Ελλάδα

Νοικιασμένοι από το εξωτερικό οι δολοφόνοι του bodybuilder

Εκείνοι που εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου του Βασίλη Γρίβα γνώριζαν ότι ο γνωστός body builder πήγανε το 11χρονο παιδί του στο σχολείο στα Γλυκά Νερά το πρωί και δεν ήταν «αρματωμένος».

Εκμεταλλεύτηκαν έτσι την ευκαιρία να «λύσουν» μία διαφορά με τον πιο «βρώμικο» τρόπο. Αδειασαν επάνω του, μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού του, ένα σωρό σφαίρες και εξαφανίστηκαν, καίγοντας αμέσως μετά το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν για να μην αφήσουν ίχνη.

Συμβόλαιο από το παρελθόν ή νέα κόντρα; Και γιατί έπρεπε ο αντίπαλος να φθάσει μέχρι τη δολοφονία;

Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Βασίλης Γρίβας είχε αποτραβηχτεί τα τελευταία χρόνια από τη νύχτα, επιθυμώντας να ζήσει μία πιο ήρεμη ζωή.

Αλλοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι από τη νύχτα δεν ξέφυγε ποτέ κανείς, και ότι οι εκκρεμότητες που αφήνει μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες…

Αστυνομικές αλλά και δικαστικές αρχές φαίνονται βέβαιες ότι οι άνδρες που χτύπησαν τον Βασίλη Γρίβα είναι «νοικιασμένοι» εκτελεστές, οι οποίοι ζουν και κινούνται στο εξωτερικό. Ερχονται στη χώρα για να εκτελέσουν πληρωμένα συμβόλαια, χτυπούν, παίρνουν τα λεφτά και φεύγουν. Είναι ακριβώς η ίδια ιστορία και το ίδιο modus operandi με τη δολοφονία του bodybuilder στον Αλιμο. Μόνο που εκεί οι δράστες χτύπησαν με καλάσνικοφ, τα οποία δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι δολοφόνοι στα Γλυκά Νερά, λόγω του σχολείου…

Τι εξετάζουν οι Αρχές
Το πρώτο μιλάει για ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τον έλεγχο μαγαζιών στον Πειραιά. Ο Πειραιάς και ιδιαίτερα η περιοχή της Τρούμπας ξαναζωντανεύει, και μαζί και η «προστασία». Κάποια νέα ομάδα θέλει να έχει τα πρωτεία στην περιοχή, εκεί όπου φαίνεται ότι είχε την πρωτοκαθεδρία ο Βασίλης Γρίβας. Και έπρεπε με κάθε τρόπο να φύγει από τη μέση…

Ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο εκτελέστηκε ο Βασίλης Γρίβας οδηγεί τις αστυνομικές έρευνες στο συμπέρασμα ότι οι δράστες ήρθαν από το εξωτερικό.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον άτυχο Γρίβα να έχει τσακωθεί με κάποια μέλη της παλιάς ομάδας, με ένα εξ αυτών να ζητά εκδίκηση. Τα τελευταία χρόνια, λένε ότι Γρίβας ήταν μοναχικός λύκος και σε κάποιους δεν άρεσε η ανεξαρτητοποίησή του.

Το τρίτο σενάριο θέλει τον Βασίλη Γρίβα να έχει επεκταθεί σε άλλες δραστηριότητες -εκτός νύχτας- και κάποιον να δυσαρέστησε…

Περιπέτειες
Το όνομα του Βασίλη Γρίβα απασχολεί τις Αρχές τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Η εμπλοκή του με τη νύχτα είχε συνέπειες, αφού είχε συλληφθεί και φυλακιστεί και στο παρελθόν, έχοντας στην πλάτη μία ποινή 7 ετών.

Το όνομά του ξαναακούστηκε όταν το 2011 το τμήμα δίωξης εκβιαστών σχημάτισε δικογραφία για την Greek Mafia, καθιστώντας κατηγορούμενους 217 άτομα, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, συμβόλαια θανάτου, ξέπλυμα χρήματος, κλπ. Μέσα σε ένα διαβιβαστικό 300 σελίδων περιλαμβανόταν όλη η δράση των ομάδων που την αποτελούσαν, οι συνομιλίες τους, οι ενέργειές τους, τα παρατσούκλια τους… Τέσσερις ήταν οι βασικοί πυρήνες, οι οποίοι συνήθως ήταν σε αντιπαλότητα, και ο ένας προσπαθούσε να βγάλει από τη μέση τον άλλον.

Μία εκ των ομάδων ήταν σύμφωνα με τις Αρχές και η οργάνωση του Βασίλη Γρίβα, του Γιώργου Λίτσα, του Μανώλη Καραγιάννη και του Irakli Davella, με τον Καραγιάννη να συμμετέχει στο εγκληματικό μόρφωμα μέσα από τη δικαστική φυλακή της Λάρισας.

Λίγα λεπτά μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση έξω από το σχολείο, οι αστυνομικοί μάζεψαν τα πρώτα στοιχεία.

Η κόντρα με την ομάδα του Παναγιώτη Βλαστού ήταν μεγάλη, εάν και κάποιοι λένε ότι κάποιες φορές είχαν συνεργαστεί για το κοινό συμφέρον…

«Διεύθυναν την ομάδα αυτή με πειθαρχία και πειθώ και κατεύθυναν συντεταγμένα τα μέλη της, έχοντας ορίσει τους ρόλους του καθενός (εισπράκτορες, διαχειριστές, συνοδοί) με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών, κυρίως εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και όπλων» αναφέρει χαρακτηριστικά η αστυνομία για την οργάνωση του Β. Γρίβα. Σκοπός της, με αρχηγούς τους 4, ήταν να ελέγξουν καταστήματα της Αθήνας αλλά και του Πειραιά, αλλά και να κάνουν «ζημιές» στις αντίπαλες ομάδες…

Οταν «έσκασε» το θέμα της Greek Mafia, ο Πειραιάς «βούιξε» από την είδηση της παράδοσης του Βασίλη Γρίβα, μόλις πληροφορήθηκε ότι εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Πήρε, κατά τα θρυλούμενα, ένα ταξί, και σε λίγα λεπτά βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας του Πειραιά, ζητώντας της να τον συλλάβει… «Καλησπέρα, ήρθα να με συλλάβετε» φέρεται να είπε, καθώς δεν ήθελε να ζει σαν κυνηγημένος, μακριά από το παιδί του.

Στο δικαστήριο, είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, ενώ το αίτημά του για αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη δεν είχε γίνει δεκτό.

Η εκτέλεση συμβολαίου θανάτου αποτελεί την αιτία της δολοφονίας του bodybuilder, σύμφωνα με την Αστυνομία.

«Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων δεν προέκυψε με βεβαιότητα ότι οι κατηγορούμενοι συμπεριφέρθηκαν καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την τέλεση των εγκλημάτων για τα οποία κηρύχθηκαν ένοχοι» αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.

Το Αγαλμα και ο Μπούμπι
Ο Βασίλης Γρίβας εκτός από το παρατσούκλι «Μπίλυ» άκουγε και στο όνομα «Αγαλμα» ή «Αγαλματάκι» αλλά και στο «Κορώνα», ο Λίτσας ήταν ο «Μπου» ή «Μπούμπι» ενώ ο Καραγιάννης, ο περιβόητος «Καράφλας». Οι διευθυντές της οργάνωσης είχαν υπό την καθοδήγησή τους τουλάχιστον 18 άτομα, τα οποία, σύμφωνα με τις Αρχές χρησιμοποιούσαν ως «εισπράκτορες».

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, από κάθε εκβιαζόμενο καταστηματάρχη η οργάνωση εισέπραττε από 500 έως 1.000 ευρώ κάθε μήνα, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Εάν και αρχηγοί, δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαν και οι ίδιοι φυσική παρουσία στα μαγαζιά που έλεγχαν, από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

«Με τη συνεχή και αδιάλειπτη παράνομη δραστηριοποίησή τους και ιδιαίτερα στον κύκλο της νυχτερινής ζωής, διαμορφώθηκε και παγιώθηκε ένα προφίλ σκληρών κακοποιών, οι οποίοι παρά τις συλλήψεις και τις καταδίκες σε βάρος τους, μπορούσαν απρόσκοπτα να συνεχίζουν τη δράση τους και να επιλύουν εξωθεσμικά και με τον δικό τους τρόπο προβλήματα, αντί αμοιβής, μεταξύ επιχειρηματιών, ή άλλων προσώπων που απευθύνονταν σε αυτούς» αναφέρεται στο δια ταύτα της δικαστικής απόφασης, με την οποία ο Βασίλης Γρίβας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, και εκβίαση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Οι διευθυντές της οργάνωσης στρατολογούσαν τα μέλη της, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένους ανώνυμους αριθμούς τηλεφώνων για να επικοινωνούν μεταξύ τους και κωδικούς, ασκούσαν καθημερινή ψυχολική πίεση σε βάρος ιδιοκτητών ή υπευθύνων καταστημάτων, έφεραν βαρύ οπλισμό, έπαιρναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες ακόμη και μέσω αστυνομικών…

Σύμφωνα με τη δικογραφία έλεγχαν τουλάχιστον 140 μαγαζιά (καφέ, εστιατόρια, μπαρ) «μεταχειριζόμενοι απειλή βλάβης και υποσχόμενοι παράλληλα ότι οι ίδιοι θα τους παρέχουν προστασία για την αποτροπή της τυχόν πρόκλησης βλάβης από τρίτους, εξανάγκαζαν τον καθένα εκ των ιδιοκτητών να τους καταβάλλει ως αμοιβή μηνιαίως χρηματικά ποσά». Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά τον έκρινε ένοχο, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 13 ετών, αλλά κάνοντας δεκτό το αίτημά του για αναστολή στην έφεση.

Στην ογκώδη δικογραφία, περιλαμβάνονται δεκάδες τηλεφωνικές συνομιλίες των φερομένων ως μελών της εγκληματικής ομάδας, από τις οποίες προκύπτουν τα μυστικά της, οι κωδικοί της και η προσπάθειά της να ξεφύγει από τις Αρχές…

Οι «κωδικοί»
«Πήγες για σουβλάκια, για ψώνια, είπες κανένα τραγούδι, πέρασες από τα μοντέλα» είναι εκφράσεις που σημαίνουν την είσπραξη προστασίας από κατάστημα. «Αρτα, Γιάννενα, Βραζιλιάνα, Ξένος», αποτελούσαν κωδικές ονομασίες καταστημάτων, ενώ η ατάκα «7 παπούτσια» υπονοούσε την είσπραξη 700 ευρώ. Οσο για τους αστυνομικούς, τους αποκαλούσαν «Αρκούδια, Γαβ-Γαβ, παιδιά του Ζεβεδαίου και… κερατάδες».

Οταν έκαναν λόγο για «Κρέατα, φρούτα, πορτοκάλια ή μήλα» αναφέρονταν σε γυναίκες και πορνεία, ενώ με την προσφώνηση «Πατσαβούρες» αναφέρονταν στα αντίπαλα μέλη άλλων συμμοριών που προκαλούσαν προβλήματα.

Ευφάνταστοι ήταν και οι κωδικοί για τα όπλα: «Βιολί» ήταν το μακρύκαννο όπλο, «μηχανάκια, παπάκια, χράπα-χρούπα και παπάκια» όλων των ειδών τα όπλα, ενώ «Levi’s» ήταν τα αμερικάνικα. «Φυσούνι, τριαντάφυλλο, πιπίλα» ήταν ο σιγαστήρας του όπλου, ενώ «αμίλητα» τα όπλα με σιγαστήρα.

Οι χειροβομβίδες ήταν γνωστές ως «ρώσικα μπολ» ενώ η κωδική ονομασία «βενζίνη» αναφερόταν στα φυσίγγια των όπλων.

 

ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Για την Αστυνομία η εξιχνίαση της δολοφονίας του Βασίλη Γρίβα είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού μπορεί να οδηγήσει σε νέα μονοπάτια έρευνες οι οποίες έχουν μείνει ανοιχτές εδώ και αρκετό καιρό…

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το