Πολιτισμός

Νίκος Α. Πουλινάκης: Η ποίηση πάντα θα κατέχει περίοπτη θέση στον χώρο της λογοτεχνίας

Συνέντευξη
Χαριτίνη Μαλισσόβα

«Δασοτόπι εύφλεκτων ουλών» η ποιητική σας συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό». Θέλετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία του βιβλίου;
Ολάκερη η ζωή μας είναι ένα « Δασοτόπι εύφλεκτων ουλών». Φτώχεια, ανεργία, προσφυγιά, ανεκπλήρωτοι έρωτες, απώλειες αγαπημένων προσώπων. Ο κόσμος λυγά. Τα φέρνει βόλτα δύσκολα για τη φαμελιά του. Μπαΐλντισε .Στα σωθικά του συνωστίζονται μεσίστια αναφιλητά. Αλίμονο ! Σε στάση Ναζωραίου τον σταυρώνουν εποχές που μοιάζουν με όχεντρες φαρμακερές. Τούτη, λοιπόν, η ποιητική συλλογή είναι το αυθεντικό βίωμά μου. Η μαγιά της αλήθειας μου. Το φρέσκο σταρίσιο ψωμί της ψυχής μου. Η ευχέρεια των ονείρων μου. Ένα φιλί ηδονής στη φλογομάτα ζωή. Κι ας σιγολειώνω με τα γινάτια της. Κι ας χάνω το φως μου με τα τερτίπια της.

Τι μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να γράψετε κάποιο ποίημα;
Μια σπείρα ραγισμένων βλεμμάτων που με στήνει στα έντεκα βήματα για να με εκτελέσει. Ένα φιλί που με επιστρατεύει για να ζωγραφίσω με λέξεις την ιλιγγιώδη λευκότητα αγέννητων αναστεναγμών.

Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η συγγραφική σας πορεία;
Ξεκίνησε σαν ευφρόσυνο στιχάκι βαφτισμένο στον αφρό του γάλακτος. Τώρα αν θα εξελιχθεί άξαφνα σε διαμαντένια έγνοια πρωτότοκου πρίγκιπα παιδικού παραμυθιού, αρμοδιότερος να το διαπιστώσει είναι ο κάθε αναγνώστης.

Τι σημαίνει ποίηση για εσάς;
Οι αναβάσεις της καρδιάς στον αρσανά της ελπίδας με φορεμένο τον ντορβά πολύχρωμων πόθων και παθών.

Ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι λογοτέχνες;
Σολωμός, Βάρναλης, Ρίτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Βρεττάκος, Εμπειρίκος, Λειβαδίτης, Πατρίκιος, Κατερίνα – Αγγελάκη Ρουκ, Κατερίνα Γώγου αποτελούν σημεία αναφοράς μου.

Θεωρείτε πως η ποίηση κατέχει τη θέση που της αρμόζει στον χώρο της λογοτεχνίας;
Μπορεί η ποίηση να αφορά τους λίγους. Ωστόσο, πάντα θα κατέχει περίοπτη θέση στον χώρο της λογοτεχνίας. Και τούτο γιατί πάντα θα σπαρταρά από έγνοια και παρηγοριά. Μονίμως θα ευωδιάζει δάκρυα ματιών. Δίχως άλλο η ποίηση αποτελεί την πολυτιμότερη περιουσία κάθε ανθρώπινης ψυχής.

Για να είναι ολοκληρωμένη μια ποιητική συλλογή πιστεύετε πως τα ποιήματα που την απαρτίζουν πρέπει να αποτελούν μια θεματική;
Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Μπορεί κάλλιστα τα ποιήματα συλλογής να έχουν μια θεματική. Μπορεί, όμως και όχι. Μια ποιητική συλλογή οφείλει πρωτίστως να διέπεται από ρυθμό. Να ανοίγει πύλες συναισθημάτων.

Η περίοδος της πανδημίας ήταν σε προσωπικό επίπεδο γόνιμη αναγνωστικά και συγγραφικά;
Δεν θέλω να θυμάμαι την περίοδο του εγκλεισμού. Πώς να λειτουργήσεις δίχως το οξυγόνο ενός αγγίγματος, ενός φιλιού, μιας αγκαλιάς; Ήταν μια πρωτόγνωρη και ταυτόχρονα οδυνηρή εμπειρία. Άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους. Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής χιλιάδων ανθρώπων δίχως να έχουν κάποιον συγγενή τους στο πλάι τους. Κι εσύ να βλέπεις στην τηλεόραση εργάτες ορισμένου χρόνου να θάβουν πτώματα σε ομαδικό τάφο στο Hart Island της Νέας Υόρκης. Υπήρξαν σοροί που δεν αναζητήθηκαν. Δυστυχώς σε προσωπικό επίπεδο εκείνη η περίοδος δεν ήταν γόνιμη ούτε αναγνωστικά, ούτε συγγραφικά.

Ποια αξία θεωρείτε υπέρτατη;
Τον αλτρουισμό. Την έγνοια για τον πονεμένο άνθρωπο. Τον απόλυτο σεβασμό στους ηλικιωμένους που τόσα χρόνια κουβαλώντας στους ώμους τους τις σοδειές τ΄ ουρανού λύθηκαν οι αρθρώσεις τους. Και απόμειναν μόνο τα σπασμένα νύχια των προσδοκιών τους.

Ασχολείστε με τη συγγραφή κάποιου νέου βιβλίου;
Σε τούτο τον δίκοπο καιρό που τ΄ όνειρο θυμίζει νεκροχώρα βρίσκομαι σαν τη μύγα μες στο γάλα. Και τούτο γιατί λαχταρώ ένα πεντάγλυκο όνειρο να θυμίζει ανατολή. Στέλνοντάς με να του κάνω διάφορα θελήματα. Να του αγοράζω φύλλα θυμαριού χύμα που κοστίζουν δύο μπικικίνια. Να μου δίνει είκοσι μπικικίνια κι ύστερα να μου λέει: «κράτα τα ρέστα…». Γι’ αυτό ασχολούμαι με τη συγγραφή ακόμη και σήμερα. Γιατί όσο ψηλώνει το βλέμμα του κάθε ονείρου μου χορτάζεται η δόλια η ψυχή μου με λίγο ουρανό που πάσχει από τις ασυγχώρητες πλάνες μου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Νίκος Α. Πουλινάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος στην Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα και στη συνέχεια στην Alpha Bank. Πεζά κείμενα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.
Η ποιητική του συλλογή με τίτλο Δασοτόπι εύφλεκτων ουλών, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Το Ροδακιό στάθηκε η αφορμή για τη συζήτησή μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το