δημόσια έργα, δημόσια διοίκηση, ιδιωτικές επενδύσεις, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες είναι οι κυρίως στόχοι. Εκεί όμως που θα δώσω τη μεγάλη μάχη, όπως έκανα όλα τα χρόνια ως ιατρός νευροχειρουργός του ΕΣΥ, είναι η δημόσια υγεία και περίθαλψη για όλους τους συμπολίτες

Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος του ΚΙΝΑΛ σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο και ποιος ο δικός σας προσωπικός στόχος;
Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω τα πράγματα. Το ΚΙΝΑΛ ήταν τέταρτο στις ευρωεκλογές σε επίπεδο Νομού και αυτό έχουμε όλοι υποχρέωση να το αλλάξουμε και όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι, υποψήφιοι και πολίτες όλων των πολιτικών χώρων. Είμαι πεπεισμένος ότι στις εκλογές του Ιούλη θα κερδίσουμε στη Μαγνησία την τρίτη θέση και θα κερδίσω και τη χαμένη έδρα. Όλα αυτά τα χρόνια νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει, πως η Μαγνησία έχασε που έμεινε χωρίς εκπρόσωπο της δημοκρατικής παράταξης στη Βουλή και αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Βέβαια την ευθύνη για την απώλεια της έδρας δεν την έχουν οι πολίτες, αλλά οι πολιτικές επιλογές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε κάνει πλέον την αυτοκριτική μας στο ΚΙΝΑΛ, έχουν αλλάξει πολλά πρόσωπα και πράγματα και νομίζω ότι η δική μου υποψηφιότητα ακριβώς αυτό αναδεικνύει, την επιστροφή της έδρας στη δημοκρατική παράταξη και τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν.

Είστε χρόνια συνδικαλιστής ιατρός στο ΕΣΥ, αλλά και νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Βόλου. Έχετε τη γνώση για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πώς θα την χαρακτηρίζατε;
Τραγική. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την εντύπωση ότι με τα λόγια, με εξαγγελίες και αλλαγές τίτλων στους φορείς υγείας βελτιώνουν την κατάσταση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δημιούργησε και στήριξε το ΠΑΣΟΚ, σήμερα νοσεί βαθιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ως γιατρός πρώτης γραμμής και ως συνδικαλιστής καταγγέλλω καθημερινά τις ελλείψεις, αλλά κυρίως την προσπάθεια των κυβερνώντων να μας πείσουν, γιατρούς και πολίτες, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι ότι απλά δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά η προσπάθεια των κυβερνώντων να μας πείσουν, ότι έχουν επιλύσει τα προβλήματα, τα οποία καθημερινά διογκώνονται. Αυτό που συμβαίνει στο ΕΣΥ, είναι πραγματικά απίστευτο. Για παράδειγμα στο Νοσοκομείο του Βόλου υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και γιατρών ειδικότητας. Σε συνδυασμό με την έλλειψη μέσων και τεχνολογικών βοηθημάτων η κατάσταση για τους ασθενείς και πολίτες γίνεται εκρηκτική.

Έχετε δεχτεί κριτική και από άλλους υποψηφίους και μέσα από το κόμμα ότι έχετε σταθεί θετικά απέναντι στη Δημοτική Αρχή Μπέου και δεν κατακρίνετε τη Δημοτική Αρχή. Πως το σχολιάζετε;
Όταν κάποιος κατακρίνει γενικά και αόριστα και μάλιστα χωρίς επιχειρήματα, έχει ο ίδιος πρόβλημα και όχι οι αντίπαλοί του. Όταν γίνεται ένα θετικό έργο, εγώ αυτό θα το επικροτήσω και δεν θα κρίνω ηθικά αυτόν που το κάνει, αντίθετα οφείλω να αναγνωρίσω το θετικό, όταν αυτό γίνεται. Μερικοί έχουν εκτραχυνθεί εντελώς και είχαν φτάσει στο σημείο να αποκαλούν τον κ. Μπέο μη κανονικό δήμαρχο, για να πάρουν την απάντηση από την κάλπη και την ετυμηγορία του λαού του Βόλου. Σήμερα πού κρύβονται και ξέχασαν όσα υποστήριζαν πριν από ένα μήνα; Δεν πρέπει να αφήσουμε τα εσώψυχα μερικών, που είναι σε πολιτική διαταραχή και σύγχυση, να παρασύρουν ένα πολιτικό χώρο, στο βόρβορο που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει για τον εαυτό τους. Δεν άλλαξα και δεν αλλάζω, άλλοι είναι αυτοί που έκαναν λάθος πολιτικές εκτιμήσεις και επιμένουν να πάρουν την κοινωνία στον γκρεμό των λαθών τους και των εμμονών τους. Όταν η Δημοτική Αρχή κάνει κάτι θετικό, θα το επικροτώ, όταν παίρνει λάθος αποφάσεις θα το αναδεικνύω, αλλά δεν θα αφήσω κανέναν να μου επιβάλει τις εμμονές του, όπως ακριβώς έγινε και στις τελευταίες εκλογές, όπου η θέληση των Βολιωτών εκφράστηκε καθαρά και χωρίς αστερίσκους. Ως εκλεγμένος βουλευτής θα συνεργαστώ και θα έχω επικοινωνία με όλους τους φορείς, με όλους και με τη Δημοτική Αρχή του Βόλου, για να διεκδικήσει η πόλη και ο Νομός όσα μας ανήκουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το