Κόσμος

Νικητής σε διαγωνισμό φωτογραφίας αρνήθηκε το βραβείο επειδή το έργο του ήταν… δημιούργημα AI!

Ο νικητής σε έναν μεγάλο διαγωνισμό φωτογραφίας αρνήθηκε το βραβείο του αποκαλύπτοντας ότι το έργο του είναι στην πραγματικότητα ένα δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης.

Η «φωτογραφία» που υπέβαλε στον διαγωνισμό ο γερμανός καλλιτέχνης Μπόρις Έλνταγκσεν με τίτλο «Pseudomnesia: The Electrician» κέρδισε την περασμένη εβδομάδα σε μία από τις ανοιχτές κατηγορίες του διαγωνισμού Sony World Photography Awards.

Ο ίδιος ωστόσο αποκάλυψε στη συνέχεια ότι χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ως μια «δοκιμασία» για τους κριτές του διαγωνισμού και με απώτερο στόχο να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της φωτογραφίας ως τέχνη.

 

Οι διοργανωτές του βραβείου είπαν στο BBC ότι ο Έλγκντασεν «τους παραπλάνησε» σχετικά με τον βαθμό στον οποίο είχε γίνει χρήση AI. Σε δήλωση που δημοσίευσε στον ιστότοπό του, ο καλλιτέχνης παραδέχτηκε ότι ήταν αρκετά παράτολμο το εγχείρημά του, ευχαριστώντας τους κριτές «που επέλεξαν την εικόνα του, με αποτέλεσμα να έρθει αυτή η ιστορική στιγμή».

Επίσης εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το αν κάποιος στην κριτική επιτροπή «γνώριζε ή υποψιαζόταν» την αλήθεια για την εικόνα που υπέβαλε.

«Οι εικόνες AI και οι φωτογραφίες δεν πρέπει να συναγωνίζονται σε τέτοιου είδους διοργανώσεις… Πρόκειται για διαφορετικά πράγματα. Το ΑΙ δεν είναι φωτογραφία. Συνεπώς δεν μπορώ να δεχτώ το βραβείο» αναφέρει επιπλέον στη δήλωσή του ο φωτογράφος.

Η εικόνα του Γερμανού καλλιτέχνη που κέρδισε το βραβείο δείχνει ένα ασπρόμαυρο πορτραίτο δυο γυναικών από διαφορετικές γενιές. Ωστόσο, όπως λέει και ο ίδιος στη δήλωσή του, γίνεται εμφανές σχεδόν κατευθείαν στον θεατή ότι «κάτι δεν πάει καλά». Αυτό το «κάτι» είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για φωτογραφία που τράβηξε ένας άνθρωπος, αλλά μια εικόνα «συνθετικής παραγωγής».

Πηγή:protothema

Share

Πρόσφατα άρθρα

Παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα η ανοιχτή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας (video & photo)

Με την παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα η ανοιχτή γενική…

14 Ιουνίου 2024

Ζήτησαν δικαιοσύνη για τον Βασίλη Μάγγο και το ναυάγιο στην Πύλο

Οργανώσεις και συλλογικότητες του Βόλου, διοργάνωσαν σήμερα το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία, στην πλατεία Ελευθερίας,…

14 Ιουνίου 2024

Τίμησαν με αιμοδοσία την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη -video & photo

Την σημερινή παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη τίμησαν ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» και…

14 Ιουνίου 2024

Αμοργός: Άκαρπες οι έρευνες για τον αγνοούμενο τουρίστα – Δεν έχει χαθεί, κάτι άλλο συνέβη, λέει ο αδερφός του

«Έρχομαι από το Λος Άντζελες για να τον βρω» τόνισε ο αδερφός του 59χρονου Αμερικανού…

14 Ιουνίου 2024

Χαμάς: «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι είναι ζωντανοί» – Σοκαριστική δήλωση εκπροσώπου για τους αιχμαλώτους

Στην σοκαριστική δήλωση πως «κανείς δεν έχει ιδέα πού είναι οι όμηροι και πόσοι από…

14 Ιουνίου 2024

Κακουργηματικές διώξεις στους 7 συλληφθέντες της οργάνωσης μαστροπείας και απάτης με εικονικά τροχαία

Κακουργηματικές διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας στους επτά συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας…

14 Ιουνίου 2024